26 °C Budapest
Durva bérszakadék: jóval kevesebb üti a kövér munkavállalók markát

Durva bérszakadék: jóval kevesebb üti a kövér munkavállalók markát

2016. november 10. 05:20

Legyen szó új munkáról, fizetésemelésről, előléptetésről, a túlsúlyos nők általában hátrányból indulnak normál súlyú társaikkal szemben. Utána jártunk, hogy mi lehet ennek az oka.

Ringathatjuk magunkat az esélyegyenlőség illúziójában, de jobb reálisan megnézni a helyzetet. Még ha papíron nem is létezhet diszkrimináció a munka világában, a gyakorlat sajnos egyáltalán nem ezt mutatja. Ugyanis, ha egy nő túlsúlyos, kisebb az esélye, hogy őt választják az állásinterjún, vagy az előléptetésnél, sőt, nagyobb a valószínűsége, hogy kevesebbet keres, mint egy "normál" testsúlyú.

A túlsúlyos nők 9 ezer dollárral kevesebbet keresnek évente, mint az átlagos súlyú társaik. A kimondottan kövér nőknek pedig akár 19 ezer dollárral is alacsonyabb lehet a fizetésük" 

- derül ki egy 2011-es amerikai kutatásból. Arra még nem találták meg a tűpontos választ, hogy miért van ez így, az viszont teljesen biztos, hogy a sztereotípiák sorsdöntőek ebben a kérdésben.

A Pénzcentrumnak interjút adott Dr. Forgács Attila gasztro- és szociálpszichológus, a Budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE docense. Az következőkben a tőle elhangzott információk olvashatók. 

A sztereotípiákkal az a probléma, hogy túlzottan általánosítanak, ugyanakkor - szemben az előítélettel - bizonyos szinten, és egyes esetekben van némi valóságalapjuk. A sztereotípiák szerint a kövér embereknek fejlettebb a szociális érzékük, humorosabbak és sokkal nyugodtabbak, mint a soványak. Viszont sok negatív kép is él a köztudatban, például hogy lustábbak, és kevesebb az akaraterejük, mint az átlagos súlyúaknak. Utóbbiak aktívabbaknak, lendületesebbeknek, és ránézésre egészségesebbnek tűnnek. Az amerikai kutatás szerint 

a testsúly okozta különbségek a nők keresetén sokkal jobban meglátszik, mint a férfiakén.

Ráadásul a férfiak súlyfeleslegével, sokkal elnézőbb a társadalom, sőt, ha csak kis mértékben rendelkeznek túlsúllyal, az még előnyükre is válhat. 

"A nőkre sokkal nagyobb nyomás a súlyfelesleg miatt, ezzel szemben a férfiaknál a nagyevés értéknek számít. Evolúciós örökségünk, hogy a jó étvágyú férfiak jó harcosok, és dominanciát mutatnak a külvilág felé. 

Ez az állatvilágban is megfigyelhető: a hímek, amikor a dominanciájukat akarják hangsúlyozni, felborzolják a tollukat, vagy a szőrüket, tehát megnövelik a testüket. Ez egy kódolt információ. A munkaerőpiacon bizonyos munkakörökben az enyhe túlsúly még előnyt is jelenthet a férfiaknak. Politikusoknál pláne, a pocak tekintélyt sugároz"

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Forgács Attila. Az extrém kövérség viszont egyik nemnél sem pozitív.

Az amerikai felmérésből az is kiderült, hogy a nagyon vékony nők 22 ezer dollárral többet kerestek, mint azok, akik csupán átlagosak.

De mikor lett elvárás, hogy vékonyak legyenek a nők?

Mindannyian emlékszünk még a történelem könyvekből jól ismert Willendorfi Vénusz - szoborra, mint az első női szépségideálra, a termékenység és nőkultusz megtestesítőjére. Kimondottan telt női alakról beszélünk. Abban a korban viszont nem létezett tömeges elhízás, az éhínség természetes volt, és ezek a női ábrázolások inkább vágyképletek voltak, nem pedig a realitás. Az emberek a bőségre vágytak.

A későbbi évszázadokban is azokat a nőket tartották kívánatosnak, akiken - mondjuk úgy, volt tartalék. A nagy fordulat az 1910-20-as években jött. 

A női egyenjogúságért harcoló szüfrazsetteket bebörtönözték, akik tiltakozásuk jeléül éhségsztrájkba kezdtek a rácsok mögött. Az ő eszméiket valló nők pedig szolidaritásból ebben is követték őket. Tehát a feminista harcok adták a fogyókúra alapjait, ráadásul a nők egymásért, egymásnak fogytak le, nem a férfiaknak" 

- mondta a szakember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon még az 1970-es években is kétféleképpen ábrázolták a nőket: vagy a főnök csini titkárnője volt (itt az üvegplafon, magasabb rangot sosem töltöttek be), ami szexuális vágykép lett, a másik pedig egy elhízott, gyerekekkel a nyakában otthon főző feleség, aki vacsorával várja haza az urát. Utóbbi sztereotípia elől menekültek a nők, és ekkor alakult ki a serdülő lány kinézetére hajazó, kimondottan sovány női ideál. Tehát az erős, független, felvilágosult nő egyet jelentett a vékonysággal (és a fogyókúrával). 

De mikor lett a túlsúly probléma?

Tehát az eszmékből vezérelt nők elkezdtek fogyni, akikben viszont nem voltak ilyen ambíciók, vagy trendkövetési hajlam, azok többsége elkezdett hízni. De miért? A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk: a múlt század második felében elindult egy általános jólét a világban, és ez odáig ment, hogy az ezredforduló után elkezdett tömegesedni az elhízás, ami ma már kezd problémává válni. Evolúciósan úgy vagyunk kódolva, hogy amikor van, akkor enni kell: tehát egyre nagyobb jólét, egyre nagyobb túlsúly, és ezzel párhuzamosan megjelent a fogyókúra kultúra is (mivel a női ideál továbbra is vékony maradt).

Magyarországon az 1960-as években általánossá váltak az utcai mérlegek, tehát az embereket érdekelte a súlyuk. Emellett ruhaipari szövetkezetek termelési naplójából is az látszik, hogy lekezdtek nagyobb méretű ruhákat is gyártani. A fogyókúra kultúra itthon 1996-ban robbant, amikor is elindultak a kereskedelmi rádiók és tévék. 

Légy sovány, és egyél sokat!

"A modern ember ma már egyre inkább a szociális (például médiamarketing) ingerek hatására eszik, és nem azért, mert éhes. A 60-as évek óta megduplázódott az elhízottak száma a világ tehetős részein. Még sohasem volt az emberiség ilyen kövér, mint ma. Az egyik legnagyobb népegészségügyi kihívás és kudarc az elhízás megelőzése és kezelése"- írja Forgács Attila Médiatünetek és evészavarok című tanulmányában.

A tanulmány szerint a fogyókúra divatnak az egyik fő problémája az, hogy nem azokra hat, akikre kellene: 

a magyar kövérek 38 százaléka még sosem fogyókúrázott.

A fiatal nők viszont sokkal fogékonyabbak rá. A média azt üzeni, hogy a vékonyság sikerrel, a kövérség pedig csúnyasággal és depresszióval jár. Tehát az egész a szépség eléréséről szól, az egészség megőrzése csak nagyon sokadik szempont - ha egyáltalán szempont.

De a reklámok nem csak azt tolják az emberek arcába, hogy "legyél vékony", hanem bizony az ételt is. Az étel viszont attól még nem lesz kelendő, ha pusztán finom, ezért a reklámok elkezdtek értékeket társítani hozzá. Jöttek az üzenetek, hogy a kóla életérzés, az előpanírozott húsok finomabbak, mintha te csinálnád, és még a családodra is több idő jut, a lényeg, hogy sikeres, erős, egészséges és boldog leszel, kvázi jobb lesz az életed, ha ezeket az ételeket eszed és teszed a család asztalára. Az "Egyél, fogyassz" utasítás hatásos volt, egy kutatás szerint ugyanis már az élelmiszer-vásárlásoknak is a 70 százaléka nem tervezett, tudattalan hatások befolyásolják.

Az ügyes marketingfogásoknak és a jó(bb)létnek köszönhetően a magyar lakosságnak is egyre nagyobb hányada túlsúlyos. Arról még nem készült még reprezentatív felmérés, hogy a magyar munkavállalók karrierjét milyen mértékben befolyásolja az elhízás, ahogy viszont általában az ehhez hasonló globális trendek, ha sokkal kisebb mértékben, de itthon is megtalálható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?