28 °C Budapest
Gyermeksors: tízezrek élnek ilyen nyomorban Magyarországon

Gyermeksors: tízezrek élnek ilyen nyomorban Magyarországon

2016. április 14. 13:37

Magyarországon a gyermekszegénységi ráta 15 százalék, a gyermekes háztartásoknak pedig több, mint a fele anyagi okok miatt hátrányos körülmények között él - mutat rá az UNICEF gyermekek jóllétéről szól legújabb jelentése.

Az UNICEF gyermekek jóllétét érintő egyenlőtlenségekről a fejlett országban című éves jelentése rangsorolja az EU és az OECD 41 országát annak alapján, hogy a legrosszabb helyzetben lévő gyerekek mennyivel maradnak le a középmezőnybeli társaiktól. A jelentés elkészítéséhez egységesen összehasonlítható adatokat használtak, az adatfelvétel pedig 2014-ig tartott.

A jóllét alábbi 4 fő területét vizsgálták meg:

  • oktatás, tanulmányi eredmények
  • háztartási jövedelem
  • egészség-magatartás
  • élettel való elégedettség, szubjektív jóllét
Az elmúlt pár év eredményei azt mutatták meg, hogy a fejlett országokban is nagyon nagy eltérések vannak a gyerekek esélyei között

- mondta el a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyerekjogi igazgatója.

Hazánkról pedig általánosságban elmondható, hogy az összesített eredményeket nézve a középmezőnyben végeztünk.

Mi a helyzet Magyaroszágon?

2013-ban a gyermekszegénységi ráta Magyarországon 15 százalék volt, a gyermekes háztartásoknak több, mint a fele depriváltnak (megfosztottnak) minősült. Ez azt jelenti, hogy ezeket a háztartásokat legalább 3 probléma érinti a 9 vizsgált tényezőből. Ide tartozik például, a megfelelő lakhatási körülmények hiánya, mosógép, fűtés vagy éppen az autó hiánya.

Az tanulmányi eredmények tekintetében Magyarországon a PISA felmérések szerint romlás figyelhető meg. Ezzel pedig az a legnagyobb probléma, hogy a gyengébben teljesítők eredményei romlanak.

Az oktatáspolitikának jobban kellene koncentrálnia a hátrányos helyzetű diákokra

- hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón Tausz Katalin, egyetemi tanár, Szociálpolitika tanszék oktatója.

Ezen felül pedig aggodalomra ad okot, hogy hátrányos helyzetű gyerekek közül nagyon sokan élnek olyan háztartásban, ahol egyik szülőnek sincsen munkája. Ezért a szülők foglalkoztatásának növelése elengedhetetlen feltételt lenne a helyzet javulásához - tette hozzá Tausz Katalin.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hátrányban a többgyermekes családok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a háztartások életszínvonalát vizsgáló kiadványa szerint Magyarországon a háztartások 30 százalékában nevelnek gyermeket. A háztartások helyzetét jelentősen befolyásolja, hogy hány fő él a háztartásban és az is, hogy nevelnek-e gyermeket. A legnagyobb jövedelmi hátrányban továbbra is három-és annál több gyerekesek, valamint az egy szülős háztartások vannak.

Hogyan látjuk a helyzetünket?

Egy kutatás szerint a magyar háztartások több mint a fele nem tartja rossznak anyagi helyzetét, de épp jónak sem mondaná azt. A kutatásban résztvevők harminc százaléka úgy érzi, hogy rossz vagy nagyon rossz a jelenlegi anyagi helyzete. De akadnak azért kivételek is: a megkérdezettek 18 százaléka ugyanis jónak ítélte meg háztartása anyagi helyzetét - derül ki a Tárki 2015/2016. évi Omnibusz kutatásából.


Érdekes tendencia figyelhető meg a fenti ábrán, miszerint azok a háztartások, akik jónak ítélik meg anyagi helyzetüket, azok sokkal nagyobb arányban gondolják úgy, hogy egy év múlva még jobb körülmények között élnek majd. Míg azok, akik azt gondolják, hogy nagyon rossz anyagi körülményeik vannak, azok sokkal borúlátóbbak és nagy arányban vélik úgy, hogy a jövőben még rosszabb anyagi helyzettel kell majd számolniuk.

Mi ezzel a probléma?

Hazánkban a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke az uniós átlag alatt van, ami mindenképpen pozitív. Ellenben, ha minden úgy alakul, ahogyan azt az emberek várják, akkor az egyenlőtlenségek tovább fognak nőni. Vagyis növekedni fog a leszakadók aránya, ami ma is a legrosszabb anyagi helyzetűek körében a legmagasabb. Emellett pedig a gazdagabbaknak lesz lehetősége arra, hogy még több pénzt halmozzanak fel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43