21 °C Budapest
Trükkös kérdések: ezeken hasalnak el legtöbben az állásinterjún

Trükkös kérdések: ezeken hasalnak el legtöbben az állásinterjún

2016. szeptember 12. 14:37

Az állásinterjúkon feltett kérdések felénél valójában nem is arra kíváncsiak, amire a konkrét kérdés irányul, pusztán egy trükk, hogy "kibújjon a szög a zsákból". Mutatjuk, hogyan jöhetsz ki jól ezekből a szituációkból.

Az állásinterjúkról zömében elmondható, hogy kellemetlen az egész, az ember feszélyezve érzi magát, és tudja, hogy nagyon sok minden áll, vagy bukik azon, hogy egy-egy feltett kérdésre hogyan is válaszol. Pláne, ha az interjúztató még olyan trükkös kérdéseket is feltesz, amivel akaratlanul is sokkal többet árulunk el magunkról, a személyiségükről, a gondolatainkról és a motivációnkról, mint ahogy azt előzetesen elterveztük. Ezek a kérdések azt a célt is szolgálják, hogy megtörjék a hagyományos interjúk menetét, de persze naivitás lenne azt hinni, hogy csupán ennyi a szándékuk. Nincsenek felesleges, "csakúgy" feltett kérdések. Mutatjuk, milyen trükkös kérdésekre érdemes készülnöd, mi a jó válasz rájuk, és hogy valójában ilyenkor mit is akar megtudni rólad az interjúztató.

Mesélj magadról!

Ez egy nagyon gyakori, és nehéz szituáció. Nyilván nem az önéletrajzodra kíváncsi, hiszen az ott van előtte. Ilyenkor az ember zavarában gyakran elkezd beszélni a magánéletéről is. Nem szabad! Valójában arra kíváncsiak ilyenkor, hogy a személyiségedről mit árulsz el, korábban milyen eredményeket értél el.

Nevezz meg három erősségedet és gyengeségedet!

Ennél a pontnál nagyon könnyen elérheted, hogy még véletlenül se kapd meg az állást. Egy valóságos aknamező. Minden munkának megvannak a sajátos követelményei, éppen ezért fontos, hogy azokat az erősségeket emeld ki, amire szükséged lesz a munka során, és a negatívoknál is jól válogasd meg (például, ha a cég nagyon szoros határidőkkel dolgozik, és ezek betartása alapvető fontosságú náluk, akkor véletlenül se mond, hogy nem tudod tartani a határidőket). Ennél a résznél az lehet célravezető, hogy a negatív tulajdonságaidat tompítod olyannal, hogy mit teszel éppen azért, hogy ez változzon.

Miért akarsz itt dolgozni?

Ennél a pontnál a motivációdra kíváncsi, mi hajt, mennyire szeretnél a cégnél dolgozni. A legrosszabb, amit ezekre válaszolhatsz: "a jelenlegi munkahelyemen nem kapok akkora fizetést, mint amennyit a munkám valójában ért", "borzalmas a főnököm", "sokkal közelebb van ez a cég a lakhelyemhez, így nem kellene órákat ingáznom". Az kell éreznie az interjúztatónak, hogy te nem csak egy másik munkát szeretnél, hanem ezt a munkát szeretnéd. Arról szeretne bizonyosságot, hogy érted a cég "küldetését", és a munkád valóban hasznukra lesz. A válaszodból érződjön, hogy motivált vagy, tényleg ott akarsz dolgozni, és minden tőled telhetőt megteszel majd a közös sikerekért. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Ebből azt akarják leszűrni, hogy mik számodra a legfontosabbak, mikor vagy elégedett a munkáddal, és büszke a saját teljesítményedre. Ilyenkor beszélhetsz a kedvenc projektedről is, a lényeg, hogy meggyőződéssel és büszkeséggel tudj beszélni a múltbeli feladataidról. Valójában azt akarják látni, hogy tudsz lelkesedni, és előtör belőled a pozitív energia (ami majd a többi kollégára is át tud ragadni). Tehát valójában nem is igazán arra kíváncsiak, hogy milyen sikert értél el, hanem hogy mennyire tudsz lelkesedni.

Miért nem dolgoztál olyan hosszú ideig?

Ez nem csak, hogy ijesztő kérdés, de kellemetlen is. És sajnos bárkivel előfordulhat, hogy hosszabb ideig nem talál munkát. Az interjúztatónak viszont meg kell bizonyosodnia, hogy rendelkezel azokkal a készségekkel, tudással és kitartással, amire a cégnek szüksége van. Lehet őszintén beszélni a helyzetről, de jó, ha az érződik belőle, hogy folyamatosan keresgéltél a piacon, de eddig még nem találtad meg azt, ahol teljesen illeszkedtél volna az adott céghez, eddig is aktív voltál, és naprakész a tudásod.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29