-3 °C Budapest

Ennyiért gályáznak a magyar pincérek, szakácsok a Balatonnál

2016. június 7. 05:26

Iparági előrejelzések szerint az idei évben is súlyos pincér és szakácshiány várható a Balatonnál. Ez persze nem véletlen, a Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis a tóparti éttermekben gyakorlatilag évek óta éhbérért gályáznak a vendéglátósok. Legalábbis azok, akik eddig még nem vették a sátorfájukat.

Évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a balatoni vendéglátósok; a rendelkezésre álló információk szerint idén ráadásul minden eddigi rekordot megdönthet a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint azok a tényezők, melyek az ország elhagyására kényszerítik a szakembereket, érdemben idén sem változnak.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- nyilatkozta még év elején Somogy megye hírportáljának a szakember.

Na persze nem túl nagy meglepetés, hogy egyre kevesebben húznak szakácssapkát, vagy kötnek pincérkötényt a magyar tenger partján. A KSH legfrissebb statisztikái szerint ugyanis a vendéglátósok havi bérszámfejtésében jelenleg mindössze 110 ezer forintos nettó szerepel. Az átlagérték szempontjából pedig sokat mondó, hogy a hazai vendéglátóipar, mind fizetések, mind humánerőforrások tekintetében erőteljesen főváros központú.

Ezzel szemben a Pénzcentrum iparági értesülései szerint a Balaton parti éttermekben gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok. De ne szaladjunk ennyire előre. Azt ugyanis már mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy a Balatonnál május közepétől augusztus 20-ig van szükség tömegében munkaerőre, és ebből mindössze egy hónap (július közepétől augusztus közepéig) a csúcsidőszak.

Ennek megfelelően vállalkozók többsége ilyenkor csúcsra járatja a vendéglátóegységet; így a Balatonon gyakorlatilag nincs pihenőnap, az átlagos napi munkaidő pedig - szakterülettől függően - 10-16 óra között mozog. Tehát a balatoni szakácsok, felszolgálók, vagy éppen kézilányok egy átlagos szezonban közel 1200 munkaórát húznak le. Ez heti 100 óra, ami a gyakorlatban két és félszerese egy rendes, 40 órás munkahétnek. Na, de nézzük a fizetéseket!

Nos, általában a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: iparági információink szerint ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összefoglalva, ha bírja a robotot, akkor 3 hónap alatt, összesen 1200 munkaórával egy felszolgáló ~750 ezret, egy szakács ~570 ezret, míg egy konyhalány ~330 ezer forintot keres a magyar tenger partján.

Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül. A bolondnak is megéri, nem?

Majd az áfacsökkentés...

Mindezt figyelembe véve joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a a szektort érintő áfacsökkentés megoldja-e majd a Balatonnál (is) jelentkező problémákat. A KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke mindenesetre legutóbb nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik. Kertész Rezső szerint így

több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

A vendégeknek persze addig sem kell aggódnia. Egy a Balatonnál tartott fórumon ugyanis arra biztatták a vendéglátósokat, hogy szakemberhiány esetén nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Az persze már más tészta, hogy a ki tudja, honnan átcsoportosított munkavállalók milyen hatással lesznek majd a tányérra kerülő ételek minőségére, és így aszebb napokat látott balatoni vendéglátásra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem