6 °C Budapest

A 10 leggyakoribb ok, amiért a legtöbb ember utálja a hétfőt

2020. november 23. 16:45

Mindenki ismeri az érzést, amikor az ébresztő kinyomása után keservesen ráeszmél, hogy már megint hétfő van. De miért nem szeretjük a hétfőt? Logikusan miben nehezebb ezen a napon dolgozni, mint a többi munkanapon? A munka és a magánélet egyensúlya, társas szorongás és a hétvége-kultusz is az okok közt van.

A hétfő gyűlölete nagyon régi toposz, a Garfield-képregényektől a szitkomokon át a virális mémekig tele van ezzel a kultúránk. Azt nehéz elndönteni, rontott vagy javított mindezen a távmunka - már akinek van ilyen lehetősége. 

A villamoson zötykölődés helyett az ágy szélén a laptop kinyitása kényelmesebb lehet. De rontja is a munka és a magánélet korunkban amúgy is borzalmasan nehezen megtalálható egyensúlyát. Sok esetben azonban nem is a hétfő önmagában rossz, egyszerűen munkahellyel van gond, ezért nem szeretjük magunkat újra belevetni a tennivalókba. 

Nézzünk pár jellemző okot, ami meghúzódhat a hét első napjának utálata mögött!

1. A hétvége is lehet fárasztó 

Bár a többségünk szeret úgy gondolni a hétvégére, mint ami csupa pihenés és kellemes időtöltés a barátokkal, ez is igényel jelentős, akár a hétköznapinál is több energiát. Ettől persze a szocializáció nagyon fontos, hiszen társas lények vagyunk, az is jó, ha a hétvégén sokat tudunk aludni. Elképzelhető azonban, hogy ezek után hétfőn fáradtan ébredünk, amivel már el is van rontva a hétkezdés.

2. A szabadság érzésének elvesztése

A leggyakoribb ok, amiért rossz a hétvégét otthagyni, banális: az ugyanis alapvetően tényleg két nap pihenés és szórakozás tud lenni. Még az előzőek mellett is tele van olyan mozzanatokkal, amik segítenek megnyugodni. Később kelhetünk, elmegyünk enni egy jót (mostanában elhozni...), iszunk egy sört a barátainkkal, stb. Ebből aztán nehéz lehet átállni újra a munka világába, ami azért általában ennyire nem felszabadult.

3. Nem szereted a munkád

Sokan vannak, akik nem szeretik az állásukat, és ezt a testük is megérzi a munkahely okozta stressz miatti adrenalin következtében. Ha nem úgy mész be reggel, hogy bár sose kéne többet itt dolgozni, akkor nem jellemző olyan mértékben a szorongás és a vasárnap esti lehangoltság. Persze ebben az esetben is lehet számos stresszfaktor, például most éppen a pandémia okozta bizonytalanság, amely sajnos akkor talán még inkább játszik, ha kedveli az ember a munkáját és nem szeretné feladni, elveszíteni azt.

4. Nem készültél fel rá 

Ha vasárnap nem tudtunk előkészülni a hétfői kezdésre, akkor szinte biztosan stressztől szorongva megyünk be az irodába. Előfordul, hogy sokakat “nem visz rá a lélek", hogy normálisan felkészítsék önmagukat a hétfői melóra, ez jó eséllyel erős jelzés az előző pontunkra vonatkozóan.

5. A kultúránkba van ivódva

A cikkünket is ezzel kezdtük. Mémek, sorozatok, beszólások, mindenhol ott van. Gyakorlatilag olyan közhellyé vált a “már megint hétfő van", mint a másoknak ásott verem vagy a takaró és a nyújtózkodás esete. Meg persze ezt erősíti a népszerű ellenpólus is, az úgynevezett “végre péntek".

6. Rosszul állsz az egyensúly terén

Na, ez az, ami most különösen nagy kihívás. Konkrétan van, aki szállodai szobát bérel csak azért, hogy egy másik épületben melózzon, mint ahol alszik. De a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása eddig is különösen fontos probléma volt, amivel akkor is kell foglalkozni, ha majd egyszer túl lesz az emberiség a járványon. A hétfő iránt táplált negatív érzelmeink sokszor a szervezetünk jelzései is arra, hogy lassítsunk és tartsunk egy kis szünetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Szociális szorongás

Sokan vannak, akiknek általánosságban nehézséget jelentenek a társas interakciók. Erre még rárakódik az, hogy a munkatársainkat az esetek többségében nem mi választjuk meg és szinte kizárt, hogy mindegyikükkel egyformán jól kijöjjünk. Ráadásul a munka során muszáj másokkal érintkeznünk, hiszen a többségnek ez a munka elengethetetlen feltétele.

8 Tartasz a változásoktól

A hét első napja egy csomó új dolgot hozhat, márpedig nagyon gyakori jelenség, hogy az ember tart a változásoktól. Függetlenül attól, hogy az milyen, vagy attól, hogy akár jót is hozhat neki. Ez különösen igaz lehet azokra, akik éppen nehéz életszakaszon mennek át.

9. Nem tudni, mit tartogat a hét

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a legfelkészültebbeket is egy csomó váratlan kihívás érheti a héten (és tudjuk, hogy “a legfelkészültebbek" csak a béna motivációs előadások világában léteznek). Innentől kezdve érthető, ha nehezen hisszük, hogy “túl tudjuk élni a hetet".

10. A hétvégének élsz

Gyakori jelenség, hogy az emberek úgymond kettős életet élnek. Hétközben dolgoznak, bejárnak az irodába, a fizetésükből kifizetik a számláikat, de közben hétvégén élnek igazán, amikor lazulhatnak, elmehetnek szórakozni, stb. Ennek a kettőnek a határán válik igazán a “végre péntek" és a nehéz átmenetel a hétfőbe. Ugyanakkor ez jelezheti leginkább, hogy a szabadidőnkben néha érdemes felnézegetni az álláshirdetési oldalakra is és elgondolkodni a váltáson.

via HuffPost

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem