Veszélyes is lehet, ha túl sokat dolgozol

2015. szeptember 20. 13:03

Egy felmérés szerint a férfiak 21 százaléka, míg a nők 16 százaléka nehezen tudja elkülöníteni a munkaidőt és a magánéletet. A megfelelő egyensúly felborulása komoly negatív stressz forrást jelent, ez pedig életünk mindkét területére nagy hatással van.

Sokan a szabadidejükben is dolgoznak

Az elmúlt két évtizedben radikális változás ment végbe a munkaerő piacon. A hagyományos egykeresős családmodellt felváltotta a kétkeresős, az egyedülállók aránya egyre pedig egyre magasabb. A technikai eszközök fejlődésével egyre általánosabb elvárássá vált a rugalmas és állandó elérhetőséget igénylő 24/7 munkavégzés. Egy korábbi, az európai munkakörülményeket vizsgáló felmérés szerint

a több mint heti 48 órában dolgozó európai munkavállalók 20 százaléka, míg a 40-47 órát dolgozók 18 százaléka végez a szabadidejében is hetente legalább egyszer munkát.

A munkavállalók mintegy ötöde azt állítja, hogy életében nincs egyensúlyban a munka és a magánélet, ez legnagyobb arányban a gyermekes, 35-49 év közötti férfiak számárra okoz problémát. A nők közül a 35 év alatti és a 35-49 éves korosztály 17 százaléka  állította, hogy a munkával töltött órák számát túlsúlyban érzi a családdal vagy társas kapcsolatokkal töltött idővel szemben - derül ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) közleményéből.

Kik dolgoznak a legtöbbet?

Elsősorban a gyermekes munkavállalókat érinti a munka és a magánéleti egyensúly felborulásának problémája. A legtöbbet a párkapcsolatban lévő, és az egyedülálló gyermekes nők dolgoznak: átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel.

A munka-magánélet egyensúlyának megszűnése nagyobb leterheltséget okoz, és az időbeosztás felborulásához, valamint viselkedésbeli változás miatti konfliktusokhoz is vezethet a családban és a munkahelyen egyaránt. Ezek a konfliktusok alapvető kihatással vannak a családi és társas életre, valamint a munkahelyi teljesítőképességre, ezért az egyénnek és a munkáltatónak egyaránt érdeke a munka és szabadidő egyensúlyának fenntartása.

Munkahelyi stressz Magyarországon

Magyarországon évente több mint 10 millió keresőképtelen nap a negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza.

A munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt hazánkban éves szinten 440 milliárd forint nagyságrendű érték vész el.

Itthon a megkérdezettek 52 százaléka állítja, hogy gyakori, nagyon gyakori a stressz a munkahelyén. A stressz pedig nem az egyén hibája, hanem a szervezet problémája. Akkor alakul ki, ha a munkavállaló nem tud megbirkózni a munkahelyi elvárásokkal. Ennek okai például:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  •  Időhiány

  •  A képességnek és a képzettségnek nem megfelelő elvárások

  •  Munkahelyi erőszak, zaklatás

  • A munka nem megfelelő kialakítása, szervezése és irányítása

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?