13 °C Budapest
Kiderült, amit mindenki sejtett: nem is az ész számít a munkahelyeken

Kiderült, amit mindenki sejtett: nem is az ész számít a munkahelyeken

2017. november 6. 11:30

Állandóan stresszelsz, sértődékeny vagy és a mélyben tanyázik a magabiztosságod? Ennek az egyik oka az lehet, hogy alacsony az érzelmi intelligencia (EQ) szinted, ez pedig a karriered szempontjából fontosabb lehet, mint az IQ-d. Mutatjuk, mikor kezdj el gyanakodni, hogy baj van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tudományos kutatások igazolták, hogy az esetek 70 százalékában az átlagos IQ-szinttel rendelkezők jobban teljesítenek a munkahelyükön, mint a legintelligensebbek. Ennek megfelelően régóta kutatták, hogy mi lehet az a hiányzó elem, ami jobban meghatározza, hogy mitől leszel sikeres, mint az intelligencia szint.

Ehhez rövidítésekben nem is kell messzire menni, csupán egy betűt kell lecserélni és el is érkeztünk az EQ-hoz: ezt nevezik érzelmi intelligenciának. Az összefüggés a magas EQ és a jó teljesítmény között brutálisan erős, a legjobban teljesítők 90 százalékának ugyanis magas az érzelmi intelligencia szintje.

Ha most rögtön beírnád a keresőbe, hogy EQ-teszt, akkor készülj fel, hogy számtalan gagyi oldallal fogsz találkozni, a minőségi (tehát tudományosan bizonyított) EQ-szintet mérő online tesztekért ugyanis fizetni kell. Ha ezt nem szeretnéd megtenni, akkor mutatunk 11 tulajdonságot, ami arra utalhat, hogy neked bizony alacsony az érzelmi intelligenciád:

Könnyen bestresszelsz

Amikor elfolytod az érzéseidet, azok könnyen alakulnak kellemetlen feszültséggé, szorongássá és idegességgé. Az érzelmi intelligenciád abban segítene, hogy választ tudj adni a felgyülemlett érzéseidre. Ha erre képtelen vagy, gondban lehetsz, ugyanis nagyobb eséllyel fogsz szorongani vagy leszel depressziós, de a drogokhoz és az alkoholhoz is nagyobb eséllyel nyúlsz majd, hogy elviselhetőbbé tedd az életed.

Kevéssé vagy magabiztos, öntudatos

A magas EQ-jú emberek jómodorúan, empatikusan és kedvesen viselkednek. Ha valakivel konfliktusba keverednek, nem agresszíven, érzelemkitöréssel reagálnak, hanem képesek kiegyensúlyozottan kezelni a helyzetet. Ezzel úgy tudják lefegyverezni vitapartnerüket, hogy közben nem kreálnak maguknak ellenségeket.

Nem tudsz beszélni az érzelmeidről

Ha egy kevésbé jó helyzetben csak annyit tudsz mondani, hogy rosszul érzed magad, de fogalmad sincs, hogy mi a különbség a frusztrált, feszült, irritált és szorongó között, akkor rossz hírünk van: ha nem tudod kifejezni sem az érzelmeidet, nagyobb eséllyel fogsz irracionális é káros döntéseket hozni.

Körmöd szakadtáig ragaszkodsz egy gyorsan kialakított állásponthoz

A magas érzelmi intelligenciájú emberek tudják, hogy az első reakciót gyakran az érzelmek befolyásolják, ezért próbálnak minél több információt összegyűjteni, mielőtt döntést hoznak egy adott helyzetben. Ezzel szemben, ha alacsony az EQ-d, akkor hajlamos vagy gyorsan dönteni, majd ezek után csak azokat a körülményeket venni figyelembe, amelyek alátámasztják az álláspontodat.

Haragtartó vagy

A harag vagy idegesség természetes evolúciós reakció, amikor stresszhelyzetben vagyunk. Mindemellett, ha ez a helyzet már a múlté, és te még mindig mérges vagy, akkor nemcsak a józan döntéseidet veszélyezteted: az állandó stressz magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz vezethet. A magas érzelmi intelligenciájú emberel ezt elkerülik, és nem tartják magukat stresszben.

Kísértenek a hibáid

A magas EQ-szinttel rendelkezők bizonyos mértékű távolságot képeznek maguk és a hibáik között, ezzel úgy tudják elejét venni, hogy újra elkövessék azokat, hogy közben nem készülnek ki. Ha sokáig rágódsz a hibáidon, nem mersz majd dönteni, ráadásul szorongani is fogsz.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Sokszor érzed, hogy félreértenek

Amikor alacsony az érzelmi intelligencia szinted, nehezen kommunikálsz másokkal. Úgy érzed, állandóan félreértenek. A magas EQ-jú emberek nemcsak érthetőbben adják át a mondanivalójukat, hanem folyamatosan résen vannak: ha úgy érzik, valamiben félreértették őket, azonnal próbálnak javítani és újra elmondani, hogy mit is szeretnének.

Nem tudod, hogy mi idegesít fel

Mindenkinek vannak gyenge pontjai, helyzetek, melyeket nem tud hideg fejjel kezelni. Akinek magas az EQ-szintje, tisztában van ezekkel a helyzetekkel és megpróbálja elkerülni őket.

Soha nem leszel ideges

Az érzelmi intelligencia nem abból áll, hogy mindig mosolyogsz és nyugodt vagy. Néha azt jelenti, hogy kimutatod a szomorúságodat, vagy azt, hogy felidegesítettek. Az érzelmileg intelligens emberek tudatosan használják az érzelmeiket a megfelelő szituációkban.

Másokat hibáztatsz afelől, hogy hogyan érzed magad

Ez félrevezető gondolkodás. Ha alacsony az EQ-d, a saját érzéseidért másokat hibáztatsz, pedig ha megfelelően tudod kontrollálni az érzéseidet, akkor rajtad múlik, hogy a különböző helyzetek, milyen érzést, reakciót váltanak ki belőled.

Sértődékeny vagy

Ha magabiztos vagy és tudatában vagy annak, hogy milyen ember vagy, akkor nehezen tudnak mások ebből kibillenteni. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők még viccelődnek is magukon, hisz egyszerűen meghúzzák a vonalat a humor és a degradáló megjegyzések között.

A fentiekkel kapcsolatban azonban van egy jó hír. Az EQ, az IQ-val ellentétben, fejleszthető.

Ha gyakorlod azokat a reakciókat, amelyeket magas EQ-jú emberek adnak a különböző helyzetekre, akkor ezek szokássá válhatnak. Ahogy az agyad megtanulja ezeket az új viselkedési mintákat, a régi, destruktív pályák elhalnak. Hamar azt tapasztalhatod, hogy érzelmileg intelligensen viszonyulsz a környezetedhez, anélkül, hogy tudatosan erre kéne gondolnod.

(World Economic Forum)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?