19 °C Budapest
Ennyit kaszálnak a magyar pincérek, szakácsok Ausztriában

Ennyit kaszálnak a magyar pincérek, szakácsok Ausztriában

2016. június 25. 07:05

A nyári szezonban tömegével hagyják el a magyar vendéglátósok az országot; a helyzet olyannyira súlyos, hogy a Balatonnál idén is komoly munkaerőhiánnyal küszködik az ágazat.  Mindez persze nem véletlen, Ausztriában vagy éppen Németországban ugyanis a hazai többszörösét is megkereshetik a pincérek, szakácsok.

Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködik a legtöbb balatoni vendéglátós. A probléma forrása persze a már unalomig ismételt tétel: annyira alacsonyak a bérek, hogy a szakképzett munkaerő tömegével hagyja el az országot.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- értékelte röviden a helyzetet még év elején Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.

A probléma forrását iparági forrásaink is alátámasztották. E szerint a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja. Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül.

Ezzel szemben külföldön...

Az EURES, vagyis az uniós tagállamok, valamint Svájc és az Európai Gazdasági Térség országainak állami foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat tapasztalatai szerint egyre többen döntenek úgy, hogy rövidebb, pár hónapos szezonális munkavállalás keretében folytatnak külföldön keresőtevékenységet.

A magyar munkavállalók tipikusan a német és osztrák vendéglátóiparban, illetve a német, dán, holland mezőgazdaságban próbálnak szerencsét, de nem ritka, hogy a több idegen nyelven is beszélő fiatalok a nyári szezonban animátorként dolgoznak a turisztikai ágazatban dél-európai országokban

- tudtuk meg a szervezettől.

A vendéglátósok persze nem véletlenül favorizálják az osztrák és német szállodákat, éttermeket. Egyrészt ezekben ugyanúgy érvényesül a szezonalitás, tehát lehetőség van 2-3 hónapos kint tartózkodásra; másrészt a bérek a hazai többszörösére rúgnak. Ez utóbbi tekintetében a Tiroli Gazdasági Kamara (WKO) bérajánlása lehet e leginkább mérvadó. E szerint végzettségtől, szakmai tapasztalattól, pozíciótól függően a bruttó bérek havonta, 40 órás munkahéttel számolva 1500-2000 euró között mozognak, és ebben még nincsenek benne a szintén szabályozott pótlékok.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tehát a szakácsok, pincérek alaphangon is megkeresik a hazai fizetés ötszörösét, de pótlékokkal, túlórákkal még ennél is extrémebb lehet a differencia.

Ráadásul a kint munkát vállaló magyarok nem esnek el a TB-től sem. Tehát amennyiben valakit hivatalosan és bejelentetten foglalkoztatnak (Ausztriában és Németországban inkább ez a jellemző, nem úgy, mint Magyarországon), az ott eltöltött idő beszámít a későbbi ellátásokba, vagyis szolgálati időnek számít.

Mi lesz a magyar munkavállalókkal a briteknél?

Ugyan a legtöbb magyar vendéglátós az osztrák, német szállodákban, éttermekben vállal munkát, sok honfitársunk megy évről-évre Nagy-Britanniába is. Esetükben felmerül a kérdés, milyen változást hoz a Brexit. Az Index gyorstalpalója szerint azok a magyarok, akik már most a szigetországban dolgoznak, nekik nem kell jelentős változásoktól tartaniuk, ők megtarthatják jogaikat. Míg azoknak, akik most indulnának szerencsét próbálni, tudniuk kell, hogy várhatóan 2018 után szigorodni fognak a munkavállalás feltételei, de az angol kormány az elmúlt időben már több területen is korlátozást vezetett be. A mostani szabályok szerint a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokban, másrészt a felsőfokú végzettséget megkövetelő és évi legalább 20 800 fontot fizető állásokra adható ki munkavállalói vízum.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?