12 °C Budapest
Indexes becslés: a vidékieknek fog betenni a kormány új intézledése

Indexes becslés: a vidékieknek fog betenni a kormány új intézledése

2017. július 29. 10:00

Készült egy elemzés arra vonatkozóan, hogy kiket, hogyan fog érintetni az Orbán-kormány terve, mely szerint csak középfokú nyelvvizsgával rendelkezőket vehetnek fel 2020-tól az egyetemekre. Lesznek, akik nagyon rosszul járnak.

Az Indexen jelent meg egy részletes elemzés arról, hogy milyen hatással lesz a különböző egyetemi szakokra és magukra az intézméynekre, amikor 2020-tól bevezetik: csak az mehet egyetemre vagy főiskolára Magyarországon, aki már rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. A társadalmi elöregedés miatt egyre kevesebb felsőoktatási hallgató lesz eleve, és erre a folyamatra erősít majd rá, ha valóban bevezetik a kötelező nyelvvizsga-kritériumot.

Ezzel a kérdéssel azért kell sürgősen foglalkozni, mert jelenleg az alapképzésbe jelentkezők 39 százaléka nem rendelkezik megfelelő nyelvvizsgával, tehát az új rendszerben már nem mehetne majd sem egyetemre, sem főiskolára. A lap azt latolgatja, hogyha a nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók aspiránsok fele meg is szerzi a felvételi előtt a nyelvvizsgát, akkor is kiszorul a felsőoktatásból a potenciális hallgatók 15-20 százaléka.

Az Indexes becslés szerint a 2015-ös 40 145 felvett első éves hallgató helyett 2020-ban már 30 ezernél is kevesebbet fognak felvenni a felsőoktatási intézmények.

A cikkhez fontos hozzátenni, hogy a fizetesek.hu oldal adatai szerint a következőképpen alakultak az átlagos bruttó bérek hazánkban 2016-ban:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Index eredeti cikkében még számos adat és diagram elérhető a témában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?