Worker welder working welding steel in industry with safety mask safety gloves and safety equipment. Worker welding concept.

Így találhatnak munkát Magyarországon az ukrán menekültek: a cégeknek is megéri őket alkalmazni

2022. március 11. 18:24

Az elmúlt hét eseményei felforgatták a békés, megszokott európai életünket, de mindez semmi ahhoz képest, ahogyan az Ukrajnában élőkét feldúlta. Sokan indultak útnak Magyarország felé mindent: otthont, munkahelyet, egy egész életet hátrahagyva úgy, hogy talán most még bíznak a visszatérésben, de valószínűleg már arra is gondolnak, hogy egy időre Magyarországon telepednek le, vagy legalább a hosszúra nyúló, ideiglenes itt tartózkodásuk idejére szeretnének munkahelyet találni.

Új állást találni akkor sem könnyű, ha a saját hazánkban, az eddig jól megszokott környezetünkben kell keresgélni, így elképzelhetjük, mennyire nehéz lehet mindez egy idegen országban, ahová ráadásul nem is előre tervezetten érkeztünk, hanem váratlanul kellett a fegyveres konfliktus elől ide, biztonságba menekülnünk, különösen, ha még az adott ország nyelvét sem beszéljük.

Ezért döntött úgy Magyarország egyik legnagyobb állásportálja, a Jobinfo.hu, hogy ingyenesen segíti az ukrajnai menekülteket abban, hogy a lehető leggyorsabban találjanak munkát Magyarországon. Ennek érdekében a portál kétféleképpen is segíti minél gyorsabban álláshoz jutni a menedékes státusszal, vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező menekülteket:

  1. az Ukrán Kulturális Központtal együttműködve több ezer álláskeresői regisztrációs adatlap kerül szétosztásra az ukrán-magyar határ magyarországi oldalára érkező menekültek között. A regisztrációs adatlapon lévő személyes információkat kitöltve, valamint négy egyszerű kérdést megválaszolva segíti a kitöltőket a Jobinfo.hu csapata, hogy mihamarabb megtalálják a képzettségüknek és preferenciájuknak leginkább megfelelő munkát, állást.
  2. okostelefon segítségével egy QR kódot beolvasva elérhető, kifejezetten a segítségnyújtás céljára létrehozott online felületen – a https://ukrajna.cvdb.hu – található regisztrációs adatlapot kitöltve elektronikus formában már egyből feldolgozásra is kerül a kitöltők álláskeresői regisztrációja. Ezáltal a Jobinfo.hu csapata egyből segít nekik megtalálni a megfelelő állást, valamint a munkáltatók és HR tanácsadók számára elérhető, kereshető adatbázis formájában szintén munkalehetőséget tudnak kínálni ezen embereknek.

Mindezen felül az Ingatlantajolo.hu-val való együttműködés keretében az online felület segítséget nyújt nem csak az álláskeresésben, hanem abban is, hogy a menedékes vagy kettős állampolgársággal rendelkezők kiadó ingatlant találjanak maguknak.

Végezetül a munkáltatóknak is többszörösen megéri menedékes álláskeresőket foglalkoztatnia, hiszen mindamellet, hogy a bizonyos ágazati körökben – mint például vendéglátás, építőipar – régóta fennálló munkaerőhiányt pótolni tudják, az állam még támogatást is nyújt azon cégeknek, akik legalább heti 20 órában, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatják a Magyarországra menekült ukrán-magyar kettős állampolgársággal, vagy menedékes státusszal rendelkező menekülteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?