19 °C Budapest
Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

Pénzcentrum
2017. január 25. 05:30

Óriási terhet vehetnek le munkavállalóik válláról a cégek, ha adómentes lakhatási és lakáscélú támogatásokkal segítik őket. Idén még egyszerűbb lesz ezekhez hozzájutni, mint korábban. Aki pedig már tavaly is kapott lakáscélú támogatást, annak a munkáltatójának erről január 31-ig igazolást kell kapnia, különben ezt az összeget jövedelemként megadóztatják idén tavasszal. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a mobilitási célú lakhatási támogatásról és a munkáltatói lakáscélú támogatásról.

Az idei cafeteria-rendszer vegyes fogadtatást kapott: hiszen a legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalvány után többet kell adóznia a munkáltatóknak, mint tavaly. Ebből kifolyólag nagyon valószínű, hogy a cégek átalakítják majd a jutalmazási rendszerüket.

KATTINTS! Mutatjuk a jövő évi cafeteria-rendszer véglegesített változatát

Van viszont kedvező újítás, könnyítés is, például a lakáscélú támogatások esetében. Ezek a juttatások ráadásul adómentesek, tehát csak annyi költséget jelent a munkáltatónak, amennyit odaad a dolgozójának. Kétféle is létezik.

Az egyik lakáscélú juttatás hivatalos neve: adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás (továbbiakban lakáscafeteria). Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez a tétel munkáltatói támogatásként adható, adómentes, így nem vonatkozik rá a cafeteria-keret plafonja.

A juttatás keretében a cégek öt éven keresztül, összesen legfeljebb 5 millió forintig adómentesen támogathatják a dolgozóik lakáshitelének a törlesztését, vagy a lakásvásárlását.

Ez a lehetőség korábban is létezett, 2015-ben például nagyjából 28 ezer munkavállaló kapott ilyen támogatást, ami talán első pillantásra úgy tűnhet, hogy sokan éltek a lehetőséggel, valójában azonban jelenleg 650 ezer lakáshitelesnek nyújthatna segítséget az a cafeteria-elem.

Két évvel ezelőtt a 28 ezer főnek a lakáscafeteria juttatás összesen 12 milliárd forintot tett ki. Ha átlagot számolunk, akkor egy munkavállalóra 428 570 forint jutott. A lakáscafeteriát a cégek ötmillió forintig adómentes támogatásként is adhatják a munkavállalóiknak lakáshitel törlesztésére, vagy lakásvásárlásra. Ez havonta akár 83 ezer forintot is jelenthet.

A juttatásnak viszont számos feltétele van. Például, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg az ingatlan árának, vagy az építkezés költségének a 30 százalékát. Ennek értelmében az érheti el a maximális 5 milliós támogatást, akinek legalább 16 millió 666 667 forintos a hitele, vagy az építkezésének a költsége.

A támogatás adómentességéhez meg kell nézni a paramétereket is, hogy az beleférjen a méltányolható lakásméret kereteibe. Az adóhivatal közlése szerint egy vagy két személy esetén legfeljebb három, három vagy négy személy esetén legfeljebb négy lakószoba a méltányolható lakásigény mértéke.

Fontos határidő: január 31-ig kell az igazolás

Az adómentességnek feltétele, hogy aki 2016-ban lakáscélú támogatást kapott a munkáltatójától, akkor a közvetítő hitelintézetnek adnia kell erről egy igazolást a munkáltató számára (nem a munkavállalónak). Ennek hiányában ugyanis a juttatás 120 százaléka után kell jövedelemként adózni idén tavasszal. Ha nem jelentkezett még ezzel a papírral, vagy az elektronikus igazolással a cég bankja, vagy a megbízott hitelintézet, akkor érdemes mindenképp felkeresni.

Csak az albérlet 60 százalékát fizeted

A másik juttatás, hivatalos néven a munkáltató által nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás (továbbiakban albérlet-cafeteria). Ennek keretében öt éven keresztül segítheti az alkalmazottját a cég.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az intézkedésnek az egyik legfőbb előnye az lehet, hogy valóban segítheti a mobilitást. Például ha egy békéscsabai fiatal Győrben kap jó álláslehetőséget, ahol jóval drágábbak az albérletek, akkor a munkáltató adómentesen támogathatja és ösztönözheti a fiatalt az elindulásban.

KATTINTS! Csak dupla fizuért költöznének a fiatalok? Minden második a szülőkkel lakik

Az albérlet támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában (két évében) a bruttó minimálbér 40 százaléka lehet, tehát jelenleg havi 51 ezer forint. A foglalkoztatás második 24 hónapjában (harmadik és negyedik évében) a minimálbér 25 százaléka adható, ez most 31 875 forint, a foglalkoztatás első 48 hónapját követő 12 hónapban (ötödik évben) a minimálbér 15 százalékát adhatja a munkáltató, ami most 19 125 forint.

Ha valaki idén januárban kezdte meg a munkát egy új munkahelyen, és a munkáltatója támogatja az említett cafeteria-elemmel, akkor az új alkalmazott idén havonta 51 ezer forint támogatást is kaphat. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy nem csak azok a munkavállalók kaphatnak támogatást, akik idén kezdték a munkát, ugyanis a bevezetési rendelkezések értelmében amennyiben a dolgozó már korábban is az adott munkáltatónál dolgozott, a támogatás szempontjából az első napnak 2017.01.01-ét kell tekinteni, vagyis minden munkavállalójára érvényesítheti a munkáltató a támogatást, aki megfelel a többi feltételnek!

Jövőre - mivel a jelen állás szerint 138 ezer forintra emelik majd a minimálbért - 55 200 forintos támogatásban is részesülhet. Az azt követő évekkel nem lehet előre kalkulálni, mivel még nem tudni, az adott évben mennyi lesz a minimálbér összege.

Az adómentes juttatásnak persze több feltétele is van. Az egyik, hogy a munkavállaló szerződése határozatlan idejű legyen, és legalább heti 36 órát dolgozzon a hivatalos munkaideje szerint.

A másik kikötés, hogy a munkavállaló állandó lakhelye és a munkavégzés helye között legalább 60 kilométer legyen a távolság, vagy a napi ingázás (oda-vissza) tömegközlekedéssel legalább 3 órát vegyen igénybe. A harmadik feltétel, hogy ne legyen (a támogatást megelőző egy évben sem) tulajdonosi vagy haszonélvezeti joga olyan ingatlanon, amely az előbb említett távolságon belül van (60 km a munkavégzés helyétől).

Ezen a ponton történt változás a tavalyi évhez képest, mivel 2016-ban még legalább 100 kilométernek kellett a lakhely és a munkahely között lennie ahhoz, hogy jogosult legyen valaki a támogatásra, valamint az ingázás ideje tömegközlekedéssel napi 5 órát kellett, hogy igénybe vegyen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?