33 °C Budapest
Sztrájkkal fenyegetnek az egyik legnagyobb magyar cég dolgozói: nagyon alacsonynak tartják a bérüket

Sztrájkkal fenyegetnek az egyik legnagyobb magyar cég dolgozói: nagyon alacsonynak tartják a bérüket

2022. február 18. 15:33
Frissítve: 2022. február 18. 17:52

Sztrájkbizottság alakult a Tungsramnál - adták hírül az érintett szakszervezetek. A közleményüket lentebb változtatás nélkül közüljük.

Az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése –mellyel a Kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást - a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva (Covid járvány termelési hatásai, energia és nyersanyag árak alakulása, a szállítási költségek növekedése, a tervezett projektek elcsúszása és felfüggesztése miatt) a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját, melyek a felmondási idő, a végkielégítés és a csoportos létszámcsökkentés esetén érvényes a munkavállalókat védő és részükre magasabb juttatási elemeket biztosító rendelkezéseket tartalmaztak.

Ennek következtében 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Ez azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony megszüntetések sajnálatosan folyamatosak a vállalkozásnál. A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Ez érinti mind az öt telephelyet (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet /Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete/ közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel a szakszervezetek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el. A menedzsment kizárólag az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belüli munkaviszony megszűntetéssel érintett dolgozók juttatásának minimális emelését támogatta.

A munkavállalók úgy vélik, hogy egy 125 éves múlttal rendelkező vállalathoz méltatlan egy ilyen vezetői döntés. A munkavállalók közül sokan több évtizede kitartanak a vállalkozás mellett és joggal tartanak igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

Mindeközben a 2022. évi bértárgyalások is megkezdődtek a vállalatnál. Jelenleg a munkavállalók jogos elvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától. A munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is. Fenti indokok alapján a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Frissítés

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szervezetek közleménye utána a Tungsram is eljuttatta állásfoglalását a Pénzcentrumhoz, lentebb ezt is változatlan formában közöljük:

A Tungsram három héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak.  A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26%-al nőne 2022 folyamán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?