15 °C Budapest

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot

MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

Munkahelyi szex: jól gondold meg, mielőtt ágyba bújsz a főnököddel

2017. január 2. 11:00

A szex része a hétköznapjainknak, így miért pont a munkatársak ne kerülnének gyengéd kapcsolatba egymással? Egy női magazin olvasói főnökükkel megélt szexuális élményeikről számoltak be, a Pénzcentrum viszont arra volt kíváncsi, milyen hatással van a munkavállalók karrierjére és a munkahelyi hangulatra, ha a munkatársak egymással randiznak. Ahogy sokszor tapasztalható, a szex ebben az esetben sem az ágyban kezdődik.

A Women’s Health (Nők Egészsége) magazin közölt nemrég egy összeállítást öt nőről, akik lefeküdtek a főnökükkel. Különböző motivációkkal rendelkeztek és változó volt a kapcsolatuk hossza is, de lássuk történeteiket röviden:

  • Marcy (31 éves) arról számolt be, hogy már az állásinterjún is végig flörtöltek leendő főnökével, akivel két hónap közös munka után feküdtek le egymással. A munkahelyükön semmit nem tudnak kapcsolatukról, de a nő szülei már ismerik választottját, akivel (a nő szerint) össze is fognak házasodni.
  • Liz (29) a vállalati karácsonyi buli után ébredt főnökével egy ágyban. Mindketten kínosnak vélték a reggelt és majdnem egy évig tartott, mire újfent normálisan tudtak viselkedni egymással. Liz azt írta, hogy soha többe nem feküdne le a főnökével.
  • Michelle (33) főnöke nagy nőcsábász hírében állt, így a nő azt kapta amire számított. Az egyéjszakás kalandot nem követte semmi komolyabb. Azt állítja, hogy semmi különös nem volt a dologban, olyan volt, mint bármely egyéjszakás kaland, csak ezúttal ismerte a delikvenst. Arról sajnos nem számolt be, hogy milyen volt a légyott után együtt dolgozni a főnökével.
  • Debby (31) már tudta, hogy fel fog mondani, amikor randira hívta a főnökét. Azt írta róla, hogy amúgy egy tahó volt, de jól nézett ki, így a dolgot egyfajta revansnak fogta fel. Két nappal később felmondott és azóta sem beszélt volt főnökével.
  • Carrie (27) pedig már két éve rendszeresen lefekszik a főnkével. Azt állítja, hogy ettől válik izgalmassá az élete. Azt írta, hogy a munkahelyén nem tud senki a kapcsolatukról, úgy tesznek, mintha még csak barátok sem lennének.

A fenti kapcsolatok sajátja, hogy nem vállalták fel kapcsolatukat munkahelyükön a felek.

Ha képesek vagytok büszkék lenni intim kapcsolatotokra és mindezt átláthatóan kezelitek, akkor lehet pozitív [egy ilyen kapcsolat], minden más esetben ez egy lekicsinyítő választás

- nyilatkozta a lapnak Jennifer Fried házasság- és családterapeuta.

Ugorjunk ágyba a kollégákkal?

A fenti cikken felbuzdulva arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • káros-e általánosságban a munkahelyi szex,
  • milyen hatással van a nők illetve a férfiak karrierjére,
  • valamint, hogy mitől válik a munkahelyi szex zaklatássá.

Ezen kérdések megválaszolásához a Szociológia Éves Folyóiratában (Annual Review of Sociology) 1999-ben megjelent átfogó kutatáshoz tudtunk nyúlni, mely az Egyesült Államok-beli helyzetet elemzi.

A tanulmány, melyet három szociológus, Williams, Giuffre, és Dellinger jegyeznek, egyik legérdekesebb megállapítása, hogy míg a munkahelyek általánosságban próbálják szabályozni a munkahelyi szexet, a munkavállalók ellenállnak a szabályozásnak és vétenek e felállított szabályrendszer ellen.

Sokan élvezik a szexualizált munkahelyi légkört, de határokat szabnak, tehát különbséget tesznek az élvezetes, a tolerálható és az elfogadhatatlan munkahelyi szexuális viselkedési formák között. Ezek a határok egyébkén a különböző típusú munkahelyek esetén máshol helyezkednek el. Ebből következik, hogy ugyanaz az eset néhol szexuális zaklatási ügyet indítana el, máshol viszont majdnem, hogy a munkaköri leírás része.

Itthon kevésbé jellemzőek a szex-botrányok, de az Egyesült Államokban több ilyen eset is a média célkeresztjébe került az elmúlt időszakban, elég csak Bill Clinton volt amerikai elnök, és Monica Lewinsky fehér házi gyakornok kapcsolatára gondolnunk.

Az ilyen ügyek, a kutatás szerint, egyébként két részre osztják a közvéleményt. Az egyik szerint a szex nem lehet a munkahelyi környezetnek a része, a másik vélemény viszont azt mondja: felnőtt emberek között minden belefér, ami kölcsönös beleegyezésen alapul.

Itt azonban van egy kis bökkenő. Vannak olyan szexuáliszaklatás-kutatók, akik szerint azok a nők is szexuális zaklatás áldozatai munkahelyi szex esetén, akik önmagukra nem is gondolnak áldozatként. Ezen önámítás miatt ezen kutatók azon az állásponton vannak, hogy a szexualitás nem lehet része a munkahelyi környezetnek.

Hagyjuk a szexualitást...

A feministák szintén megosztottak a témában. A tanulmány két álláspontot mutat be. Az egyik szerint le kell rombolni az erkölcsös, tiszta nő ideálját, és így a munkahelyi szex is része lehet a női szexuális önkifejezésnek.

Másképp közelítenek a kérdéshez a radikális feministák. Szerintük, mivel a nők általában el vannak nyomva a munkahelyeken, ezért a kölcsönös beleegyezésen alapuló szex is zaklatásnak kell, hogy minősüljön. Logikájuk szerint, igazi önkéntes beleegyezés csak egyenlő felek között jöhet létre, így a nők munkahelyi elnyomása gátolja ennek létrejöttét.

Önmagában, teljesen szigorúan értelmezve, egyébként mindkét fenti álláspont támadható. A kutatás azt állapította meg, hogy különbséget kell tenni a munkahelyi szexuális zaklatás vagy erőszak, valamint a mindkét fél által vágyott, élvezetes együttlétek között.

A munkahelyi szexet egyébként viszonylag tágan értelmezi a tanulmány, szerinte már a verbális csipkelődés, az érintés és a szexuális tartalom fogyasztása (tehát pornónézés) is beletartozik.

A munkahelyeken is igaz, ami a magánéletben. Különböző emberektől, különböző mértékű szexuális közeledést fogadtak el egy éttermekről szóló kutatás pincér válaszadói. Ezzel azonban van egy kis probléma. 

Ugyanaz a cselekmény hasonló szociális környezetből származó, egyező szexuális beállítottságú kollégáktól elfogadhatónak számított, míg másoktól már zaklatásnak minősült. E kettős mérce könnyen oda vezethet, hogy a már amúgy is marginalizálódott csoportok (tehát a nemi vagy etnikai kisebbségek) tagjaival szemben gyakrabban fognak szexuális zaklatási eljárások indulni, pedig viselkedésük nem tér el a többségi mintáktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

... a hanyatló nyugat ópiumának!

Egy, a tanulmány által idézett kutatás azt állapította meg, hogy vannak munkák (például a szolgáltatóiparban), ahol egész egyszerűen a munkaköri leírás része, hogy tűrni kell a szexuális zaklatást. A kutatás idéz egy rendezvényszervező vezetőt, aki kerek perec elmondja, hogy elvárja a női alkalmazottaktól, hogy viseljék el a férfi ügyfelektől érkező szexuális közeledést.

Ilyen környezetben, ha egy nő jelentené az általa megélt zaklatást a vezetőjének, akkor kockáztatná az állása elvesztését, de munkatársaitól sem számíthat sok jóra: a szolgáltatószektorban dívik a “megszoksz vagy megszöksz" gondolkodásmód az alkalmazottak között.

További probléma, hogy akinek munkaköri kötelessége, hogy elviselje az állandó zaklatást, annak elmosódnak a határvonalak a szexuális erőszak és a beleegyezésen alapuló szexualitás között is.

A tanulmány azt állítja, hogy a beleegyezésen alapuló, tehát nem zaklatásnak megélt, munkatársak közötti szexuális kapcsolat nem egyértelmű, hogy pozitív vagy negatív hatással van a munkahelyi hangulatra.

Egyes, a tanulmány által vizsgált kutatások azt állítják, hogy az ilyen helyzet izgalmat csempész a munkába, serkenti a kreativitást és boldogabb irodai környezetet eredményez. Vannak más kutatások azonban, melyek szerint ez a helyzet időt és energiát emészt fel. Megszaporodnak a késések és a pletykák, valamint a munkatársak egymásra kezdenek féltékenyek lenni illetve mindenhol kivételezést gyanítanak.

Az egészségügy, a fagylalt és a szex

A tanulmány egyébként nemcsak a szolgáltatóipart hozta fel példaként, hanem az egészségügyet is, ahol a munkahelyi stressz egyféle ellentételezése az orvosok és nővérek közötti szexuális viselkedés.

A nők és férfiak karrierjére azonban különbözőképpen hathat a munkatárssal folytatott szexuális kapcsolat. Mivel általában a férfiak töltenek be magasabb pozíciókat a vállalatokban, ezért könnyen a nő húzhatja a rövidebbet, ha szervezeti következménye lesz a kapcsolatnak.

Arra sincs egyértelmű minta, hogy mi a teendő munkahelyi kapcsolat esetén. Vannak cégek, ahol elvárják, hogy az ilyen eseteket bejelentsék vagy kerüljék a dolgozók. Ugyanakkor van, hogy csak az számít problémának, ha beosztott-felettes viszony van a gyengéd kapcsolatba került felek között.

Üdítő példának látszik az amerikai fagylaltgyártó Ben & Jerry’s cég gyakorlata. A dolgozóknak szervezett téli napforduló bulikon a cég támogatja a hotel szobák éjszakai használatát, hivatalosan azért, hogy senki ne üljön részegen autóba. A vállalat egyik személyzeti menedzsere azonban úgy nyilatkozott:

Azt várjuk, hogy az alkalmazottaink randiznak, szerelembe esnek, majd egymás partnereivé válnak.

A cégnél természetesen semmilyen korlátozás nincs arra nézve, hogy a dolgozók randizhatnak-e egymással.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A cikkben említett összefoglaló tanulmány hivatkozása: Williams, C., Giuffre, P., & Dellinger, K. (1999). Sexuality in the Workplace: Organizational Control, Sexual Harassment, and the Pursuit of Pleasure. Annual Review of Sociology, 25, 73-93. Retrieved from http://www.jstor.org/stable/223498

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem