-1 °C Budapest
High angle view of Male warehouse worker pulling a pallet truck at distribution warehouse. cimlapi

Érik az összeomlás? 250 ezer magyar dolgozó veszítheti el a munkáját egyik napról a másikra

2021. november 8. 16:47

Rekordalacsony Magyarországon az ideiglenesen foglalkoztatottak aránya, viszont még mindig több százezren vannak, akiknek van félnivalójuk, ha lejár a határozott idejű szerződésük. Bár összességében az elmúlt másfél évben folyamatosan csökkent a számuk, több nőt érint ez a helyzet hátrányosan 2021-ben, mint férfit. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Eurostat friss jelentése szerint 2021. második negyedévében a munkavállalók 13 százalékának határozott idejű szerződése volt, ami azt jelentheti, hogy a szerződés lejárta után, ha nem hosszabbít a munkahely, új állás után nézhetnek. Magyarországon a 20-64 év közötti munkavállalók közül 5,3 százalék az, akinek a munkaszerződése csak meghatározott ideig él. Tavaly a második negyedévben még 5,5, 2019. második neyedévében pedig 6,6 százalék volt. Az arány már évek óta csökken, viszont még így is nagyjából 250 ezer magyar munkavállaló lehet érintett.

Az EU országaiban nagy eltérések mutatkoznak az ideiglenes szerződéses foglalkoztatást illetően, hiszen ez a gyakorlat önmagában nem rossz. Olyan országokban, ahol elterjedtebb a projekt alapú munka - és erre szerződést kötnek a dolgozóval, nem azt várják, hogy ő számlázzon - vagy a job-hopping elterjedtsége miatt van nagyobb mértékben jelen. Magyarországon viszont a határozott idejű szerződés többnyire egyet jelent azzal, hogy a munkavállaló mindig reméli: hosszabbítanak, de biztos nem lehet benne. Spanyolországban csaknem minden 4. munkavállalónak ilyen szerződése van, Hollandiában is a dolgozók 23,1 százaléka így van felvéve. Ugyancsak minden ötödik szerb dolgozónak határozott idejű szerződése van, de feltételezhetően nem ugyanolyan okból, mint a hollandoknál.  

Az általános tendencia 2021. első és második negyedévét összemérve, hogy nőtt azoknak a száma Európában, akiket határozatott idejű szerződéssel alkalmaznak. Éves összehasonlításban is a legtöbb országban nőtt a határozott szerződések aránya, hazánkban viszont csökkenő tendenciát figyelhetünk meg. Ez tulajdonképpen 2016 óta kisebb nagyobb kilengésekkel folyamatosan tart.

A grafikonról az is látszik, hogy a magyar férfiak némiképpen jobb helyzetben vannak, mint a nők, hiszen utóbbiak között nagyobb az aránya az ideiglenes foglalkoztatottaknak. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?