8 °C Budapest
Tömegével bocsáthatják el a gyári munkásokat

Tömegével bocsáthatják el a gyári munkásokat

2016. október 12. 05:27

Nyakig ülünk a 4. ipari forradalomban, a változások pedig már Magyarországot is elérték. Mindez legalább annyira megváltoztatja majd a mindennapjainkat és munkánkat, mint anno az elektromos izzó, a gőzgép, vagy a gyárak építése. A világ egyik legnagyobb ipari vállalatától megtudtuk, hogyan készülhetnek fel a változásokra a munkavállalók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A negyedik ipari forradalomként is emlegetett digitalizáció gyökeresen megváltoztatja a magyar munkavállalók életét is. Mindez már nem futurisztikus képzelgés, hanem a jelen valósága.

A most zajló ipari forradalom nem a gépekről szól, hanem az automatizálásról, egy eredményorientált folyamatról" 

- mondta mondta Jeff Liu, globális technológiai Igazgató a GE digitális központjának megnyitója után, egy panelbeszélgetésen. Hozzátette, ebben a változásbannem elég a vállalatoknak, a kormánynak és az iskoláknak a digitalizáció felé fordulniuk, hanem szülőknek és gyerekeknek is egyaránt szükséges. Akik nem haladnak a korral, azok lemaradnak, és probléma, hogy az emberek többsége még mindig a 20. században él. 

A multi vezetői szerint a jelenlegi ipari forradalom végül is az emberekhez tér vissza: a termelékenység jobb kihasználása a cél, és az emberekbe kell befektetni, hogy olyan alap- és szakképzésben részesüljenek, hogy az új környezetben minél többet fejlődjenek, és jól haszonsítható tudással rendelkezzenek. Nem tudni, mik lesznek a jövőbeli megoldások, de aki tud fejlődni, az haladni is fog. Az automatizálással eltűnnek a monoton, szaktudást nem igénylő állások, a hatékonyság növekedésével pedig az embernek kevesebb időt kell munkával tölteniük.

A kicsiké a lehetőség

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy egyfajta kulturális változás is következik, és az ügyes és fürge országok érhetnek el könnyebben sikereket, szemben a nagy, és merev társadalmakkal. Tehát a rugalmas országok lesznek előnyben. 

A GE vezetői a következő generációban is nagy lehetőségeket látnak, de ezek kiaknázásában meghatározó szerepet tulajdonítanak az oktatás mellett a szülőknek is. Szerintük nem az a gond, hogy a mai gyerekek sokat ülnek a képernyők előtt, hanem hogy az ott töltött idő több, mint amennyit a szüleikkel vannak. Hatalmas a digitális generációs szakadék, mert a gyerekek többet tudnak a digitális eszközökről, mint a szülők és a tanárok. A legkisebbekben valójában készség szinten kell csak elültetni digitalizációs megoldásokra való fogékonyságot.

Felkészülés a következő 100 évre

A következő 10-15 évben kell felkészülni és megalapozni a gyermekeink életét a következő száz évben bekövetkező változásokra. Ebben az iskoláknak is nagy szerepük van, csakúgy, mint a szülőknek. Legjobban a tanulás képességét kell elsajátítaniuk a gyereknek, mert csak így tudnak majd alkalmazkodni a gyors változásokhoz. Emellett az angol nyelvtudás lesz még elengedhetetlen és az üzleti IT - mert IT nélkül megbukik az üzlet, üzleti tudás nélkül pedig az IT csak költség. Emellett a kreativitás és a lényeglátás, a fókusz válik majd felbecsülhetetlen értékké.

Szakmák tűnnek el

Munkakörök egész sorát fogja megszűntetni az automatizálás, ez a folyamat már szintén elkezdődött. A gyárakban a gépsorok mellé lassan egyáltalán nem lesz szükség betanított munkásokra, ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesz szükség emberekre. Viszont sokkal fontosabbá válik a hozzáadott érték, a szaktudás. Nem terméket kell majd előállítani, hanem egyedi megoldásokra, ötletekre, és találmányokra lesz majd szükség.

Az ipari robotok éves értékesítése világszerte évente átlagosan legalább 13 százalékkal növekszik majd 2017-2019 között.

Ekkor következik be az áttörés, amely lehetővé teszi, hogy a robotok és az emberek biztonságosan dolgozhassanak egymás mellett bármiféle elkerítés nélkül, miközben a gyártási hatékonyság és a minőség növekedése várható - áll az International Federation of Robotics (IFR) jelentésében. Olyan területeken is elkezdik az ipari robotok bevezetését, ahol eddig túl összetettnek, vagy költségesnek gondolták az emberi munka kiváltását.

A munkaerőhiány nem csak Magyarország problémája. Az automatizálás során számos olyan területen megoldás lehet a hiányra, ahol monoton, alacsony hozzáadott értékű a munka. Az ilyen feladatokhoz alacsony bér is társul, a robotok viszont még olcsóbbak lesznek a munkáltatóknak, így amit a robotok által megspórolhatnak a cégek, azokból emelhetik a szakemberek és egyéb munkavállalók béreit. Valamint a bővülés és növekedés révén újabb munkahelyeket is teremthet az automatizáció.

A fentiekből viszont az is kiolvasható, hogy a képzetlen emberek nem fognak tudni elhelyezkedni.

A változásokat az is jól mutatja, hogy a General Electric (GE) néhány napja nyitotta meg a globális digitális fejlesztési központját Magyarországon. A világ egyik legnagyobb vállalata, 124 éves történetében már megélt ipari forradalmat, gazdasági válságot, és az eredményei azt mutatják, hogy tudja mikor, és hogyan kell váltani. A jelenlegi célja, hogy a hagyományos ipari vállalatból 2020-ra digitális szoftvervállalattá váljon. Tehát azt látja, hogy a globális gazdaság mozgatórugója most már a digitalizáció lesz.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?