31 °C Budapest
Lassan, de biztosan visszaszivárognak az irodisták: készülhetnek az újabb átállásra

Lassan, de biztosan visszaszivárognak az irodisták: készülhetnek az újabb átállásra

2021. február 10. 16:04

Lassan, de biztosan közeledik az a pillanat, amikor a kényszerű otthoni munkavégzés után újra az iroda válhat az elsődleges munkatérré. Ahhoz azonban, hogy a lehetőség ne egy, a tavaly tavaszi átálláshoz hasonló kényszert jelentsen, a fokozatosság elve mellett az eddigi tapasztalatokat is be kell építeni az új munkastruktúrába, miközben a dolgozók pihenéséről, szabadságáról sem szabad megfeledkezni.

Közel egy éve annak, hogy az addig inkább lehetőségként működő otthoni munkavégzés sok ember és cég számára kötelezővé és folyamatossá vált. A vírus továbbra is az életünk része, az oltások megkezdésével azonban lassan, de biztosan ismét lazulhatnak a korlátozások, és újra az iroda lehet az elsődleges munkahely. "Ahhoz, hogy elkerüljük a tavaly tavaszi hirtelen home office-ra átállás okozta sokkot, a teljes visszatérésnek fokozatosan kell történnie. Ahogyan a közlekedésben az elektromos autók robbanásszerű megjelenése után beállt egy új egyensúly, úgy most a home office és a teljesen irodába visszaállás között egy új munkastílus, egy új egyensúly kialakítása vár ránk, három dolgot szem előtt tartva: a hatékonyságot, a rugalmasságot és persze mindenekelőtt a biztonságot" - mondta el Végh József, a K&H HR igazgatója.

 

Egyénhez igazított munkarend

Az otthoni munkavégzés kétségtelenül sok kihívást jelent, ugyanakkor számos pozitív lehetőséget is nyújthat a közlekedési idő megspórolásától a csendesebb munkakörnyezetig. "Az elmúlt közel egy év alatt már mindenki megtapasztalhatta, hogy számára az otthoni vagy az irodai munkavégzés jobb, hatékonyabb. Így, bár valaki számára várva várt pillanat a teljes visszatérés az irodába, valakinek éppen ez jelent majd nehézséget. Évek óta azt valljuk, hogy a sokat emlegetett generációs különbségek helyett sokkal inkább az egyéni élethelyzet az, ami meghatározza a kollégák igényeit, céljait, motivációját - mindez most fokozottan igaz. Az irodába történő teljes visszatérésnél ezért különösen figyelni kell az egyéni életkörülményekre, családi állapotra, lakhelyre. A kényszerű változás ugyanis komoly nehézséget jelenthet a munkatársaknak, ám a jól, egyénhez igazított visszatérés és új munkarend kialakítása minőségi javulást eredményezhet a munkavállalók életében" - tanácsolja a HR szakember.

Irányított rekreáció

A home office nemcsak a munkavégzést, de a kikapcsolódást, a szabadságot is erőteljesen megváltoztatta. Azzal ugyanis, hogy az otthonunkban dolgozunk, automatikusan sérült a pihenés, a feltöltődés legfontosabb helyszíne - mindez akkor, amikor a szabadság legfontosabb célja, az utazások és közösségi programok is erőteljesen korlátozottak. Munkáltatóként ezért a visszatérés fázisában arra is figyelni kell, hogy segítséget nyújtsunk a közel egy éve tartó vírusidőszakban kimerült dolgozók számára abban, hogy mikor és hogyan tudnak szabadságra menni és ismét feltöltődni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?