7 °C Budapest

Jöhet a négynapos munkahét? Súlyos árat fizethetünk érte

2018. augusztus 22. 14:32

A három napos hosszú hétvége után talán sokan kipihentebben, nyugodtabban tértek vissza dolgozni kedden. Több olyan cég van világszerte, amely már bevezette a rövid munkahetet, van olyan vállalat is, ahol viszont egy év után visszatértek a hagyományos, heti 40 órás munkaidőre. De vajon mi lehet a gond a rövidebb munkahéttel?

A hosszú hétvége után bizonyára sokan kipihentebben, nyugodtabban mentek vissza dolgozni kedden. Három nap pihenés, három nap a családra, három nap, amikor találkozhatunk a barátiankkal, kirándulhatunk, pihenhetünk, elvégezhetjük a szükséges házimunkát, és még pihenésre is marad idő. Milyen jó lenne, ha minden héten lenne három szabadnapunk és csak négy napon kellene dolgozni!

Van olyan kutatás, amely szerint a négy napos munkahét nem csak a dolgozókra, hanem környezetünkre is jótékony hatással lehet, hiszen a rövidebb munakhét kevesebb energiafogyasztással járna, és így kevesebb lenne a szén-dioxid kibocsátás is. Sok olyan tanulmány is született az elmúlt években, amely szerint a négy napos munkahét során javul a munkatársak munkához való hozzáállása és elégedettebbek is a munkájukkal. Nem késnek, nem indulnak haza korábban és nem tartanak munkaidő alatt hosszabb szüneteket sem. Ezt tapasztalta például Andrew Barnes, a Perpetual Guardian alapkezelő cég vezetője.

Vagyis hogy okosan kell dolgozni, nem keményen. Carson az Oregon Live-nak azt írta, az egy évig tartó 4 napos munkahét komoly károkat okozott a cégnek.

A munkavállalók megértették, hogy nem rúghattunk ki embereket, majd mondhattuk a többinek, hogy oké, péntekenként nem dolgozunk.

Vagyis azért, hogy a cég nyereséges maradjon, lépéseket kellett tenni: vagy csökkenteni kellett volna a dolgozók számát, vagy pedig visszaállni a heti 5 napos munkarednre. carson az utóbbi mellett döntött.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm