15 °C Budapest
Gyermeksors: tízezrek élnek ilyen nyomorban Magyarországon

Gyermeksors: tízezrek élnek ilyen nyomorban Magyarországon

2016. április 14. 13:37

Magyarországon a gyermekszegénységi ráta 15 százalék, a gyermekes háztartásoknak pedig több, mint a fele anyagi okok miatt hátrányos körülmények között él - mutat rá az UNICEF gyermekek jóllétéről szól legújabb jelentése.

Az UNICEF gyermekek jóllétét érintő egyenlőtlenségekről a fejlett országban című éves jelentése rangsorolja az EU és az OECD 41 országát annak alapján, hogy a legrosszabb helyzetben lévő gyerekek mennyivel maradnak le a középmezőnybeli társaiktól. A jelentés elkészítéséhez egységesen összehasonlítható adatokat használtak, az adatfelvétel pedig 2014-ig tartott.

A jóllét alábbi 4 fő területét vizsgálták meg:

  • oktatás, tanulmányi eredmények
  • háztartási jövedelem
  • egészség-magatartás
  • élettel való elégedettség, szubjektív jóllét
Az elmúlt pár év eredményei azt mutatták meg, hogy a fejlett országokban is nagyon nagy eltérések vannak a gyerekek esélyei között

- mondta el a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyerekjogi igazgatója.

Hazánkról pedig általánosságban elmondható, hogy az összesített eredményeket nézve a középmezőnyben végeztünk.

Mi a helyzet Magyaroszágon?

2013-ban a gyermekszegénységi ráta Magyarországon 15 százalék volt, a gyermekes háztartásoknak több, mint a fele depriváltnak (megfosztottnak) minősült. Ez azt jelenti, hogy ezeket a háztartásokat legalább 3 probléma érinti a 9 vizsgált tényezőből. Ide tartozik például, a megfelelő lakhatási körülmények hiánya, mosógép, fűtés vagy éppen az autó hiánya.

Az tanulmányi eredmények tekintetében Magyarországon a PISA felmérések szerint romlás figyelhető meg. Ezzel pedig az a legnagyobb probléma, hogy a gyengébben teljesítők eredményei romlanak.

Az oktatáspolitikának jobban kellene koncentrálnia a hátrányos helyzetű diákokra

- hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón Tausz Katalin, egyetemi tanár, Szociálpolitika tanszék oktatója.

Ezen felül pedig aggodalomra ad okot, hogy hátrányos helyzetű gyerekek közül nagyon sokan élnek olyan háztartásban, ahol egyik szülőnek sincsen munkája. Ezért a szülők foglalkoztatásának növelése elengedhetetlen feltételt lenne a helyzet javulásához - tette hozzá Tausz Katalin.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hátrányban a többgyermekes családok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a háztartások életszínvonalát vizsgáló kiadványa szerint Magyarországon a háztartások 30 százalékában nevelnek gyermeket. A háztartások helyzetét jelentősen befolyásolja, hogy hány fő él a háztartásban és az is, hogy nevelnek-e gyermeket. A legnagyobb jövedelmi hátrányban továbbra is három-és annál több gyerekesek, valamint az egy szülős háztartások vannak.

Hogyan látjuk a helyzetünket?

Egy kutatás szerint a magyar háztartások több mint a fele nem tartja rossznak anyagi helyzetét, de épp jónak sem mondaná azt. A kutatásban résztvevők harminc százaléka úgy érzi, hogy rossz vagy nagyon rossz a jelenlegi anyagi helyzete. De akadnak azért kivételek is: a megkérdezettek 18 százaléka ugyanis jónak ítélte meg háztartása anyagi helyzetét - derül ki a Tárki 2015/2016. évi Omnibusz kutatásából.


Érdekes tendencia figyelhető meg a fenti ábrán, miszerint azok a háztartások, akik jónak ítélik meg anyagi helyzetüket, azok sokkal nagyobb arányban gondolják úgy, hogy egy év múlva még jobb körülmények között élnek majd. Míg azok, akik azt gondolják, hogy nagyon rossz anyagi körülményeik vannak, azok sokkal borúlátóbbak és nagy arányban vélik úgy, hogy a jövőben még rosszabb anyagi helyzettel kell majd számolniuk.

Mi ezzel a probléma?

Hazánkban a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke az uniós átlag alatt van, ami mindenképpen pozitív. Ellenben, ha minden úgy alakul, ahogyan azt az emberek várják, akkor az egyenlőtlenségek tovább fognak nőni. Vagyis növekedni fog a leszakadók aránya, ami ma is a legrosszabb anyagi helyzetűek körében a legmagasabb. Emellett pedig a gazdagabbaknak lesz lehetősége arra, hogy még több pénzt halmozzanak fel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20