TOP 5: ezek a legkeresettebb OKJ-s képzések, ráadásul ingyen

2015. szeptember 23. 11:29

Az új szabályozás szerint bárki két szakképesítést szerezhet ingyen, állami támogatással. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két OKJ-s tanfolyamot végezhet el függetlenül attól, hogy akár már diplomája van, vagy elmúlt 21 éves.

Az idei tanévtől két OKJ-s képzést lehet ingyen elvégezni. Korábban 21 év felett csak esti vagy levelező tagozatra lehetett jelentkezni, ezt a kitételt most eltörölték. Most térítésmentesen lehet a felnőttoktatásban részt venni függetlenül attól, hogy nappali, esti, levelező vagy távoktatásban vesz-e részt valaki - írja az eduline.hu.

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő bármelyik két képzést ingyen végezheted el, akkor is, ha már van diplomád, mert ugyanolyan feltételek vonatkoznak azokra, akiknek érettségijük van, és azokra, akik felsőoktatásban végeztek. Viszont szakképző iskolában, nappali tagozaton 25 éves kor a felső határ.

Az OKJ-s képzésekkel töltött évek "nem használják el" a felsőoktatásban elhasználható ingyenes tanéveket. A 12 állami ösztöndíjas félév akkor is elérhető lesz, ha elvégeztél egy tanfolyamot. Sőt, kifejezetten hasznos lehet a szakképzéssel kezdeni, mert egy-egy szakirányú végzettség miatt pluszpontokat kaphatunk a felvételin.

Az Országos Képzési Jegyzékben majdnem 500 szakképzés közül lehet választani, 1, 2 vagy 3 éves tanfolyamok közül. A teljes lista a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján elérhető, lehet szemezgetni.

Mik a kedvencek?

Az ipari területek igen népszerűek, azon belül is az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő a legkeresettebb - derül ki az országos hálózattal rendelkező, felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2015 első féléves adataiból. Ezek alapján a legnépszerűbb ipari OKJ-s szakképzések:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • 1. Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő
 • 2. Targoncavezető
 • 3. Gázcseretelep-kezelő
 • 4. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
 • 5. Nyomástartóedény-gépész

A képzőintézet külön a női szakmaválasztással kapcsolatban is végzett egy elemzést. Eszerint gazdasági képzéseken vett részt a legtöbb női hallgató, ami nem véletlen, hiszen ezek jó elhelyezkedési lehetőségeket, néhány pedig átlag feletti kereseti lehetőséget is biztosít. A lista élén a társadalombiztosítási ügyintéző áll, amelyet a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző követ.

Noha érettségi után is sokan választják az OKJ-s képzéseket, a 2010-2014 közötti adatokat vizsgáló elemzés megállapította, hogy 25-34 éves kor között a legmagasabb a hölgyek aránya a képzésre jelentkezők között. Bársony Csaba, a Perfekt oktatási igazgatója elmondta, hogy tapasztalataik szerint azoknak a száma sem elhanyagolható, akik a gyermekvállalást követően, kisgyermekes anyukaként kezdenek OKJ képzést, hiszen a tanfolyamok időbeosztása lehetővé teszi a családi teendők megszervezését is, a szakképesítés pedig segíti a visszatérést a munkaerőpiacra. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a 35-44 év közötti nők a második legmagasabb az aránya az OKJ-s képzésekben, több mint 30 százalék. A legnépszerűbb képzések listája pedig:

 • 1. Társadalombiztosítási ügyintéző
 • 2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
 • 3. Bérügyintéző
 • 4. Államháztartási mérlegképes könyvelő
 • 5. Adótanácsadó
 • 6. IFRS mérlegképes könyvelő
 • 7. Pénzügyi ügyintéző
 • 8. Pénztárkezelő és valutapénztáros
 • 9. Pénzügyi számviteli ügyintéző
 • 10. Számviteli ügyintéző

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?