Meghökkennek a fiatalok, amikor megtudják, mennyiből jön ki egy egyetemi év

2015. szeptember 7. 19:00

A diákok több mint egyharmadának okoznak kellemetlen meglepetést az egyetemi költségek.

Akár állami ösztöndíjjal, akár önköltséges formában kezdik meg az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat, a diákok 37 százaléka csak a tanévkezdés után szembesül a továbbtanulással járó magas kiadásokkal. A vártnál magasabb költségek a hallgatók 18 százalékának okoznak anyagi nehézséget - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. egyetemisták körében végzett felméréséből. Bár a diákok túlnyomó többségét támogatják a szülei a diploma megszerzésében, közel kétharmaduk dolgozni is kénytelen, hogy kiadásait finanszírozza.

A megkérdezett hallgatók 61 százaléka úgy becsüli, hogy egy-egy félév minimum 250 ezer forint kiadással jár (az egyetemi kiadások mellett az utazás, lakhatás és megélhetés egyéb költségeit is figyelembe véve), és 19 százalékuk szerint 500 ezer forintnál is magasabb ez az összeg. Ezek a költségek a diákok és családjaik jelentős részének okoznak kellemetlen meglepetést a tanulmányok megkezdéskor: az összes válaszadó 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyobb anyagi teherrel jár a továbbtanulás, mint amire számítottak - 18 százalékuk számára okozott nehézséget a szükséges összeg előteremtése. Főként az önköltséges hallgatók szembesülnek a vártnál nagyobb kiadásokkal (44 százalék), de az állami ösztöndíjjal tanulók körében is magas ez az arány (35 százalék).

Az egyetemi, főiskolai kiadásokat a legtöbb esetben támogatják a szülők is (a válaszadók 85 százaléka kap anyagi támogatást is), de sok diáknak így is további bevételi forrásokra van szüksége. A válaszadók 63 százaléka dolgozik tanulmányai mellett és 43 százaléka részesül valamilyen ösztöndíjban. Diákhitelt a megkérdezettek 28 százaléka vesz igénybe.

A család leggyakrabban az otthonlakás lehetőségével (a válaszadók fele lakik szüleivel), a számlák kifizetésével, illetve havi zsebpénzzel támogatja a továbbtanuló diákokat. Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55 százslék) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok 10 százaléka semmilyen támogatás nem kap családjától a diploma megszerzéséhez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem