15 °C Budapest

Szülési szabadság 2021: szülési szabadság kalkulátor, a szülési szabadság időtartama

2021. január 12. 17:58

A szülési szabadság igénylése, szülési szabadság kalkulátor: mi a szülési szabadság, a szülési szabadság ki fizeti? A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság egy olyan fontos pihenőidő, ami minden magyar kismamának meghatározott időn keresztül, alanyi jogon jár: a szülési szabadság alatt az anyáknak bőven jut ideje foglalkozni az újszülöttekkel, emellett kipihenhetik a terhesség és a szülés okozta fáradalmakat is. Cikkünkben rengeteg fontos információt osztunk meg a szülési szabadság és a CSED témakörében: eláruljuk, mi az a szülési szabadság, milyen hosszú a szülési szabadság időtartama és a szülési szabadság hány nap? A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy egybefüggő időszak, amikor a kismamák kipihenhetik a terhesség és a szülés fáradalmait, illetve annyi időt fordíthatnak a kisbabák nevelésére, amennyit csak tudnak. A szülési szabadság kivehető már a szülés tervezett időpontja előtti négy hétben is, hiszen olyankor a legtöbb leendő anyukának már gondot okoz a munkavégzés. A szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe a csecsemőgondozási díj (CSED) nevű juttatás is, ami ez alatt az idő alatt az anya biztos jövedelemforrása.

A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, vagyis 168 nap - erre az időszakra vehetjük igénybe a CSED összegét is. Azok a kismamák, akik nem szeretnének otthon maradni gyermekükkel, a kötelező szülési szabadság (2 hét) letelte után visszamehetnek dolgozni, viszont ez a döntés azzal jár, hogy le kell mondaniuk a CSED-ről, ami a 2021-es törvénymódosításoknak köszönhetően egy kifejezetten magas összegű juttatás. Azt is fontos észben tartanunk, hogy az szülési szabadság időtartama mindenképpen egybefüggő kell, hogy legyen: a szülési szabadság nem vehető ki részletekben!

CSED 2021: a szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a szülési szabadság ideje munkában töltött időnek (szolgálati időnek) számít, ám a szülési szabadság igénybevételéhez alapvetően nem jár fizetés. Azok az anyák, akik megfelelnek a kritériumoknak, igénybe vehetik a csecsemőgondozási díj (röviden CSED) összegét, ami 2021. júliusától a juttatást megigénylő szülő naptári napi jövedelmének 100%-a.

Szülési szabadság változások 2021

Jelenleg a szülési szabadság juttatása, a CSED összege még a szülő naptári napi jövedelmének 70%-a, ám a szülési szabadság 2021 évében megváltozik. A CSED összegét az állam felemeli 100%-ra - az új szabályok 2021 július 1-től lesznek érvényesek. A szülési szabadság időtartama mindemellett nem változik: marad a 168 napig tartó, egybefüggő pihenőidő.

Szülési szabadság apáknak

Az apáknak is jár egy bizonyos mennyiségű szülési szabadság, hogy kiélvezhessék az anyával és a babával együtt töltött időt. Az apa a szülést követő két hónap során bármikor kiveheti az alapesetben 5 napnyi szabadságot, ikrek esetén pedig 7 nap szülési szabadság jár az apa részére.

Szülési szabadság kalkulátor 2021

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. Mindemellett táppénzre csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos megjegyeznünk, hogy a szülési szabadság alatt elérhető CSED nem szociális alapú járadék - komoly feltételei vannak, nem jár alanyi jogon mindenkinek. A CSED kifizetője a munkáltató, nála történik a szülési szabadság adminisztrációja is, ám a munkahelyünk az egészségpénztárból visszaigényelheti a CSED összegét, így a juttatás közvetetten az államot terheli. Ha a munkáltató nem rendelkezik kifizetőhellyel, a MÁK vagy az illetékes kormányhivatal fizeti a szülési szabadság idejére járó juttatást.

A szülési szabadság igénylése

A szülési szabadság szabályainak 2020-as módosításának köszönhetően a szülési szabadság igénylése már nem csak az anyák számára elérhető. A szülési szabadság igénylése biztosított az apák számára is, ha az anya egészségügyi állapota vagy halála indokolja azt. Ehhez végrehajtható bírósági ítélet vagy gyámhatósági határozat szükséges. A szülési szabadságot minden esetben a munkáltatónál kell jelezni, illetve nála kell benyújtanunk a CSED-igényünket is.

A szülési szabadság megszűnése

A szülési szabadság, mivel alanyi jogon jár mindenkinek, csak speciális esetekben szűnik meg. Ilyen eset az, ha a gyermek halva születik vagy a szülést követően hal meg (a gyermek halálától számított 6 hét továbbra is jár), vagy a baba bármilyen okból kifolyólag kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem