14 °C Budapest

Ez is lehet az oka annak, hogy kevesebb gyerek születik

2015. szeptember 15. 12:02

Szociológusok szerint az utóbbi időben megfigyelhető, ha távol van a nagyszülő, és nincs, aki segítsen a gyermeket vállaló édesanyának, akkor kevesebb gyermek születik. A szaknyelv el is nevezte ezt Nagymama elméletnek - mondta az InfoRádiónak Szvetelszky Zsuzsa, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Lendület recens kutatócsoport munkatársa.

Ha egy nagyszülő rá van utalva arra, hogy a másik kontinensre költöző unokájával tartsa a kapcsolatot, akkor jóval hamarabb tanulja meg a számítógép, a szoftverek, a skype és az egyéb csatornák használatát, mint az, akinek nincs ilyen problémája. A kutatások azt bizonyítják, hogy az idősebbek - a fizikai korlátokat figyelembe véve - nagymértékben aktivizálhatók, sőt, van olyan európai ország, ahol önkéntes munkát is kell végezniük a tudásukból kiaknázandó. Idősebb hölgyek például kismamáknak segítenek a gyermek születése utáni hónapokban.

Ez érthető, hiszen olyan világban élünk, ahol a nagymértékű mobilitás miatt a kismama édesanyja gyakran nincs a közelben, ezért keresnek egy idősebb hölgyet, akivel lehet pótolni ezt a hiányt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy mikortól számoljuk az idős kort. Hiszen nagyon sok 50, 60, 70 éves ember még aktívan dolgozik. Ezért hiába lenne igénye a kismamának arra, hogy valaki segítsen neki a pelenkázás vagy az almapürékészítés elsajátításában, nem ér rá a nagyszülő, így más segítséget kell igénybe vennie.

Ez egy olyan társadalmi jelenség, aminek a neve Nagymama elmélet. Mérhető az, hogy minél távolabb van az a nagyszülő a családtól, akinek a segítségére korábban minden további nélkül számíthattak a fiatalok, annál kevesebb gyermek születik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Új társadalmi jelenség az is, hogy a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, így pedig egyre idősebbek a nagyszülők is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm