7 °C Budapest
Steel worker standing on stack of sheets of steel smiling plasma cutter in background

Őrület: ennyi órabért kapnak a kétkezi melósok Magyarországon

2021. május 5. 12:03

Az idei első negyedévben 1388 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ez 5 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1326 forintos szintet.

A felsőbb kategóriákban a bérnövekedés üteme még visszafogottabb volt: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 első negyedévéhez képest mindössze 1,5 százalékos bérnövekedést tapasztalt, ami jelentősen elmarad az egy évvel korábban mért 6,6 százaléktól.

„A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg a fizikai órabérek növekedésének dinamikáját: míg 2019-ben, a munkaerőhiány csúcsán nem kevesebb, mint 21 százalékos volt az éves szintű átlagos órabér-emelkedés, 2020-ban már csak közelíteni tudta a tíz százalékot, és az emelkedés jó része még a járványhelyzet előtti időszakban következett - mondta Hamrák Viktor. A Trenkwalder szolgáltatási igazgatója hozzátette:

A mostani 5 százalékos növekedés jól mutatja az átalakult munkaerőpiacot, amelyben a munkaerő-kínálat átmenetileg utolérte a keresletet. A következő negyedévekben ismét gyorsulhat a bérnövekedés: a normalizálódás során a piac fokozatosan felszívja a rendelkezésre álló kínálatot, és ezt a folyamatot erősítheti majd az ismét szélesebb rétegek számára vonzó alternatívát kínáló külföldi munkavállalás lehetősége is.

A Trenkwalder adatai azt mutatják, hogy az idei év elején a régiók szerint tapasztalt bérszintek között némi közeledés volt tapasztalható, de a különbség még mindig jelentős: míg az Alföldön, Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt mozog az átlagórabér, Közép-Magyarországon ez az összeg továbbra is a 1800 forintos szintet közelíti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„A középvezetői szegmensben tavaly ilyenkor, a járványhelyzet küszöbén közel 7 százalékkal emelkedtek a fizetések éves összehasonlításban, azóta gyakorlatilag megállt az átlagbérek emelkedése– magyarázza Hajnal Péter. A Moore Hungary ügyvezető partnere hozzátette, hogy számos szektorban jelentősebb leépítésekre is sor került, ami szintén visszafogta a béremelések ütemét.

Érdekesség, hogy miközben a járvány első hónapjaiban a mintegy 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltatóközpontok (SSC-k) jóval kevésbé voltak kitéve a koronavírus negatív hatásainak, most ebben a körben az év eleje óta komolyabb fluktuációs hullámnak lehetünk tanúi: a Moore Hungary mintájában a kilépők aránya megközelítette a 8 százalékot. Ők elsősorban nem kényszerből, hanem a jobb munkahelyért és fizetésért változtatnak munkahelyet, ez pedig előrevetíti, hogy (legalábbis ebben a szektorban) hamarosan ismét komolyabb mértékű béremelésekkel számolhatunk

- fogalmazott Hajnal Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem