15 °C Budapest
Lassan kezdődik az iskola: még nincs tantervük a szakiskoláknak

Lassan kezdődik az iskola: még nincs tantervük a szakiskoláknak

2016. augusztus 17. 10:03

A szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek - mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című reggeli műsorában.


Az érdekképviseleti vezető tájékoztatása szerint a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák lettek. Mint a műsorban elmondta: korábban a szakközépiskolákban a közismereti tárgyak oktatási szintje megegyezett a gimnáziumokéval, így biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége, de mivel szakmát is adtak, más irányba is mehetett a frissen érettségizett diák.

Most azonban a kormány jelentősen csökkenti a közismereti tantárgyak óraszámát a szakgimnáziumokban, amely által korlátozza a továbbtanulás lehetőségét.

 

Galló Istvánné szerint a kormány munkaerőpiac feltöltésére vonatkozó érve azért fals, mert nem igaz, hogy a szakmunkásoknak nem kell általános műveltséggel rendelkezniük, és az iskolák eddig sem adtak ki kész szakembereket.

A vezető azt is elárulta, hogy két héttel az iskolakezdés előtt még azt sem tudják az igazgatók, hány szaktanárra és hány közismereti tanárra lesz szükségük. Úgy látja, hogy elsősorban a természettudományi tantárgyak csökkentése miatt, munkaerő felesleg lesz, ezért el kell küldeni tanárokat, míg a szakmai tárgyakat tanítókból viszont hiány lehet.

Gallóné szerint a változtatással tovább csökken az átjárhatóság a gimnáziumok és a szakközépiskolák között, így a diákok arra kényszerülnek, hogy már 14 évesen szakmát válasszanak, ami a PSZ elnöke szerint sokaknak még 18 évesen sem szokott sikerülni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A témával már korábban is foglalkoztunk, akkor az NGM is megszólalt!IDE KATTINTVA tudod elolvasni a cikket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?