11 °C Budapest
A fiatalok többsége a szüleitől kér pénzügyi tanácsot

A fiatalok többsége a szüleitől kér pénzügyi tanácsot

2017. január 26. 15:01

A fiatalok mintegy 54 százaléka saját bevallása szerint sem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén,  a válaszadóknak pedig a 84 százaléka jelölte meg a szüleit azok között, akiktől pénzügyi tanácsot kér - derül ki Diákhitel Központ kutatásából.

Annak ellenére, hogy a középiskolában nincs kötelező pénzügyi oktatás, a diákok kb. 45 százaléka tájékozottnak tartja magát a pénzügyeket illetően. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy az ilyen jellegű szubjektív önértékelésnél általában a valóságos helyzetnél pozitívabb képet mutatnak a kérdőíves kutatások.

Az anyagiakat a fiatal diákok elsöprő többsége a szüleivel beszéli meg:

a kérdőívet kitöltők 84 százaléka jelölte meg a szülőket tanácsadóként, ha pénzügyekről van szó. A válaszadók közel 1/3-a jelölte meg az internetet saját pénzügyi tájékozódásának forrásai között, míg 16 százalékuk a barátokat/ismerősöket (is) megjelölte ennél a kérdésnél.

A válaszadó fiatalokat arról is megkérdezték, hogy miből finanszírozzák majd a felsőoktatási tanulmányaikat: a válaszokból kiderül, hogy azonos arányban választják a szülői/családi támogatást, az ösztöndíjat/egyéb támogatást, valamint a diákmunkát pénzforrásként; ezek után következik a Diákhitel, mint lehetséges eszköz a felsőoktatási tanulmányok finanszírozására.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A diákok döntő többsége, közel 86 százaléka a ismeri a Diákhitelt - igaz, 68 százalékuk csak felszínesen. A válaszadók 14 százaléka azonban még egyáltalán nem ismeri ezt a hitelformát.  A közel 600 középiskolás által kitöltött nem reprezentatív minikutatás alapján azt szűrhető le, hogy a fiatalok számára fontos, hogy a továbbtanulás kapcsán tájékozódjanak annak pénzügyi vonatkozásairól is. Nem félnek kérdezni vagy segítséget kérni, ugyanakkor saját maguk is mérlegelik lehetőségeiket.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?