Veszélyes is lehet, ha túl sokat dolgozol

2015. szeptember 20. 13:03

Egy felmérés szerint a férfiak 21 százaléka, míg a nők 16 százaléka nehezen tudja elkülöníteni a munkaidőt és a magánéletet. A megfelelő egyensúly felborulása komoly negatív stressz forrást jelent, ez pedig életünk mindkét területére nagy hatással van.

Sokan a szabadidejükben is dolgoznak

Az elmúlt két évtizedben radikális változás ment végbe a munkaerő piacon. A hagyományos egykeresős családmodellt felváltotta a kétkeresős, az egyedülállók aránya egyre pedig egyre magasabb. A technikai eszközök fejlődésével egyre általánosabb elvárássá vált a rugalmas és állandó elérhetőséget igénylő 24/7 munkavégzés. Egy korábbi, az európai munkakörülményeket vizsgáló felmérés szerint

a több mint heti 48 órában dolgozó európai munkavállalók 20 százaléka, míg a 40-47 órát dolgozók 18 százaléka végez a szabadidejében is hetente legalább egyszer munkát.

A munkavállalók mintegy ötöde azt állítja, hogy életében nincs egyensúlyban a munka és a magánélet, ez legnagyobb arányban a gyermekes, 35-49 év közötti férfiak számárra okoz problémát. A nők közül a 35 év alatti és a 35-49 éves korosztály 17 százaléka  állította, hogy a munkával töltött órák számát túlsúlyban érzi a családdal vagy társas kapcsolatokkal töltött idővel szemben - derül ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) közleményéből.

Kik dolgoznak a legtöbbet?

Elsősorban a gyermekes munkavállalókat érinti a munka és a magánéleti egyensúly felborulásának problémája. A legtöbbet a párkapcsolatban lévő, és az egyedülálló gyermekes nők dolgoznak: átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel.

A munka-magánélet egyensúlyának megszűnése nagyobb leterheltséget okoz, és az időbeosztás felborulásához, valamint viselkedésbeli változás miatti konfliktusokhoz is vezethet a családban és a munkahelyen egyaránt. Ezek a konfliktusok alapvető kihatással vannak a családi és társas életre, valamint a munkahelyi teljesítőképességre, ezért az egyénnek és a munkáltatónak egyaránt érdeke a munka és szabadidő egyensúlyának fenntartása.

Munkahelyi stressz Magyarországon

Magyarországon évente több mint 10 millió keresőképtelen nap a negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza.

A munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése miatt hazánkban éves szinten 440 milliárd forint nagyságrendű érték vész el.

Itthon a megkérdezettek 52 százaléka állítja, hogy gyakori, nagyon gyakori a stressz a munkahelyén. A stressz pedig nem az egyén hibája, hanem a szervezet problémája. Akkor alakul ki, ha a munkavállaló nem tud megbirkózni a munkahelyi elvárásokkal. Ennek okai például:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  •  Időhiány

  •  A képességnek és a képzettségnek nem megfelelő elvárások

  •  Munkahelyi erőszak, zaklatás

  • A munka nem megfelelő kialakítása, szervezése és irányítása

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem