0 °C Budapest

Több fejlődési lehetőséggel lennének elégedettebbek a munkavállalók

2015. december 29. 15:58

A magyar munkavállalók többsége szeretne külföldi nyervet tanulni a jobb állásért, azonban ha ténylegesen használni kell azt, akkor sokan megijednek a nyelvhasználattól. Nem meglepő, hogy még mindig az angol a legnépszerűbb külföldi nyelv.

A Bar-Angol felmérésében résztvevők 16,5 százaléka kifejezetten elégedett jelenlegi állásával, míg a többség csak közepesen elégedett, 26,9 százalékuk pedig egyáltalán nem az. Válaszaik alapján elsősorban akkor lennének elégedettebbek,

  • ha több fejlődési lehetőségük (30,2%), vagy
  • magasabb fizetésük lenne (28,8%) de
  • hasonlóan fontosnak tartanák, ha még több szakmai sikert tudnának elérni betöltött pozíciójuk során (16.5%).

A kutatásban résztvevőknek munkájuk során a legtöbbször a vezetőkkel, főnökkel való kommunikáció során kell használniuk az angol nyelvet, ezt követi a külföldiekkel történő kapcsolattartás, míg a harmadik leggyakoribb szituáció a tárgyalás, esetleg üzletkötés.

Kommunikáció nélkül nem válik senki sem hatékony nyelvhasználóvá, tehát mindenképpen olyan nyelvelsajátítási környezetre van szükség, ahol az emberek motivációt éreznek az angol nyelven való érintkezésre, és ahol feloldódnak a már említett gátlásaik. Ebben a gyakorlási folyamatban fontos szerepet játszhat az is, ha a munka során kell használni az angol nyelvet, mégis a motiváció szempontjából célszerű, ha az éles helyzetek előtt van lehetőség a szituációk szimulálására

- vallja Gönczy Edit, a Bar-Angol program alapítója.

Annak ellenére, hogy egyre több munkaadó igényli az angol nyelvi ismeretet, a válaszadók 25 százalékának nem kell szóban használnia az angolt jelenlegi munkahelyén, éppen ezért nem is szeretné saját magát olyan helyzetbe hozni, ahol ez felmerülhet. Így lehet az, hogy az álláskeresés során a magyarok 28 százalékának a második legnagyobb félelme, hogy angolul fog zajlani az interjú. 34,5 százalékuk leginkább attól fél, hogy elhagyja biztos munkahelyét a bizonytalanért és szintén alapvető önbizalomhiányra is utalhat, hogy az álláskeresők harmadik legnagyobb félelme, hogy nem talál majd jobbat jelenlegi munkahelyénél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Álmaink útjában az angol nyelv hiánya

A kérdőívre válaszolók majd fele véli úgy, hogy ha megfelelő szinten beszélne angolul, sokkal könnyebben megtalálná álmai munkáját. A 49 százalékához képest csupán 27 százalékuk szerint múlik az áhított állás a több szakmai tapasztalat szerzésén.

Ha angol nyelven zajlik az interjú, akkor a legtöbben máshogy készülünk fel rá, mintha csak magyarul kellene. A megkérdezettek legnagyobb része például kiírja és betanulja az interjúhoz szükséges panelmondatokat, míg minden ötödik felvételizőt annyira frusztrál a helyzet, hogy ha angol interjúra kell számítania, inkább el sem megy.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06