Worker welder working welding steel in industry with safety mask safety gloves and safety equipment. Worker welding concept.

Így találhatnak munkát Magyarországon az ukrán menekültek: a cégeknek is megéri őket alkalmazni

2022. március 11. 18:24

Az elmúlt hét eseményei felforgatták a békés, megszokott európai életünket, de mindez semmi ahhoz képest, ahogyan az Ukrajnában élőkét feldúlta. Sokan indultak útnak Magyarország felé mindent: otthont, munkahelyet, egy egész életet hátrahagyva úgy, hogy talán most még bíznak a visszatérésben, de valószínűleg már arra is gondolnak, hogy egy időre Magyarországon telepednek le, vagy legalább a hosszúra nyúló, ideiglenes itt tartózkodásuk idejére szeretnének munkahelyet találni.

Új állást találni akkor sem könnyű, ha a saját hazánkban, az eddig jól megszokott környezetünkben kell keresgélni, így elképzelhetjük, mennyire nehéz lehet mindez egy idegen országban, ahová ráadásul nem is előre tervezetten érkeztünk, hanem váratlanul kellett a fegyveres konfliktus elől ide, biztonságba menekülnünk, különösen, ha még az adott ország nyelvét sem beszéljük.

Ezért döntött úgy Magyarország egyik legnagyobb állásportálja, a Jobinfo.hu, hogy ingyenesen segíti az ukrajnai menekülteket abban, hogy a lehető leggyorsabban találjanak munkát Magyarországon. Ennek érdekében a portál kétféleképpen is segíti minél gyorsabban álláshoz jutni a menedékes státusszal, vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező menekülteket:

  1. az Ukrán Kulturális Központtal együttműködve több ezer álláskeresői regisztrációs adatlap kerül szétosztásra az ukrán-magyar határ magyarországi oldalára érkező menekültek között. A regisztrációs adatlapon lévő személyes információkat kitöltve, valamint négy egyszerű kérdést megválaszolva segíti a kitöltőket a Jobinfo.hu csapata, hogy mihamarabb megtalálják a képzettségüknek és preferenciájuknak leginkább megfelelő munkát, állást.
  2. okostelefon segítségével egy QR kódot beolvasva elérhető, kifejezetten a segítségnyújtás céljára létrehozott online felületen – a https://ukrajna.cvdb.hu – található regisztrációs adatlapot kitöltve elektronikus formában már egyből feldolgozásra is kerül a kitöltők álláskeresői regisztrációja. Ezáltal a Jobinfo.hu csapata egyből segít nekik megtalálni a megfelelő állást, valamint a munkáltatók és HR tanácsadók számára elérhető, kereshető adatbázis formájában szintén munkalehetőséget tudnak kínálni ezen embereknek.

Mindezen felül az Ingatlantajolo.hu-val való együttműködés keretében az online felület segítséget nyújt nem csak az álláskeresésben, hanem abban is, hogy a menedékes vagy kettős állampolgársággal rendelkezők kiadó ingatlant találjanak maguknak.

Végezetül a munkáltatóknak is többszörösen megéri menedékes álláskeresőket foglalkoztatnia, hiszen mindamellet, hogy a bizonyos ágazati körökben – mint például vendéglátás, építőipar – régóta fennálló munkaerőhiányt pótolni tudják, az állam még támogatást is nyújt azon cégeknek, akik legalább heti 20 órában, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatják a Magyarországra menekült ukrán-magyar kettős állampolgársággal, vagy menedékes státusszal rendelkező menekülteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem