-1 °C Budapest

Béremelés a METRO-nál: tovább folytatódik az egyeztetés

2019. április 6. 10:01

A METRO Kereskedelmi Kft. 2018 elején kidolgozta és elindította a Vállalati Bérfejlesztési Programját, amely az átláthatóság, tervezhetőség és az egyéni teljesítmény elismerésének alapelveire épül. A többéves programot a dolgozói visszajelzések mellett a piac pontos ismerete és a vállalat növekedéséből adódó lehetőségek szerint alakították ki, amelyet a cég vezetése következetesen hajt végre. 

A Vállalati Bérfejlesztési Program 2020-ig terjedő állomásai és intézkedései a munkavállalók előtt ismertek és széles körben elfogadottak voltak. A METRO 3 év alatt 55 százalékkal emelte a kezdő béreket, jelenleg 19,5 százalékkal fizet a szakmai bérminimum felett a belépő bér tekintetében, ami 233 333 fotint. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), akit egyébként bevontak a program kidolgozásába, február végén újabb követeléssel állt elő, amelyet a felelősen működő, helyi vállalatvezetés már nem tudott teljes egészében teljesíteni, a munkáltató által minden pontra adott megoldási javaslatát a dolgozókkal egyeztetve értékeli és visszajelez a vállalatnak.

A vállalatvezetés a program első három lépését ígérete szerint már megvalósította, tavaly októbertől 902 munkatársuk, a munkavállalók 40 százaléka részesült béremelésben.

 Ezen felül januárban a munkavállalók többségénél kétszámjegyű emelést hajtottak végre. A helyi vezetés a rendelkezésére álló kereteket az erőforrások átcsoportosításával a maximumra tágítva, a legalacsonyabb áruházi munkabért a jogszabályban előírt mértéket 19,5 százalékkal meghaladó 233 333 forintra emelte, amely tartalmazza az alapbért és a szektorban egyedülállóan munkaszerződésben rögzített 13-14. havi juttatást, amit betanított munka esetén is megadnak. 

Ezen felül fizetik ki a különböző pótlékokat és a teljesítményfüggő juttatásokat, amelyeknek a rendszerét szintén a dolgozói visszajelzések alapján állították fel az igazságos és korrekt elosztás jegyében. A változások így 3 év alatt 55 százalékos alapbér-emelkedést jelentettek. 

Az idén éppen 25 éves jubileumát ünneplő, 2500 főt foglalkoztató nagykereskedelmi láncnál a piacképes bérek mellett a kedvezőbb munkakörülményekkel (pl. rugalmasabb műszakbeosztással, egyeztetett szabadságtervekkel, többségében nyolcórás foglalkoztatással és valódi kereskedői feladatokkal) is magyarázható, hogy a fluktuáció itt jóval kisebb - jelenleg 4,7százalék -, mint a kiskereskedelmi hálózatoknál, a munkavállalók 70 százaléka három évnél régebben dolgozik a METRO-nál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A KASZ követeléseiben foglalt négy témakörben a vállalat vezetése konkrét megoldási javaslatokat tett. A felek arra törekednek, hogy a következő hetekben a dolgozókkal egyeztetve egyezségre jussanak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?