Ez is lehet az oka annak, hogy kevesebb gyerek születik

Ez is lehet az oka annak, hogy kevesebb gyerek születik

2015. szeptember 15. 12:02

Szociológusok szerint az utóbbi időben megfigyelhető, ha távol van a nagyszülő, és nincs, aki segítsen a gyermeket vállaló édesanyának, akkor kevesebb gyermek születik. A szaknyelv el is nevezte ezt Nagymama elméletnek - mondta az InfoRádiónak Szvetelszky Zsuzsa, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Lendület recens kutatócsoport munkatársa.

Ha egy nagyszülő rá van utalva arra, hogy a másik kontinensre költöző unokájával tartsa a kapcsolatot, akkor jóval hamarabb tanulja meg a számítógép, a szoftverek, a skype és az egyéb csatornák használatát, mint az, akinek nincs ilyen problémája. A kutatások azt bizonyítják, hogy az idősebbek - a fizikai korlátokat figyelembe véve - nagymértékben aktivizálhatók, sőt, van olyan európai ország, ahol önkéntes munkát is kell végezniük a tudásukból kiaknázandó. Idősebb hölgyek például kismamáknak segítenek a gyermek születése utáni hónapokban.

Ez érthető, hiszen olyan világban élünk, ahol a nagymértékű mobilitás miatt a kismama édesanyja gyakran nincs a közelben, ezért keresnek egy idősebb hölgyet, akivel lehet pótolni ezt a hiányt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy mikortól számoljuk az idős kort. Hiszen nagyon sok 50, 60, 70 éves ember még aktívan dolgozik. Ezért hiába lenne igénye a kismamának arra, hogy valaki segítsen neki a pelenkázás vagy az almapürékészítés elsajátításában, nem ér rá a nagyszülő, így más segítséget kell igénybe vennie.

Ez egy olyan társadalmi jelenség, aminek a neve Nagymama elmélet. Mérhető az, hogy minél távolabb van az a nagyszülő a családtól, akinek a segítségére korábban minden további nélkül számíthattak a fiatalok, annál kevesebb gyermek születik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új társadalmi jelenség az is, hogy a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, így pedig egyre idősebbek a nagyszülők is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25