Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

Cafeteria: százezreket adózhatsz, ha nem adod be ezt az igazolást

Pénzcentrum
2017. január 25. 05:30

Óriási terhet vehetnek le munkavállalóik válláról a cégek, ha adómentes lakhatási és lakáscélú támogatásokkal segítik őket. Idén még egyszerűbb lesz ezekhez hozzájutni, mint korábban. Aki pedig már tavaly is kapott lakáscélú támogatást, annak a munkáltatójának erről január 31-ig igazolást kell kapnia, különben ezt az összeget jövedelemként megadóztatják idén tavasszal. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a mobilitási célú lakhatási támogatásról és a munkáltatói lakáscélú támogatásról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idei cafeteria-rendszer vegyes fogadtatást kapott: hiszen a legnépszerűbbnek számító Erzsébet-utalvány után többet kell adóznia a munkáltatóknak, mint tavaly. Ebből kifolyólag nagyon valószínű, hogy a cégek átalakítják majd a jutalmazási rendszerüket.

KATTINTS! Mutatjuk a jövő évi cafeteria-rendszer véglegesített változatát

Van viszont kedvező újítás, könnyítés is, például a lakáscélú támogatások esetében. Ezek a juttatások ráadásul adómentesek, tehát csak annyi költséget jelent a munkáltatónak, amennyit odaad a dolgozójának. Kétféle is létezik.

Az egyik lakáscélú juttatás hivatalos neve: adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás (továbbiakban lakáscafeteria). Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez a tétel munkáltatói támogatásként adható, adómentes, így nem vonatkozik rá a cafeteria-keret plafonja.

A juttatás keretében a cégek öt éven keresztül, összesen legfeljebb 5 millió forintig adómentesen támogathatják a dolgozóik lakáshitelének a törlesztését, vagy a lakásvásárlását.

Ez a lehetőség korábban is létezett, 2015-ben például nagyjából 28 ezer munkavállaló kapott ilyen támogatást, ami talán első pillantásra úgy tűnhet, hogy sokan éltek a lehetőséggel, valójában azonban jelenleg 650 ezer lakáshitelesnek nyújthatna segítséget az a cafeteria-elem.

Két évvel ezelőtt a 28 ezer főnek a lakáscafeteria juttatás összesen 12 milliárd forintot tett ki. Ha átlagot számolunk, akkor egy munkavállalóra 428 570 forint jutott. A lakáscafeteriát a cégek ötmillió forintig adómentes támogatásként is adhatják a munkavállalóiknak lakáshitel törlesztésére, vagy lakásvásárlásra. Ez havonta akár 83 ezer forintot is jelenthet.

A juttatásnak viszont számos feltétele van. Például, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg az ingatlan árának, vagy az építkezés költségének a 30 százalékát. Ennek értelmében az érheti el a maximális 5 milliós támogatást, akinek legalább 16 millió 666 667 forintos a hitele, vagy az építkezésének a költsége.

A támogatás adómentességéhez meg kell nézni a paramétereket is, hogy az beleférjen a méltányolható lakásméret kereteibe. Az adóhivatal közlése szerint egy vagy két személy esetén legfeljebb három, három vagy négy személy esetén legfeljebb négy lakószoba a méltányolható lakásigény mértéke.

Fontos határidő: január 31-ig kell az igazolás

Az adómentességnek feltétele, hogy aki 2016-ban lakáscélú támogatást kapott a munkáltatójától, akkor a közvetítő hitelintézetnek adnia kell erről egy igazolást a munkáltató számára (nem a munkavállalónak). Ennek hiányában ugyanis a juttatás 120 százaléka után kell jövedelemként adózni idén tavasszal. Ha nem jelentkezett még ezzel a papírral, vagy az elektronikus igazolással a cég bankja, vagy a megbízott hitelintézet, akkor érdemes mindenképp felkeresni.

Csak az albérlet 60 százalékát fizeted

A másik juttatás, hivatalos néven a munkáltató által nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás (továbbiakban albérlet-cafeteria). Ennek keretében öt éven keresztül segítheti az alkalmazottját a cég.

Az intézkedésnek az egyik legfőbb előnye az lehet, hogy valóban segítheti a mobilitást. Például ha egy békéscsabai fiatal Győrben kap jó álláslehetőséget, ahol jóval drágábbak az albérletek, akkor a munkáltató adómentesen támogathatja és ösztönözheti a fiatalt az elindulásban.

KATTINTS! Csak dupla fizuért költöznének a fiatalok? Minden második a szülőkkel lakik

Az albérlet támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában (két évében) a bruttó minimálbér 40 százaléka lehet, tehát jelenleg havi 51 ezer forint. A foglalkoztatás második 24 hónapjában (harmadik és negyedik évében) a minimálbér 25 százaléka adható, ez most 31 875 forint, a foglalkoztatás első 48 hónapját követő 12 hónapban (ötödik évben) a minimálbér 15 százalékát adhatja a munkáltató, ami most 19 125 forint.

Ha valaki idén januárban kezdte meg a munkát egy új munkahelyen, és a munkáltatója támogatja az említett cafeteria-elemmel, akkor az új alkalmazott idén havonta 51 ezer forint támogatást is kaphat. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy nem csak azok a munkavállalók kaphatnak támogatást, akik idén kezdték a munkát, ugyanis a bevezetési rendelkezések értelmében amennyiben a dolgozó már korábban is az adott munkáltatónál dolgozott, a támogatás szempontjából az első napnak 2017.01.01-ét kell tekinteni, vagyis minden munkavállalójára érvényesítheti a munkáltató a támogatást, aki megfelel a többi feltételnek!

Jövőre - mivel a jelen állás szerint 138 ezer forintra emelik majd a minimálbért - 55 200 forintos támogatásban is részesülhet. Az azt követő évekkel nem lehet előre kalkulálni, mivel még nem tudni, az adott évben mennyi lesz a minimálbér összege.

Az adómentes juttatásnak persze több feltétele is van. Az egyik, hogy a munkavállaló szerződése határozatlan idejű legyen, és legalább heti 36 órát dolgozzon a hivatalos munkaideje szerint.

A másik kikötés, hogy a munkavállaló állandó lakhelye és a munkavégzés helye között legalább 60 kilométer legyen a távolság, vagy a napi ingázás (oda-vissza) tömegközlekedéssel legalább 3 órát vegyen igénybe. A harmadik feltétel, hogy ne legyen (a támogatást megelőző egy évben sem) tulajdonosi vagy haszonélvezeti joga olyan ingatlanon, amely az előbb említett távolságon belül van (60 km a munkavégzés helyétől).

Ezen a ponton történt változás a tavalyi évhez képest, mivel 2016-ban még legalább 100 kilométernek kellett a lakhely és a munkahely között lennie ahhoz, hogy jogosult legyen valaki a támogatásra, valamint az ingázás ideje tömegközlekedéssel napi 5 órát kellett, hogy igénybe vegyen.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?