35 °C Budapest
Szülési szabadság 2021: szülési szabadság kalkulátor, a szülési szabadság időtartama

Szülési szabadság 2021: szülési szabadság kalkulátor, a szülési szabadság időtartama

2021. január 12. 17:58

A szülési szabadság igénylése, szülési szabadság kalkulátor: mi a szülési szabadság, a szülési szabadság ki fizeti? A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság egy olyan fontos pihenőidő, ami minden magyar kismamának meghatározott időn keresztül, alanyi jogon jár: a szülési szabadság alatt az anyáknak bőven jut ideje foglalkozni az újszülöttekkel, emellett kipihenhetik a terhesség és a szülés okozta fáradalmakat is. Cikkünkben rengeteg fontos információt osztunk meg a szülési szabadság és a CSED témakörében: eláruljuk, mi az a szülési szabadság, milyen hosszú a szülési szabadság időtartama és a szülési szabadság hány nap? A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy egybefüggő időszak, amikor a kismamák kipihenhetik a terhesség és a szülés fáradalmait, illetve annyi időt fordíthatnak a kisbabák nevelésére, amennyit csak tudnak. A szülési szabadság kivehető már a szülés tervezett időpontja előtti négy hétben is, hiszen olyankor a legtöbb leendő anyukának már gondot okoz a munkavégzés. A szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe a csecsemőgondozási díj (CSED) nevű juttatás is, ami ez alatt az idő alatt az anya biztos jövedelemforrása.

A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, vagyis 168 nap - erre az időszakra vehetjük igénybe a CSED összegét is. Azok a kismamák, akik nem szeretnének otthon maradni gyermekükkel, a kötelező szülési szabadság (2 hét) letelte után visszamehetnek dolgozni, viszont ez a döntés azzal jár, hogy le kell mondaniuk a CSED-ről, ami a 2021-es törvénymódosításoknak köszönhetően egy kifejezetten magas összegű juttatás. Azt is fontos észben tartanunk, hogy az szülési szabadság időtartama mindenképpen egybefüggő kell, hogy legyen: a szülési szabadság nem vehető ki részletekben!

CSED 2021: a szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a szülési szabadság ideje munkában töltött időnek (szolgálati időnek) számít, ám a szülési szabadság igénybevételéhez alapvetően nem jár fizetés. Azok az anyák, akik megfelelnek a kritériumoknak, igénybe vehetik a csecsemőgondozási díj (röviden CSED) összegét, ami 2021. júliusától a juttatást megigénylő szülő naptári napi jövedelmének 100%-a.

Szülési szabadság változások 2021

Jelenleg a szülési szabadság juttatása, a CSED összege még a szülő naptári napi jövedelmének 70%-a, ám a szülési szabadság 2021 évében megváltozik. A CSED összegét az állam felemeli 100%-ra - az új szabályok 2021 július 1-től lesznek érvényesek. A szülési szabadság időtartama mindemellett nem változik: marad a 168 napig tartó, egybefüggő pihenőidő.

Szülési szabadság apáknak

Az apáknak is jár egy bizonyos mennyiségű szülési szabadság, hogy kiélvezhessék az anyával és a babával együtt töltött időt. Az apa a szülést követő két hónap során bármikor kiveheti az alapesetben 5 napnyi szabadságot, ikrek esetén pedig 7 nap szülési szabadság jár az apa részére.

Szülési szabadság kalkulátor 2021

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. Mindemellett táppénzre csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos megjegyeznünk, hogy a szülési szabadság alatt elérhető CSED nem szociális alapú járadék - komoly feltételei vannak, nem jár alanyi jogon mindenkinek. A CSED kifizetője a munkáltató, nála történik a szülési szabadság adminisztrációja is, ám a munkahelyünk az egészségpénztárból visszaigényelheti a CSED összegét, így a juttatás közvetetten az államot terheli. Ha a munkáltató nem rendelkezik kifizetőhellyel, a MÁK vagy az illetékes kormányhivatal fizeti a szülési szabadság idejére járó juttatást.

A szülési szabadság igénylése

A szülési szabadság szabályainak 2020-as módosításának köszönhetően a szülési szabadság igénylése már nem csak az anyák számára elérhető. A szülési szabadság igénylése biztosított az apák számára is, ha az anya egészségügyi állapota vagy halála indokolja azt. Ehhez végrehajtható bírósági ítélet vagy gyámhatósági határozat szükséges. A szülési szabadságot minden esetben a munkáltatónál kell jelezni, illetve nála kell benyújtanunk a CSED-igényünket is.

A szülési szabadság megszűnése

A szülési szabadság, mivel alanyi jogon jár mindenkinek, csak speciális esetekben szűnik meg. Ilyen eset az, ha a gyermek halva születik vagy a szülést követően hal meg (a gyermek halálától számított 6 hét továbbra is jár), vagy a baba bármilyen okból kifolyólag kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?