13 °C Budapest
Trükkös kérdések: ezeken hasalnak el legtöbben az állásinterjún

Trükkös kérdések: ezeken hasalnak el legtöbben az állásinterjún

2016. szeptember 12. 14:37

Az állásinterjúkon feltett kérdések felénél valójában nem is arra kíváncsiak, amire a konkrét kérdés irányul, pusztán egy trükk, hogy "kibújjon a szög a zsákból". Mutatjuk, hogyan jöhetsz ki jól ezekből a szituációkból.

Az állásinterjúkról zömében elmondható, hogy kellemetlen az egész, az ember feszélyezve érzi magát, és tudja, hogy nagyon sok minden áll, vagy bukik azon, hogy egy-egy feltett kérdésre hogyan is válaszol. Pláne, ha az interjúztató még olyan trükkös kérdéseket is feltesz, amivel akaratlanul is sokkal többet árulunk el magunkról, a személyiségükről, a gondolatainkról és a motivációnkról, mint ahogy azt előzetesen elterveztük. Ezek a kérdések azt a célt is szolgálják, hogy megtörjék a hagyományos interjúk menetét, de persze naivitás lenne azt hinni, hogy csupán ennyi a szándékuk. Nincsenek felesleges, "csakúgy" feltett kérdések. Mutatjuk, milyen trükkös kérdésekre érdemes készülnöd, mi a jó válasz rájuk, és hogy valójában ilyenkor mit is akar megtudni rólad az interjúztató.

Mesélj magadról!

Ez egy nagyon gyakori, és nehéz szituáció. Nyilván nem az önéletrajzodra kíváncsi, hiszen az ott van előtte. Ilyenkor az ember zavarában gyakran elkezd beszélni a magánéletéről is. Nem szabad! Valójában arra kíváncsiak ilyenkor, hogy a személyiségedről mit árulsz el, korábban milyen eredményeket értél el.

Nevezz meg három erősségedet és gyengeségedet!

Ennél a pontnál nagyon könnyen elérheted, hogy még véletlenül se kapd meg az állást. Egy valóságos aknamező. Minden munkának megvannak a sajátos követelményei, éppen ezért fontos, hogy azokat az erősségeket emeld ki, amire szükséged lesz a munka során, és a negatívoknál is jól válogasd meg (például, ha a cég nagyon szoros határidőkkel dolgozik, és ezek betartása alapvető fontosságú náluk, akkor véletlenül se mond, hogy nem tudod tartani a határidőket). Ennél a résznél az lehet célravezető, hogy a negatív tulajdonságaidat tompítod olyannal, hogy mit teszel éppen azért, hogy ez változzon.

Miért akarsz itt dolgozni?

Ennél a pontnál a motivációdra kíváncsi, mi hajt, mennyire szeretnél a cégnél dolgozni. A legrosszabb, amit ezekre válaszolhatsz: "a jelenlegi munkahelyemen nem kapok akkora fizetést, mint amennyit a munkám valójában ért", "borzalmas a főnököm", "sokkal közelebb van ez a cég a lakhelyemhez, így nem kellene órákat ingáznom". Az kell éreznie az interjúztatónak, hogy te nem csak egy másik munkát szeretnél, hanem ezt a munkát szeretnéd. Arról szeretne bizonyosságot, hogy érted a cég "küldetését", és a munkád valóban hasznukra lesz. A válaszodból érződjön, hogy motivált vagy, tényleg ott akarsz dolgozni, és minden tőled telhetőt megteszel majd a közös sikerekért. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Ebből azt akarják leszűrni, hogy mik számodra a legfontosabbak, mikor vagy elégedett a munkáddal, és büszke a saját teljesítményedre. Ilyenkor beszélhetsz a kedvenc projektedről is, a lényeg, hogy meggyőződéssel és büszkeséggel tudj beszélni a múltbeli feladataidról. Valójában azt akarják látni, hogy tudsz lelkesedni, és előtör belőled a pozitív energia (ami majd a többi kollégára is át tud ragadni). Tehát valójában nem is igazán arra kíváncsiak, hogy milyen sikert értél el, hanem hogy mennyire tudsz lelkesedni.

Miért nem dolgoztál olyan hosszú ideig?

Ez nem csak, hogy ijesztő kérdés, de kellemetlen is. És sajnos bárkivel előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem talál munkát. Az interjúztatónak viszont meg kell bizonyosodnia, hogy rendelkezel azokkal a készségekkel, tudással és kitartással, amire a cégnek szüksége van. Lehet őszintén beszélni a helyzetről, de jó, ha az érződik belőle, hogy folyamatosan keresgéltél a piacon, de eddig még nem találtad meg azt, ahol teljesen illeszkedtél volna az adott céghez, eddig is aktív voltál, és naprakész a tudásod.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?