11 °C Budapest
Életveszély a magyar munkahelyeken: fertőzések tizedelik a dolgozókat

Életveszély a magyar munkahelyeken: fertőzések tizedelik a dolgozókat

2016. augusztus 24. 15:00

Az alkalmazottak túlnyomó többsége veszélyesnek tartja munkahelyét, és fél attól, hogy valamilyen betegséget kap el, vagy baleset áldozata lesz. A félelem egyébként nem alaptalan, tízből négy dolgozót ér ugyanis munkavégzés közben kisebb-nagyobb baleset, ráadásul emiatt előfordul, hogy végtagjaikat is elveszítik a dolgozók. Magyarországon egyébként a stressz a munkahelyi hiányzás elsődleges oka, ami a dolgozók több mint felét sújtja.

Egy nemzetközi felmérés szerint a dolgozók 69 százaléka ítélte veszélyes helynek a munkahelyét, és egyharmaduk számolt be arról, hogy a munkahelyén kapott el valamilyen betegséget. Az összes megkérdezett 18 százaléka ételmérgezést kapott a munkahelyen található mocsok miatt.

Nemcsak a fertőzések tizedelik az alkalmazottakat, tíz dolgozóból négyen voltak már munkahelyi sérülés áldozatai, a sebesültek felének (az összes dolgozó 20 százaléka) olyan komoly problémája akadt, hogy kórházi ellátásra szorult.

Mi a helyzet Magyarországon?

A munkahelyi balesetek Magyarországon is problémát okoznak, de ezek száma negyedével csökkent az elmúlt évtizedekben, 2015-ben 21 ezer, három napot meghaladó munkaképtelenséget okozó baleset történt, ez nagyjából 1500-al több balesetet jelent, mint egy évvel korábban. 

Halálos balesetből összesen 84 történt 2015-ben, ez hattal több, mint egy évvel korábban.

Ebben az évtizedben a legtöbb és a legsúlyosabb munkahelyi baleset tavaly történt.

Mik a tipikus esetek?

Az irodai dolgozóknál leggyakrabban a törött székek okoznak problémát, ráadásul az alkalmazottak hiába jelzik a hiányos, vagy rosszul felszerelt irodát a feletteseknek, azok sokszor nem tesznek semmit a balesetek elkerüléséért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ilyen esetekben egyébként a sérülés miatt kártérítést is kérhetünk a munkáltatótól, azonban ez hazánkban nem jellemző.

A balesetek

  • Közel harmada (29 százalék) egyébként könnyebb sérülésnek bizonyulnak, mint például a törött csont, vagy zúzódások, szakadások,
  • Gyakoriak a vágott sebesülések (27 százalék),
  • A hátsérülések is jellemzőek (20 százalék) és
  • Ficamok is jelentős számban történnek (9 százalék).

A sérülések mindössze 6 százaléka végződik kifejezetten tragikusan, amely ilyenkor egy testrész vagy végtag elvesztését jelenti. Az sem mindegy, hogy ki okozza a balesetet, 21 százalék szerint saját hibájukon kívül történt, és mindössze 18 százalék ismerte el, hogy ők voltak a baleset okozói.

Nem a baleset a legnagyobb probléma

Hiába van sok baleset, a hiányzások  több mint fele azonban a negatív stresszre és annak káros következményeire vezethetők vissza, ez 440 milliárd forintos kiesést jelent a magyar gazdaságnak évente. A stressz általában nem az egyén hibája, hanem a szervezet problémája, és akkor alakul ki, ha a munkavállaló nem tud megbírkózni a munkahelyi elvárásokkal. A stessz okai jellemzően ezek:

  • Időhiány,
  • A képességnek, képzettségnek nem megfelelő elvárások,
  • Munkahelyi erőszak, zaklatás, vagy
  • A munka nem megfelelő kialakítása, szervezése, irányítása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?