25 °C Budapest
Ennyiért költöznének vissza Magyarországra a külföldön dolgozó magyarok

Ennyiért költöznének vissza Magyarországra a külföldön dolgozó magyarok

2018. július 9. 11:32

Hogy pontosan hány magyar dolgozik külföldön, nem lehet tudni. A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, azonban a Portfolio múlt heti elemzése szerint a valós szám inkább a 300 ezerhez közelít. De mi kéne ahhoz, hogy a külföldön dolgozó magyarok visszatérjenek?

Nem lehet pontosan tudni, hány magyar dolgozik külföldön. A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, azonban a Portfolio múlt heti elemzése szerint a valós szám inkább a 300 ezerhez közelít.

A Pénzcentrum több külföldön dolgozó magyarral beszélt, sokan hangsúlyozták, korántsem csak a csábító fizetés miatt döntöttek az újrakezdés mellett. Egy ápolónő arról beszélt lapunknak, van előrelépési lehetőség, megbecsülik a munkavállalókat, az egészségügyben pedig minden szükséges eszköz adott, semmiért nem kell kuncsorogni, nem kell semmin spórolni, az újrahasznosítás a kórházi osztályokon, mint olyan, szóba sem jöhet.

Beszéltünk olyan magyar lánnyal is, aki szobalányként kezdett dolgozni Nagy-Brittanniában, de hamar előléptették, néhány hónapon belül már ő koordinálta és ellenőrizte a szobalányok munkáját. Egy Londonban élő magyar lány arról számolt be, fél év alatt felszolgálóból műszakvezető lett.

A fizetés sem elhanyagolható persze, mindannyian a magyar átlagfizetés többszörösét viszik haza. Ha megnézzük a KSH adatait, idén áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt. A KSH közleményéből az is kiderült, a bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási iparágban volt a legmagasabb (625 900 forint), a turizmus-vendéglátás területén a legalacsonyabb (206 500 forint).

A németországi magyarok csoportban néhány héttel ezelőtt szavazást indítottak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a külföldön dolgozók milyen nettó fizetésért jönnének vissza Magyarországra, vagy mekkora az a pénzösszeg, amit ha itthon megkapnának, eszükbe se jutna elköltözni. Több mint kétezren válaszoltak a feltett kérdésre.

Forrás: Facebook

A képen is látható, hogy a legtöbben havi nettó 1800-2000 eurós fizetésért már visszajönnének, vagyis minimum nettó 580 ezres fizetést szeretnének kapni. Sokan nettó 1400-1600 eurós fizetéssel is elégedettek lennének, ami a mai árfolyammal számolva 450-516 ezer forint körüli összeget jelent. Van, aki már nettó 1000-1200 eurós nettó fizetésnek is örülne, ami átszámítva 322-387 ezer forintnak felel meg.  A szavazás alatti kommentekben viszont többen megjegyezték, nem minden a pénz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Novemberben jöttem ki.... PLC Programozóként otthon 450000-t keresnék nettóban... Itt egy kisvárosban(Crailsheim) 2260€ a nettóm... Otthon nem kellett albérletet fizetnem, itt igen. Tehát hó végén itt csak kicsivel teszek többet félre... Viszont ezt a nyugalmat szinte lehetetlen megfizetni.... Nem hiszem hogy ezt otthon meg tudnám kapni....

 - írta valaki.

Más a következőt írta a bejegyzés alá:

Az a nyugalom ami itt kint van+a megbecsülés a munkahelyen nem lehet pénzben számolni

Volt, aki megjegyezte, az anyukája nyugdíjas, 44 éves munkaviszony után havi 80 ezer forintot kap Magyarországon, és ha itt marad, nem tudná anyagilag támogatni, külföldön viszont keres annyit, hogy ezt gond nélkül megtehesse.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?