Hiába gürizel keményen: az már rég kevés egy zsíros előléptetéshez

Hiába gürizel keményen: az már rég kevés egy zsíros előléptetéshez

2021. október 5. 16:48

Már nem elég a kemény munka ahhoz, hogy megkapjuk a jól megérdemelt előléptetést. Egyre több jel mutat arra, hogy a személyiségünk és az asszertivitásunk fogja meghatározni azt, hogy milyen gyorsan lépünk előre a ranglétrán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Míg iskolás korunkban azt tanították nekünk, hogy az előrejutáshoz a kemény munka a fontos, gyakran találkozhatunk a munkahelyen azzal, hogy a szorgalom, és a kemény munka aligha juttat minket hozzá egy előléptetéshez.

A szakmai ismeretek, és a kemény munka ugyanis mára már alap, és sokszor maradnak hátul azok, akik túlóráznak, minden feladatot elvállalnak, és rengeteget dolgoznak. Ez azonban nagy hiba, ugynais minden extra feladatot elvállalni és folyamatosan elvégezni mindent önkéntesen gyakran járhat azzal, hogy a főnökünk nem ismeri el az erőfeszítéseinket.

De akkor mi a siker titka?

Jeff Shannon, coach a BBC-nek elmondta, hogy természetesen karrierünk elején fontos hogy szorgalmasan és keményen dolgozzunk, azonban ez idővel már nem segít abban, hogy előrelépjünk.

Egy bizonyos ponton túl ha körbenézünk az irodánkban, azt látjuk, hogy mindenki egyformán keményen dolgozik, ráadásul nincs értelme az extra munkának akkor, ha ezt senki nem ismeri el.

Kiemelte, hogy a siker kulcsa a szorgalmas, kemény munka mellett az, hogy politikusként is helyt tudjunk állni, mivel ma az előrejutáshoz az kell, hogy észrevegyenek a főnökeid, munkatársaid.

Carol Frohlinger a Negotiating Women nevű cég elnöke hozzátette, hogy bár a kemény munka még mindig nagyon fontos, sokan elkövetik azt a hibát, hogy a munkát csendben elvégzik, és várják a kitüntetést érte anélkül, hogy bármit mondanának. Ha csendben várunk az elismerésre, ez késlekedhet, sőt gyakran szóba sem kerülünk az új pozícióra, mert a vezetők elfelejtik, hogy mi személy szerint mennyit dolgoztunk.

Frohlinger azt is kiemelte, hogy mint oly sokszor a munkaerőpiacon, itt is a nők jobban érintettek.

A férfiaknak nem esik nehezükre a dicsekvés, azonban ha egy nő tenne ugyanígy, az már negatívabb fényben tüntetné fel őt, úgy, mintha üresen dicsekedne.

Megoldásként a szakember azt javasolja, hogy amennyiben az év végéig nem kerül munkák elismerésre, úgy fontoljuk meg azt, hogy olyan munkahelyre váltunk, ahol megkapjuk a szakmai elismerést. Ezen kívül persze fontos, hogy a főnökünknek is emeljük ki azt, hogy mennyit dolgoztunk, milyen sikereket értünk el.

Nem kell folyamatosan ezzel bombázni a főnökünket, de jó, ha szem előtt van ez az információ, ne feledkezzenek meg rólunk. A sikerhez az kell, hogy észrevegyenek, és ha te nem állsz ki magadért, más sem fog.

Előfordulhat, hogy ugyanolyan tulajdonságokkal, tapasztalattal rendelkezel, mint a munkatársad, azonban őt egyszerűen jobban kedvelik, és ezért gyorsabban kap elismerést. A felmérések is azt mutatják, hogy akit kedvelnek a munkahelyén, az több pozitív visszajelzést és elismerést kaphat.

Ezzel ért egyet Shannon is, aki szerint az irodai munkák zöménél a szaktudásunk mellett egyre nagyobb jelentőséget kap az, hogy mennyire vagyunk szerethető, kooperatív emberek és mennyire tudunk emlékezetesek maradni. Fontosnak tartja, hogy a munkatársak bízzanak bennünk, elismerjenek minket és tudjunk rájuk hatni.

Nem elég szorgalmasnak lenni, és keményen dolgozni. Manapság fontos, hogy a munkatársaid, feletteseid a vezetőt lássák benned, kedveljenek, és a munkahelyi témákon túl is tudjanak veled kapcsolódni.

Azonban nem érdemes sokáig várni az előléptetésre. Szakértők korábban elárulták, legfeljebb három év után érdemes új munkahely után nézni, amennyiben nem jön az elismerés. A szakemberek szerint akkor sem kell csalódni, ha a főnökség elutasítja a kérésünket, lehet valóban megért a helyzet a váltásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?