High angle view of Male warehouse worker pulling a pallet truck at distribution warehouse. cimlapi

Érik az összeomlás? 250 ezer magyar dolgozó veszítheti el a munkáját egyik napról a másikra

2021. november 8. 16:47

Rekordalacsony Magyarországon az ideiglenesen foglalkoztatottak aránya, viszont még mindig több százezren vannak, akiknek van félnivalójuk, ha lejár a határozott idejű szerződésük. Bár összességében az elmúlt másfél évben folyamatosan csökkent a számuk, több nőt érint ez a helyzet hátrányosan 2021-ben, mint férfit. 

Az Eurostat friss jelentése szerint 2021. második negyedévében a munkavállalók 13 százalékának határozott idejű szerződése volt, ami azt jelentheti, hogy a szerződés lejárta után, ha nem hosszabbít a munkahely, új állás után nézhetnek. Magyarországon a 20-64 év közötti munkavállalók közül 5,3 százalék az, akinek a munkaszerződése csak meghatározott ideig él. Tavaly a második negyedévben még 5,5, 2019. második neyedévében pedig 6,6 százalék volt. Az arány már évek óta csökken, viszont még így is nagyjából 250 ezer magyar munkavállaló lehet érintett.

Az EU országaiban nagy eltérések mutatkoznak az ideiglenes szerződéses foglalkoztatást illetően, hiszen ez a gyakorlat önmagában nem rossz. Olyan országokban, ahol elterjedtebb a projekt alapú munka - és erre szerződést kötnek a dolgozóval, nem azt várják, hogy ő számlázzon - vagy a job-hopping elterjedtsége miatt van nagyobb mértékben jelen. Magyarországon viszont a határozott idejű szerződés többnyire egyet jelent azzal, hogy a munkavállaló mindig reméli: hosszabbítanak, de biztos nem lehet benne. Spanyolországban csaknem minden 4. munkavállalónak ilyen szerződése van, Hollandiában is a dolgozók 23,1 százaléka így van felvéve. Ugyancsak minden ötödik szerb dolgozónak határozott idejű szerződése van, de feltételezhetően nem ugyanolyan okból, mint a hollandoknál.  

Az általános tendencia 2021. első és második negyedévét összemérve, hogy nőtt azoknak a száma Európában, akiket határozatott idejű szerződéssel alkalmaznak. Éves összehasonlításban is a legtöbb országban nőtt a határozott szerződések aránya, hazánkban viszont csökkenő tendenciát figyelhetünk meg. Ez tulajdonképpen 2016 óta kisebb nagyobb kilengésekkel folyamatosan tart.

A grafikonról az is látszik, hogy a magyar férfiak némiképpen jobb helyzetben vannak, mint a nők, hiszen utóbbiak között nagyobb az aránya az ideiglenes foglalkoztatottaknak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?