Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

Pénzcentrum
2017. január 25. 05:30

Óriási terhet vehetnek le munkavállalóik válláról a cégek, ha adómentes lakhatási és lakáscélú támogatásokkal segítik őket. Idén még egyszerűbb lesz ezekhez hozzájutni, mint korábban. Aki pedig már tavaly is kapott lakáscélú támogatást, annak a munkáltatójának erről január 31-ig igazolást kell kapnia, különben ezt az összeget jövedelemként megadóztatják idén tavasszal. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a mobilitási célú lakhatási támogatásról és a munkáltatói lakáscélú támogatásról.

Az idei cafeteria-rendszer vegyes fogadtatást kapott: hiszen a legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalvány után többet kell adóznia a munkáltatóknak, mint tavaly. Ebből kifolyólag nagyon valószínű, hogy a cégek átalakítják majd a jutalmazási rendszerüket.

KATTINTS! Mutatjuk a jövő évi cafeteria-rendszer véglegesített változatát

Van viszont kedvező újítás, könnyítés is, például a lakáscélú támogatások esetében. Ezek a juttatások ráadásul adómentesek, tehát csak annyi költséget jelent a munkáltatónak, amennyit odaad a dolgozójának. Kétféle is létezik.

Az egyik lakáscélú juttatás hivatalos neve: adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás (továbbiakban lakáscafeteria). Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez a tétel munkáltatói támogatásként adható, adómentes, így nem vonatkozik rá a cafeteria-keret plafonja.

A juttatás keretében a cégek öt éven keresztül, összesen legfeljebb 5 millió forintig adómentesen támogathatják a dolgozóik lakáshitelének a törlesztését, vagy a lakásvásárlását.

Ez a lehetőség korábban is létezett, 2015-ben például nagyjából 28 ezer munkavállaló kapott ilyen támogatást, ami talán első pillantásra úgy tűnhet, hogy sokan éltek a lehetőséggel, valójában azonban jelenleg 650 ezer lakáshitelesnek nyújthatna segítséget az a cafeteria-elem.

Két évvel ezelőtt a 28 ezer főnek a lakáscafeteria juttatás összesen 12 milliárd forintot tett ki. Ha átlagot számolunk, akkor egy munkavállalóra 428 570 forint jutott. A lakáscafeteriát a cégek ötmillió forintig adómentes támogatásként is adhatják a munkavállalóiknak lakáshitel törlesztésére, vagy lakásvásárlásra. Ez havonta akár 83 ezer forintot is jelenthet.

A juttatásnak viszont számos feltétele van. Például, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg az ingatlan árának, vagy az építkezés költségének a 30 százalékát. Ennek értelmében az érheti el a maximális 5 milliós támogatást, akinek legalább 16 millió 666 667 forintos a hitele, vagy az építkezésének a költsége.

A támogatás adómentességéhez meg kell nézni a paramétereket is, hogy az beleférjen a méltányolható lakásméret kereteibe. Az adóhivatal közlése szerint egy vagy két személy esetén legfeljebb három, három vagy négy személy esetén legfeljebb négy lakószoba a méltányolható lakásigény mértéke.

Fontos határidő: január 31-ig kell az igazolás

Az adómentességnek feltétele, hogy aki 2016-ban lakáscélú támogatást kapott a munkáltatójától, akkor a közvetítő hitelintézetnek adnia kell erről egy igazolást a munkáltató számára (nem a munkavállalónak). Ennek hiányában ugyanis a juttatás 120 százaléka után kell jövedelemként adózni idén tavasszal. Ha nem jelentkezett még ezzel a papírral, vagy az elektronikus igazolással a cég bankja, vagy a megbízott hitelintézet, akkor érdemes mindenképp felkeresni.

Csak az albérlet 60 százalékát fizeted

A másik juttatás, hivatalos néven a munkáltató által nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás (továbbiakban albérlet-cafeteria). Ennek keretében öt éven keresztül segítheti az alkalmazottját a cég.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az intézkedésnek az egyik legfőbb előnye az lehet, hogy valóban segítheti a mobilitást. Például ha egy békéscsabai fiatal Győrben kap jó álláslehetőséget, ahol jóval drágábbak az albérletek, akkor a munkáltató adómentesen támogathatja és ösztönözheti a fiatalt az elindulásban.

KATTINTS! Csak dupla fizuért költöznének a fiatalok? Minden második a szülőkkel lakik

Az albérlet támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában (két évében) a bruttó minimálbér 40 százaléka lehet, tehát jelenleg havi 51 ezer forint. A foglalkoztatás második 24 hónapjában (harmadik és negyedik évében) a minimálbér 25 százaléka adható, ez most 31 875 forint, a foglalkoztatás első 48 hónapját követő 12 hónapban (ötödik évben) a minimálbér 15 százalékát adhatja a munkáltató, ami most 19 125 forint.

Ha valaki idén januárban kezdte meg a munkát egy új munkahelyen, és a munkáltatója támogatja az említett cafeteria-elemmel, akkor az új alkalmazott idén havonta 51 ezer forint támogatást is kaphat. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy nem csak azok a munkavállalók kaphatnak támogatást, akik idén kezdték a munkát, ugyanis a bevezetési rendelkezések értelmében amennyiben a dolgozó már korábban is az adott munkáltatónál dolgozott, a támogatás szempontjából az első napnak 2017.01.01-ét kell tekinteni, vagyis minden munkavállalójára érvényesítheti a munkáltató a támogatást, aki megfelel a többi feltételnek!

Jövőre - mivel a jelen állás szerint 138 ezer forintra emelik majd a minimálbért - 55 200 forintos támogatásban is részesülhet. Az azt követő évekkel nem lehet előre kalkulálni, mivel még nem tudni, az adott évben mennyi lesz a minimálbér összege.

Az adómentes juttatásnak persze több feltétele is van. Az egyik, hogy a munkavállaló szerződése határozatlan idejű legyen, és legalább heti 36 órát dolgozzon a hivatalos munkaideje szerint.

A másik kikötés, hogy a munkavállaló állandó lakhelye és a munkavégzés helye között legalább 60 kilométer legyen a távolság, vagy a napi ingázás (oda-vissza) tömegközlekedéssel legalább 3 órát vegyen igénybe. A harmadik feltétel, hogy ne legyen (a támogatást megelőző egy évben sem) tulajdonosi vagy haszonélvezeti joga olyan ingatlanon, amely az előbb említett távolságon belül van (60 km a munkavégzés helyétől).

Ezen a ponton történt változás a tavalyi évhez képest, mivel 2016-ban még legalább 100 kilométernek kellett a lakhely és a munkahely között lennie ahhoz, hogy jogosult legyen valaki a támogatásra, valamint az ingázás ideje tömegközlekedéssel napi 5 órát kellett, hogy igénybe vegyen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem