14 °C Budapest
Kifakadtak a szakszervezetek: megalázónak találják a 2021-es minimálbér-emelést

Kifakadtak a szakszervezetek: megalázónak találják a 2021-es minimálbér-emelést

2021. január 26. 13:01

Mire elég ez a 4%, ami csak 3,66%, hiszen februártól lép hatályba. Az inflációt sem ellentételezi. Megalázó ígéret egy még lebegtetett plusz 1 % emelésről - kezdik közös közleményüket a 2021-es minimálbérről szakszervezetek.

Joggal kérdezzük a munkáltatói szerepből fakadóan Magyarország legnagyobb foglalkoztatóját, a Kormányt: a közszféra humán közszolgáltatásában dolgozó kb. 600 ezer embernek a fenti helyzet miatt vajon milyen bérkilátásai lesznek 2021-re, hiszen eddig semmiféle keresetnövelő intézkedésről nem adtak tájékoztatást - teszi fel a kérdést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Az önkormányzatok számára a minimálbér és garantált bérminimum emelés finanszírozását nem jelezték. Nem tudjuk, hogy a már 3 éve követelt diplomás bérminimum intézményét mikor találják fontosnak, bevezetendőnek? Ugyanis nemcsak a legkisebb béreket lenne szükséges karbantartani, mert így a tudás sajnos nincs elismerve, a szellemi foglalkozásúak keresete is emiatt évről - évre egyre jobban leszakad - írják, majd kérdéseket is megfogalmaztak:

  • Mikor lesznek tényleges, tételesen meghatározott bérfejlesztések, nem csak a sajtó felé "átlagosan" definiált emelések, amelyek a valóságban még átlagosan sem felelnek meg az emelés mértékének?
  • Mikor fogja meghaladni a sok esetben jogszabály által előírtan felsőfokú végzettséggel rendelkező közszolgák átlagkeresete a KSH által közölt országos átlagbért?

A fentiek következtében az Európai Unióban az átlagkereseti rangsorban hátulról a harmadikok vagyunk. Utolsó Bulgária, utána Lettország, majd Magyarország következik. A Visegrádi Országok közül utolsó a mi dolgozóink helye. Románia messze lekörözött bennünket - közölte a szakszervezet.

Ideje lenne az Európai Minimálbér irányadó elvárását és az Európai bérfelzárkóztatás gondolatát Kormányzati szinten is megfontolni, képviselni

- hívta fel a figyelmet közleményében a szakszervezet. Évek óta hallgatjuk - "Ettől többet nem bír el a gazdaság." - most a COVID-19, a két pandémia időszaka miatt a kereslet növelésének szerintünk a legjobb beavatkozása, a leggyorsabb lökése a nagyobb mértékű, az általános legalább 10 százalékos bérkiáramlás lenne - vélekednek.
 
A közszférában dolgozók biztosan a "piacra" viszik egy hónapon belül ezeket a Forintokat. Egy részét pedig azonnal adóban visszaáramoltatják.Ennek a szektornak csak kis részben jár cafetéria. Adható juttatás. Akkor adjon a Kormány mind a 600 ezer dolgozójának 400.000,- Ft cafetériát a valóságban is, ne csak elméletben. A vendéglátás, turizmus a nyáron már biztosan fel tudná "szippantani" ezt a pénzt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Titkos tárgyalásokon formálják az egészségügyi dolgozók jogállási szabályait, keresetének alakulását. A nyilvánosság előtt mikor kezdeményezi a Kormány a közszféra többi dolgozójának problémáiról, kereseti helyzetének javításáról az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén az egyeztetést? Utólagos tájékoztatást adnak a minimálbér, garantált bérminimum emeléséről egy olyan területen, ahol körülbelül 300 ezer fő az érintett - zárják a közleményüket a szakszervezetek (MKKSZ, PDSZ, SZÁD, TBDSZ)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?