14 °C Budapest
Végre egy lista, amin lenyomjuk a szlovákokat, osztrákokat és Amerikát is

Végre egy lista, amin lenyomjuk a szlovákokat, osztrákokat és Amerikát is

2018. február 15. 17:29

Tavaly decemberre jelentősen csökkent az OECD tagállamainak munkanélküliségi rátája. Az egyes országok között persze jelentős különbségek tapasztalhatóak: míg Magyarországon már novemberben is csak 3,9 százalékos volt a munkanélküliség, addig például Spanyolországban még decemberben is 16,4 százalékos.

Az OECD friss jelentése szerint a szervezet tagállamaiban összességében 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta 2017 novembere és decembere között. Decemberre ezzel a munkanélküliség 5,5 százalékosra csökkent a szervezeten belül. A különböző tagországok között persze igen nagyok a különbségek.

A KSH jelentéséből már január eleje óta tudjuk, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta a tavaly szeptemberi-novemberi időszakban 3,8 százalékos volt. A friss OECD-jelentés is nagyjából ezt az adatot erősíti meg: a szervezet adatai szerint Magyarországon 3,9 százalékos volt decemberben a munkanélküliség.

A csökkenés folyamatos az utóbbi időszakban: 2015-ben még 6,8 százalék, 2016-ban pedig 5,1 százalék volt a munkanélküliségi mutató Magyarországon. 2017-ben azonban már végig 5 százalék alatt maradt. Ez kifejezetten jó eredménynek számít, bár találni olyan országokat, ahol még a magyar adatoknál is alacsonyabb a munkanélküliség, Csehországban például csak 2,3 százalékos volt tavaly decemberben. Ugyanakkor a szomszédos Szlovákiában 7,4 százalékos.

Az Európai Unióban és az euroövezeten belül is stagnálás volt e téren november és december között: előbbiben 7,3 százalék, utóbbiban 8,7 százalék volt ez a mutató. Ugyanakkor itt is találhatunk olyan országokat, ahol csökkent a munkanélküliség, például Írországban és Portugáliában is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Néhány tagállamban azonban még mindig nagyon magas a munkanélküliek aránya: Olaszországban például még decemberben is 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Spanyolországban pedig még ennél is sokkal magasabb, 16,4 százalékos.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?