Így harcolj ki a főnöködtől durva fizetésemelést

Így harcolj ki a főnöködtől durva fizetésemelést

2016. április 21. 16:05

Fizetésekről tárgyalni - függetlenül attól, hogy most kezdtünk, vagy már évek óta egy cégnél vagyunk - nem egyszerű. Alapos felkészüléssel azonban megkönnyíthetjük a dolgunkat, és egyszerűbben megkaphatjuk a kívánt emelést, mint gondolnánk. A Pénzcentrum összeszedte a legjobb taktikákat, amik segíthetnek, hogy meggyőzzük a főnököt a bértárgyaláson.


Függetlenül attól, hogy most kezdtünk valahol, vagy már évek óta egy cégnél vagyunk, munka során az egyik legkellemetlenebb dolog a fizetésekről tárgyalni. Alapos felkészüléssel azonban sokkal egyszerűbb a dolog, mint hinnénk. Összeszedtük, mit érdemes szem előtt tartani, ha magasabb fizetést szeretnénk, és hogyan győzhetjük meg a főnökünket, hogy tényleg megérjük a pénzünket.

Legyen ésszerű a kérésünk

Mielőtt eldöntjük az összeget, hogy mennyit szeretnénk kapni havonta, érdemes néhány dolgot alaposan mérlegelni. A fizetés mértéke ugyanis többek között a pozíciótól, a személyes készségeinktől, tapasztalatunktól, a munkaadótól, és attól is függ, hogy helyileg hol van a munkahely. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon belül Budapesten magasabbak a bérek, vidéken pedig valamivel kevesebbet lehet keresni. Tanácsos lehet az interneten is böngészni, hogy mekkora az átlagfizetés az egyes szakmákban, ennek tükrében ugyanis könnyebb belőni a bérsávot, amin belül mozoghatunk.

Mutassuk meg, miért érdemelünk többet

Ahhoz, hogy tényleg esélyesek lehessünk egy fizetésemelésre, először le kell tenni valamit az asztalra. A legtöbben abban a hitben élnek, hogy a munkaadó számára nyilvánvaló, mennyi mindent teszünk a cég érdekében. Ez azonban a legtöbb esetben nem így van, ezért fontos ezt nyilvánvalóvá tenni. Ha valóban azt érezzük, hogy jól teljesítünk, ne rejtsük véka alá a bértárgyaláson sem, hanem igazoljuk konkrét példákkal.

Ne feledkezzünk el a béren kívüli juttatásokról sem

Béren kívüli juttatásokkal (benzinpénz, utazási, étkezési hozzájárulás stb.) vagy akár teljesítményért járó bónusszal is számolhatunk, nem csak készpénzzel. Előfordulhat olyan is, hogy irodán kívül kell dolgozni, vagy el kell utazni valahová, ami szintén a munkaidő részét képezi. Ilyen esetekben kérhetjük azt is, hogy fizessék meg ezeket az órákat is. Vagy ha valamilyen továbbképzés szükséges a munkánkhoz, akkor állják az oktatás költségeit. Ezen felül elképzelhető, hogy több elismerésre, rugalmasabb hozzáállásra, vagy esetleg személyre szabottabb feladatokra vágyunk. A bértárgyalás során ezeket is ajánlott megbeszélni, hiszen végső soron minden ilyen tárgyalás egy lehetőség a még jobb együttműködésre.

Vannak helyzetek, amikor nem érdemes fizetésemelést kérni

Bizonyos esetekben nem érdemes fizetésemelésben gondolkodni. Például ha már elfogadtuk az állást, és a munkáltatóval a fizetésben is megegyeztünk, közvetlenül utána már nem ajánlott módosítani rajta, hiszen az rossz fényt vethet ránk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik ilyen eset, ha a munkáltató a tőle telhető legjobb fizetést ajánlja fel. Persze ennek nem árt utána nézni, hogy valóban így van-e, ahogy állítja. Viszont ha igaz, akkor elégedetlenkedés helyett inkább örüljünk a lehetőségnek.

Nem árt türelmesnek lenni, ha hosszabb idő után térünk vissza a munkaerőpiacra. Ilyenkor tanácsos lehet a visszatérés előtti fizetésünket alapul venni a bérmegállapításnál, és várni a fizetésemelési igénnyel addig, amíg valóban újra bele nem jövünk a munkába.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?