15 °C Budapest
Nagy béremelést kérnek a BKV dolgozói: ez történik, ha nem kapják meg

Nagy béremelést kérnek a BKV dolgozói: ez történik, ha nem kapják meg

2019. szeptember 20. 11:55

A bértárgyalások megkezdését kezdeményezi a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely már most leszögezte: 15 százalékos jövő évi emelést tart elfogadhatónak. Az viszont elfogadhatatlan a szervezet szerint, hogy a cégvezetés még mindig nem közölte, mikor, kiknek és mennyi kánikulapótlékot hajlandó utólag fizetni az idei nyári hőségben végzett munkáért.

Annak ellenére, hogy a BKV-nál hivatalosan még szó sem esett a jövő évi béremelésről, az Egységes Közlekedési Szakszervezet - a cégnél működő három reprezentatív szakszervezet egyike -, mint minden évben, idén is időben kezdeményezi az egyeztetések megnyitását - írják közleményükben. Az EKSZ azt is leszögezi, hogy 15 százalékos emelést tart elfogadhatónak és indokoltnak is, legalábbis ezzel indítja a tárgyalásokat - mondta Naszályi Gábor. A szakszervezet elnöke fontosnak tartja a tárgyalások mielőbbi megkezdését, hogy a BKV-s munkavállalók is, akárcsak mások, időben megkapják majd, s ne utólag, valamikor nyáron jussanak hozzá a bérkülönbözethez.

Erre ugyanis már többször volt példa - emlékeztet Naszályi. A cégvezetés taktikája a szervezet szerint az, hogy hónapokig nem tesz ajánlatot - vagy legfeljebb nulla százalékost -, majd a végén, mintegy ultimátumként mégis előkerül egy érdemi, bár megalázóan alacsony százalék - magyarázza. A szakszervezet azt is el akarja kerülni, hogy vállalhatatlan helyzetbe kényszerítse őket a menedzsment úgy, ahogy azt már korábban többször is tette azzal, hogy 24 órát sem hagyott ajánlatának a megvitatására, megfontolására, értékelésére.

Az elnök aggódik: amennyiben nem lesz megfelelő béremelés, újabb elvándorlási hullám kezdődhet, s ismét milliárdokat kell költenie a cégnek új sofőrök kiképzésére. Igaz, a létszámhelyzet a járművezetők körében javult valamelyest, azonban más területen, például a karbantartóknál továbbra is súlyos hiány van, s ha nem lesznek elfogadható bérek, a helyzet csak tovább romlik - magyarázza Naszályi.

Kánikulapótlékot akarnak a dolgozók

Azzal azonban, hogy az EKSZ már most tárgyalna a béremelésről, semmiképpen sem akarja elterelni a figyelmet a nyári időszakra megígért kánikulai pénz kifizetéséről - hangsúlyozza az elnök. Erről ugyanis egyelőre mélyen hallgat a cégvezetés, holott a tervezet szerint szeptember 20. és 30. között kellett volna megállapodni a részletekről. Igaz, a cégvezetés szeptember 19-ére ki is tűzte a téma megtárgyalását, ám az utolsó pillanatban elhalasztotta azt, éppen a megállapodásra kitűzött utolsó napra, szeptember 30-ára. Ebből megint nem lesz érdemi egyeztetés - véli az elnök -, mert egyelőre semmilyen információt nem kapott a szakszervezet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tudni, mennyi pénz áll rendelkezésre az ellentételezésre, mint ahogy arról sincs információ, hogy pontosan kik kaphatnak ebből a keretből. Legalábbis a cégvezetés számára kellemetlen szókimondásáról ismert EKSZ-nek egyelőre nincsenek erről információi. Az elnök attól tart, hogy valamilyen formában valamilyen egyeztetés zajlik már, s félő, hogy őket ebből kihagyták - írják. Ha ez így van, akkor az törvénytelen, hiszen az EKSZ, ha tetszik, ha nem, jogilag reprezentatív szervezet - szögezte le. A témával kapcsolatban megjegyzi: ők egyébként nem a kánikulai körülmények között végzett munka pénzbeli elismerését, hanem a munkakörülmények látványos és hatékony javítását, az éghajlatnak megfelelő változtatásokat követelték, s továbbra is azt tartják elfogadható megoldásnak.

Mennyi a túlóra?

Egyeztetne a cégvezetéssel az EKSZ a túlórapénzekről is - ezt Naszályi Gábor a napokban felröppent rabszolgatúlóra beélesítésének hírére reagálva közölte. A munkáltató a kollektív szerződés alapján 300 túlórát rendelhet el. Az ennél több, akár 400-ra növelt plusz órákról minden munkavállalóval egyénileg kell megállapodni, ebbe nincs beleszólása a szakszervezetnek. Azt azonban elvárja, hogy a kiemelt számú túlmunkát a BKV kiemelten, 150 százalékos pótlékkal "díjazza". Az EKSZ ez ügyben is mielőbbi egyeztetést kezdeményez a cégvezetéssel. Naszályi Gábor felhívja a munkavállalók figyelmét, hogy az egyéni megállapodást senkinek nem kötelező elfogadnia, csak az írjon alá, aki valóban sokat akar dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?