21 °C Budapest
Turner worker working on drill bit in a workshop

Egyre mélyül a Budapest-vidék szakadék: ebben a megyében fele annyit lehet keresni, mint a fővárosban

2022. április 27. 11:02

A KSH felmérése alapján tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottság, a tavalyi utolsó negyedévben majdnem 5 millióan dolgoztak, ami a 15 és 74 év közötti lakosság 66,3%-át jelentette. 2021 végén a nettó átlagkereset 291 ezer forint volt, azonban ettől nagy eltéréseket lehetett tapasztalni megyei szinten. Míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havonta nettó 201 ezer forint lehetett átlagosan, addig Budapesten ennek majdnem a másfészeresét, 360 ezer forintot lehetett hazavinni átlagbérként. Tavaly év végére feszesebbé vált a munkaerő-piac is: tíz üres álláshelyre átlagosan 42 álláskereső jutott, de Budapesten ennél is brutálisabb a helyzet.

Nemrég jelentek meg a tavaly év végére vonatkozó munkaerő-piaci adatok, ezekből a statisztikákban pedig megyei szintre lebontva is szerepelnek a foglalkoztatottsági adatok. A KSH felmérése alapján tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma: a tavalyi utolsó negyedévben 4,9 millió fő dolgozott, ami a 15 és 74 év közötti lakosság 66,3%-át jelentette. Ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliek aránya is, 15 ezer fővel dolgoztak többen tavaly év végén az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb foglalkoztatottság természetesen a lakosság és a gazdaság szempontjából is kedvező, azonban ezek csak a teljes országra vonatkozó átlagok. 2021 végén Magyarországon a nettó havi átlagkereset 291 ezer forint volt. a foglalkoztatási ráta pedig 74%, azonban a megyei adatosorokból az derül ki, hogy ettől óriásiak lehetnek az eltérések területenként. Most a legfrisebb adatosorok alapján összehasonlítottuk, hogyan alakultak az átlagkeresetek, a gazdasági aktivitás, valamint a foglalkoztatottság megyei és országos szinten.

Mennyit lehet keresni Magyarországon?

Ha megnézzük a térképen szereplő adatokat, akkor abból jól látszik, hogy óriási különbségek vannak az átlagkeresetekben megyénként. 2021 végén a teljes munkaidőben dolgozók havi nettó 291 ezer forintot kerestek átlagosan, ezt a szintet csak Budapesten (359 675 forint) és Győr-Moson-Sopronban (308 516 forint) érték el a bérek. Az összes többi megyében ez alatt a szint alatt volt az átlagkereset. Az valószínűleg nem okozott meglepetést, hogy 2021-ben is a fővárosiak kerestek a legjobban. Ez azonban jól mutatja, hogy az országos átlag nem feltétlenül tükrözi a fizetéseket regionális szinten.

A legalacsonyabb nettó átlagkereset tavaly Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 201 717 forinttal, ez pedig inkább közelebb van a bruttó 200 ezer forintos minimálbérhez, mint a a tavaly év végén mért bruttó 438 814 országos átlagbérhez.  Ezen kívül Nógrádban és Békés megyében szintén nem haladta meg a 220 ezer forintot a havi nettó átlagos kereslet 2021 végén.

A tavalyi utolsó negyedévben mért országos átlagbér-szinthez képest – ez nettóban nagyjából 291 ezer forint tett ki – hét másik megye is nagyon elmarad: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Nógrád és Békés. Ezeken a területeken 50 ezer forinttal, vagy annál többel volt alacsonyabb tavaly év végén az átlagbér az országoshoz képest.

A 290 ezer forintos havi nettó keresethez két megye, Fejér és Komárom-Esztergom került egészen közel a maguk 289- és 285 ezres átlagbérével. Ebből az derült, ki, hogy az átlagot Budapest és Győr-Moson-Sopron húzzák fel, ahol a bérek jóval az országos szint felett mozognak, miközben az ország több mint felében bőven ez alatt vannak a keresetek.

A munkaerőpiac alakulása

A gazdasági aktivitás 2021-ben tovább nőtt a korábbihoz képest, ami valószínűleg a koronavírus-járvány utáni nyitásnak és gazdasági fellendülésnek tudható be. A foglalkoztatottság országos szinten elérte a 66,3%-ot. A munkavállalók aránya Budapesten volt a legmagasabb, 71,8%. Ezen kívül még három megyében haladta meg a foglalkoztatottság az országos átlagot: Győr-Moson-Sopronban, Pest megyében és Komárom-Esztergomban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megyei szinten a legkevesebben Somogyban dolgoztak, csupán a munkaképes korúak 57,9%-a, ami 8%-kal volt alacsonyabb az országos szintnél. A többi megyében viszont mindenhol meghaladta a 60%-ot a munkavállalók aránya. Az alacsony átlagkeresetű megyékben, például Nógrádban és Békésben is a munkaképes életkorúak 63%-a, míg a legszegényebb Szabolcs-Szatmár-Beregben 65,2%-uk dolgozott.

Hogyan változott a munkanélküliek aránya a megyékben?

A KSH adatai szerint tavaly országosan a 15–64 év közötti korosztály 74%-a dolgozott, ami 3,2%-kal magasabb a 2021. januárban mérthez képest. Ugyan a munkaerő-piacon továbbra is viszonylag magas a betöltetlen munkahelyek száma, országosan 56 ezer üres álláshelyet tartottak számon, míg év végén 239 ezer regisztrált álláskereső volt, ami 3,7%-os országos munkanélküliséget jelentett.

A munkakeresők aránya tíz megyében meghaladta az országos átlagot, míg kilencben alatta volt ennek. Megyei szinten azt figyelhetjük meg, hogy a a legalacsonyabb átlegbérrel rendelkező régiókban dolgoztak a legkevesebben. A legtöbb munkanélkülit Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében mérték: 8,4%, illetve 8,3% százalék. Ez majdnem 5%-kal haladta meg az országos munkanélküliségi szintet.

Ugyanennek a tendenciának a pozitív oldalát láthatjuk azokban a megyékben, ahol magas az átlagkereslet, ugyanis itt tartották számon a legkevesebb regisztrált munkakeresőt. Győrben csak 1,1% volt munkanélküli, ezt pedig Budapest követte 1,5%-kal. Országosan 56 ezer üres állást tartottak nyilván tavaly év végén. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre átlagosan 42 álláskereső jutott. A főváros és a megyék tekintetében a két szélsőértéket Budapest, Győr-Moson-Sopron és Somogy megye képviselte a tíz üres álláshelyre eső 15–15, illetve 163 álláskeresővel.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem