6 °C Budapest

Nyitottak a cégek a diákmunkásokra: most nagy előny a rugalmasság

2020. november 20. 08:30

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adataiból. Az órabérekben nincs nagy változás, 1200-1500 forint az óránkénti bruttó átlag. A járvány miatt a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly.

A szövetkezetek szerint az online oktatásra való átállás miatt a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is, ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák kiesik, mert haza kellett költöznie. Az Y Generáció Iskolaszövetkezet arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy októberben mintegy 1200 diák dolgozott a szövetkezeten keresztül, míg tavaly ilyenkor 1700.

A havonta 2600-2800 diáknak munkát adó Mind-Diák Szövetkezet arról számolt be, hogy az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek. Felismerték ugyanakkor, hogy a diákmunka rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A tavaszi visszaesés után a nyár végére már elérte a tavalyi létszámot a szövetkezet, de a 2020-ra kitűzött célszámokat már nem fogják elérni.

A nyár után a karácsony a második legerősebb időszak a diákfoglalkoztatásban, az egész éves igény közel 20 százalékát adja

- mondta Tóth Rozália, a Prohuman diákmunka-üzletágának vezetője. Erősödik a diákok igénye a teljes munkaidős, biztosabb, hosszabb távú elköteleződést igénylő állásokra, míg korábban a rugalmas, két-három napos munkákat preferálták - tette hozzá. Meglátása szerint 2021 első fél évében 10-20 százalékos visszaesés várható a diákmunkákban, de nyárra visszaállhat a kereslet legalább a 2019-et megközelítő szintre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem