7 °C Budapest

Aggasztó jelentés: ennyivel keresnek többet a magyar férfiak, mint a nők

2017. október 4. 16:55

Az országoknak világszerte többet kell tenniük azért, hogy a nemek közötti szakadék csökkenjen - áll az OECD legújabb jelentésében. A tanulmány rámutat arra is, hogy 2012 óta nagyon kevés előrelépés történt csak ebben a kérdésben. Magyarország pedig rendkívül felemásan teljesít, ha nemek közötti egyenlőtlenségről van szó.

Nincs ok arra, hogy a nők a férfiak mögé szoruljanak a társadalmi, gazdasági és politikai életben. Ezért az országoknak sokkal többet kell tenniük azért, hogy elérjék a nemek közötti egyenlőséget

- mondta el Gabriela Ramos, az OECD vezető munkatársa a Nők Fórumán Párizsban annak apropóján, hogy az OECD kiadta legújabb jelentését (The Pursuit of Gender Equality) a társadalmi egyenlőtlenségekkel kapcsolatban.

A korábbi, 2012-es jelentés azonosította a három legjelentősebb nemek közötti problémát:

  • nőkkel szembeni erőszak,
  • a nemek közötti tartósan nagy bérszakadék,
  • a nem fizetett munkák nemek közötti egyenlőtlen eloszlása.

Ezekre válaszul sok ország kezdte egyre komolyabban venni ezeket a problémákat. Többen közülük például szigorítottak a munkahelyi zaklatásokkal kapcsolatos szabályozásokon vagy külön szabályozták a családon belüli erőszakot. Továbbá akadtak olyanok is, akik komoly erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a "tradicionálisan" férfi hivatásoknak (tudományos életpálya, mérnök) vélt szakmába több fiatal lányt iskoláztassanak be. Valamint, hogy a "hagyományos" értelemben vett női szakmákban (egészségügy, oktatás) több fiatal fiú tanulhasson. Ezenfelül fontos előrelépés, hogy az OECD országok kétharmada lépéséket tett annak érdekében, hogy a fizetési különbségek csökkenjenek, valamint hogy a juttatások és azok mértékének megállapítása átláthatóbb legyen. Ennek apropóján a Pénzcentrum, az OECD-től kapott legfrissebb, 2017-es kutatási anyagból megvizsgálta, hogy mit mutatnak a számok a legégetőbb kérdésekben. Továbbá megnéztük, hogy Magyarország hogyan áll a nemek közötti egyenlőtlenséget illetően.

Ennyit dolgoznak a nők?

A nők munkaerő-piaci részvétele az utóbbi évtizedekben bár közeledett a férfiakéhoz, mégis minden OECD országban kisebb valószínűséggel kapnak fizetett munkát, mint a férfiak. Magyarország ebben a tekintetben a középmezőnyben szerepel és mintegy 13 százalékponttal kevesebb a női foglalkoztatottak száma, mint a férfiaké.

Egy másik kritikus kérdés, hogy a nők hány százaléka lehet vezető ott ahol dolgozik. Általánosan elmondható, hogy ha egy nő dolgozik, akkor is legtöbbször rész munkaidős állást kap. Valamint kevesebb eséllyel lesz belőle vezető, mint férfi társaiból. Ráadásul ugyanazért a munkáért a nők általánosan 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak. Magyarország ugyanakkor az élmezőnyben van, ami a női vezető beosztásúakat illeti, hiszen arányuk 40 százalék. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy ez az arány sehol a vizsgált országokban nem éri el az 50 százalékot.

Így vállalkoznak?

Ha az egyéni vállalkozásokat vagy női tulajdonban lévő vállalkozásokat nézzük akkor elmondható, hogy a nők kevesebb arányban lesznek vállalkozók és cégük kevesebbet pénzt termel, mint a férfiaké. Ugyanakkor Magyarországon nem túlzottan borult fel a mérleg, hiszen a nők csupán 5 százalékponttal maradnak el a férfiak irányította vállalkozásoktól. Ennél már valamivel kellemetlenebb adat viszont, hogy 18 százalékkal kevesebb a nők általat vezetett vállalkozások bevétele. Ezzel az eredménnyel azonban Magyarország még viszonylag társadalmi nem érzékenynek mondható. Ugyanis ha megnézzük az Egyesült Államokat, Lengyelországot vagy Olaszországot ott a férfiak vezette vállalkozások több mint 50 százalékkal több profitot realizálni, mint a nők által irányítottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Japánt lenyomtuk

A számunkra legszomorúbb adat a nemi egyenlőséget illetően, a nők politikai részvételével kapcsolatos. Magyarország ugyanis a sereghajtók között szerepel ezen a listán. Hiszen a magyar parlamentben helyet foglalók közül mindösszesen csak 10 százalék nő. Ennél siralmasabban csak Japán teljesített ezen a fronton, ahol az összes parlamenti hely csupán 9 százalékában foglalnak helyet hölgyek. Van tehát még hová fejlődnünk, ugyanis a vizsgált országok legalább felében a parlamenti politikusok minimum 30 százalékban hölgyek.

Egyetemeken már előznek

Az oktatást tekinve általános elmondható, hogy az úgynevezett bachelor képzésben a legtöbb országban túlsúlyban vannak a hölgyek. Magyarországon például a bachelor hallgatók 60 százaléka nő. Ugyanakkor a természettudományok, matematika és számítástechnika területén a hallgatók már sokkal nagyobb százalékban férfiak. Hazánkban ez az arány 63 - 37 a férfiak javára.

A fenti grafikonokról összeségében leolvasható, hogy a jelentés egyáltalán nem túloz akkor, amikor azt mondja, hogy még mindig kevés az az előrelépés, amit a vizsgált országok egy része elvégzett. Sőt rengeteg olyan ország van, ami kiemelten siralmasan teljesít, ha a nők egyenjogúságáról van szó. Ezeknek az országoknak nagy része egyébként évszázadok óta férfi központú, és hagyományaik miatt nagyon lassan hajlandók csak változtatni. Ennéll azonban sokkal elkeserítőbb az, hogy a fejlett, nyugati világban is óriási különbségek mutatkoznak a női és férfi nem képviselői között. Holott ezek a társadalmak általában nyitott társadalomként vannak számon tartva.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem