11 °C Budapest
Videón a vidéki luxusballagás: mutatjuk az árakat

Videón a vidéki luxusballagás: mutatjuk az árakat

Pénzcentrum
2016. április 29. 10:33

Ma már az sem ritka, hogy a végzős diákok limuzinnal hagyják el az iskolát a ballagás napján. Sokaknak ez valóban jó élmény lehet, de mi a helyzet azokkal a gyerekkel, akiknek a szülei ezt nem tudják kifizetni?

A legtöbb középiskolában ezen a hétvégén tartják a ballagásokat, évente közel 70 ezer diák fejezi be ilyenkor a tanulmányait. Bár az érettségik csak hétfőn kezdődnek, sok diákot már a ballagás napján drága ajándékokkal halmozzák el a barátok és a rokonok, de ez még csak a kezdet.

KATTINTS!Hétfőn kezdődik az érettségi: életbe lép egy új szabály

Akadnak olyan iskolák, ahol már 9. osztályban szednek (az orsztálypénzen felül) "érettségi pénzt". Ennek összege fejenként/ havonta 3 000 és 10 000 forint között mozog - derül ki a Magyar Szülők Országos Egyesületének tapasztalataiból (MSZOE). Hatalmas összegekről van szó, ugyanis ebből egy év alatt (10 tanítási hónap) egy 20 fős osztályban könnyen összejöhet 600 ezer forint is, ami a negyedik év végre már 2,4 millió forintot tesz ki. A baj ezzel csak az, ha ezt az iskola előírja, mert a hátrányos helyzetű szülők nem mernek szólni, mert azt gondolják, hogy a gyerekeknek ez egy életre szóló élmény

Mire szedik ezt a pénzt?

Sok iskolában a diákok nem ballaghatnak a szokásos ünneplő ruhában. Néhol a fiuk öltönyt és egyforma nyakkendőt viselnek, de az is bevett szokás, hogy az egész osztály iskolai egyenruhát visel a ballagás napján. Persze bőven kell még költeni a tablóra, aminek az elkészítéshez nem ritka, hogy az osztály egy külön fényképészt is felfogad. Aztán ott van később az érettségi bankett, amit az osztályok általában egy éttermi vacsorával/ebéddel kötnek össze.

Limuzin a ballagáson?

Az előző évek tapasztalati alapján idén is több foglalásra számítunk a ballagások hétvégéjén

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére a VIP Limuzin.

Megkeresésünkre a Limo Center is azt mondta, hogy minden évben bérelnek néhányan nálunk limuzint a ballagásra. A kocsik árai között egyébként nagy különbség van, de érdemes figyelni a részletekre is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért.

Egy 15 fős kocsit 30-50 ezer forintért bérelhetünk ki egy órára.

Persze mindig vannak olyanok is, akiknek soha nem elég a fényűzésből, és ezt másoknak is szeretnék megmutatni.

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/6isJc7nx1w0?rel=0}}
{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/zlaV7AuLQBc?rel=0}}
Mit szól ehhez a NAV?

Rengeteg videó terjed az interneten fényűző lagzikról, születésnapokról, ballagásokról. Nagy kérdés azonban, a NAV szokott-e ezek alapján vagyonosodási vizsgálatot indítani? Korábbi megkeresésünkre az adóhatóság az ezzel kapcsolatban az alábbi választ adta:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Konkrét üggyel, konkrét adózóval kapcsolatosan az adótitok védelme miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem adhat ki semmilyen információt.

Vagyonosodási vizsgálatok során az adóhivatal minden rendelkezésére álló eszközt kihasználva megteszi a szükséges lépéseket, azonban arra vonatkozóan nem létezik statisztika, hogy egy-egy ilyen típusú ellenőrzés milyen okok miatt, milyen csatolt dokumentumok stb. alapján indult meg.

A NAV azokat választja ki ellenőrzésre, akik jelentős összegű jövedelmet titkoltak el bevallásaikban. Ezt támasztja alá az a statisztikai adat is, hogy az egy vizsgálatra jutó átlagos adókülönbözet magánszemélyenként meghaladja a 10 millió forintot.

Mennyit illik adni?

Minden ballagáson akad olyan diák, akinek szinte alig visznek virágot, míg mások már nem is bírják a kezükben tartani a rengeteg csokrot, plüssmacit és lufit.

Vannak olyan diákok, akinek nincsenek hozzátartózik, ezt figyelembe kéne venni

- mondta el megkeresésünkre Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

A legjobb megoldás talán az lehet, ha van közös virág is, amiből mindenkinek jut.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?