14 °C Budapest

Nesze neked bérháború: tényleg ez kellene a magyar munkavállalóknak?

2018. április 9. 09:30

Nyugat-Európában egy bizonyos havi keresetet elérve - a határhaszon elv alapján - a szabadidő jellemzően már fontosabb a pénznél - közölte a Világgazdasággal Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. volt HR-igazgatója.

Franciaországban már 2000 óta számos ágazatban 35 órás a munkahét, Németországban pedig az idén vívtak kemény csatákat a szakszervezetek a munkáltatókkal, több hétig sztrájkoltak is, végül februárra kiharcolták, hogy az eddigi 35 óra helyett már egyes régiókban a munkavállaló kérésére ennél kevesebb órában is lehessen dolgozni. A kieső időre jutó fizetés egy részét a vállalat kompenzálja is.

Ács László, a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. HR igazgatójaként utolsó interjúját a Pénzcentrumnak adta. Ács többek között kiemelte, "tény, hogy a magyarországi elvárások a munkavállalókkal szemben átalakulóban vannak. Már nem csak (sőt egyre inkább nem) az összeszerelő tevékenység érdekli a beruházókat, hanem szeretnének a nagyobb hozzáadott értéket teremtő tevékenységekben is munkavállalókat foglalkoztatni. Ezen munkakörökben már jóval kisebb az olló a hazai és a nyugat-európai bérek között, amely esélyt adhat további fejlesztések megvalósításával az igények kielégítésére. A fejlesztések nem csak béremelésre vonatkoznak, hanem az érdekes, kihívást jelentő munkakörökre, a szakmai karrier lehetőségére is, illetve itt nagyon figyelnünk kell az újabb generációk által megfogalmazott igényekre."

A teljes interjúhoz KATTINTS ide!

Ács László szerint Magyarországon külön kell választani a családbarát támogatások szempontjából a fehérgalléros (szellemi) munkavállalókat a kékgalléros (fizikai) dolgozóktól. Előbbieknél már általános a rugalmas munkaidő, a home office (otthoni munkavégzés), és egyre gyakoribb a négynapos munkahét is. Ez a munkarend a munkaadóknak is érdekük, mert a munkaerőhiány miatt egyre nehezebben jutnak magasan képzett alkalmazotthoz, azaz a már meglévő, értékes munkaerőt meg kell tartani. Ezért dolgozhatnak részmunkaidőben a kisgyermekes anyák a multiknál is.

A rugalmas vagy családbarát intézkedéseket már jóval nehezebb megvalósítani a három műszakos munkarendben dolgozó kékgallérosoknál, de például orvosi vizsgálat vagy magánéleti probléma esetén őket is elengedik a munkahelyről úgy, hogy nem kell szabadságot kivenniük. Lehet nekik kedvezni családi napi programokkal, cafe­teriajuttatásokkal, illetve a gyer­­mekeiknek kínált munkahelyi bölcsődével, óvodával.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm