14 °C Budapest
Woman adding a coin to savings in a piggy bank.

Szakmunkás minimálbér 2021 nettó fizetés: Mennyi a szakmunkás minimálbér 2021-ben, szakmunkás minimálbér mikor jár?

2021. július 25. 17:05

Minden évben foglalkoztatja a magyar dolgozókat, hogy mennyit növekednek egységesen a fizetések, vagyis hogyan változik a mindenkori legkevesebb adható összeg, ami a minimálbér és a garantált bérminimum, köznyelven szakmunkás minimálbér. Mennyi a szakmunkás minimálbér 2021 nettó és bruttó összege?

A minimálbér 2021 és a garantált bérminimum összege 2021 februárjában is növekedést mutatott: idén egy általános, országos 4%-os emelés következett be, ami minden egyes magyar dolgozónak jár. Cikkünkben a 2021 szakmunkás minimálbér, más néven a garantált bérminimum összegével foglalkozunk. Eláruljuk, mennyi a bruttó szakmunkás minimálbér, illetve a terhek levonása után mennyi a szakmunkás minimálbér nettó fizetés.

Mi a minimálbér és a garantált bérminimum közti különbség?

A minimálbér fogalmát és szükségességét ugyanolyan fontos ismernünk, mint a konkrét bruttó és nettó összeget, amely az elvégzett munkánk után jár. A minimálbér egységesen az a kötelező legkisebb munkabér (egy olyan egységesített havi / heti / napi bér, amit a munkáltató a munkavállaló részére köteles megfizetni), amelynek az összegénél egyik munkaadó sem fizethet kevesebbet. A minimálbér összegét mindig a kormány állapítja meg, a törvénymódosítás célja a munkavállalók védelme, a megélhetés biztosítása és az inflációval való állandó küzdelem felvétele.

A minimálbérhez hasonlóan a garantált bérminimum sem függ össze a munkavállaló iskolai végzettségével: attól függ a garantált bérminimum összegének a megállapítása, hogy az állás betöltése kíván-e legalább középfokú végzettséget – vagyis, amennyiben a végzettségünktől függetlenül betöltünk egy olyan pozíciót, ami érettségit vagy például szakmunkás képesítést vár el, a munkáltatónak automatikusan meg kell adnia a garantált bérminimumot vagy egy annál magasabb összeget.

Mi a szakmunkás minimálbér? Szakmunkás minimálbér mikor jár?

Összefoglalva tehát: a szakmunkás minimálbér, a diplomás minimálbér vagy a szakképzett minimálbér mind ugyanazt a kategóriát jelölik, ami hivatalosan a garantált bérminimumot jelenti, vagyis azt az államilag szabályozott legkisebb összeget, amit a munkáltatók középfokú képzettséget elváró pozíció betöltése esetén alkalmazottaiknak minimum adhatnak. A szakmunkás minimálbér 2021 megegyezik a mindenkori garantált bérminimum 2021 összegével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyi a szakmunkás minimálbér nettója, bruttója?

A szakmunkás minimálbér 2021 nettó bruttó összege a következőképpen alakul az állami terhek levonása után:

A minimálbér és a garantált bérminimum 2021 évi értékei
A minimálbér és a garantált bérminimum 2021 évi értékei
  • Bruttó szakmunkás minimálbér 2021: 219.000 Ft/hó
  • Nettó szakmunkás minimálbér 2021: 145.635 Ft/hó

Tovább emelkedhet a szakmunkás minimálbér 2021

Az idei szakmunkás minimálbér megállapodás tartalmaz még egy ígéretet a kormány részéről: amennyiben a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót, a szakmunkás minimálbér összege további 1%-kal fog nőni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?