20 °C Budapest
Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Pénzcentrum
2015. szeptember 2. 05:50

Résen kell lenniük idén ősszel a szülőknek: sok iskolában jogtalanul követelik, hogy azelőtt fizessék ki a tankönyveket, mielőtt megkapná azokat a gyerek. Hivatalosan csak akkor kell a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) fizetni a könyvekért, ha hiánytalanul megkapta azokat a diák.

Rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE) a napokban. Számos iskolában a terjesztésért felelős technikai személyzet nem adja oda a gyerekeknek a tankönyveket addig, amíg a szülők ki nem fizetik azokat - tudta meg a Pénzcentrum Keszei Sándortól, az MSZOE elnökétől.

Pedig ebben az évben új rendszer van: a tankönyvek árát a szülőnek csak akkor kell befizetni, ha gyermekeik az iskolában átvették a tankönyveket. A befizetési határidő 2015. szeptember 15, tehát eddig minden gyereknek meg kell kapnia a tankönyveket.

Teljesen szabályellenes, hogy az iskolák tankönyvátvétel előtt követelik a befizetést igazoló csekkszelvényt. Míg tavaly előre kellett fizetni, idén már senki nem kötelezheti erre a szülőket

- hívta fel rá a figyelmet Keszei Sándor.

Gyakorlati útmutató

A szülők a tankönyvátvételkor kapott számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket. A befizetés módja: banki átutalás, csekk, iskolakezdési és más fajta utalvány. Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak. Ha valaki új iskolában kezd, és utó- vagy pótrendelésben kér könyveket, szeptember első felében ezeknek a tankönyveknek is meg kell érkezniük.

Idén is akadnak problémák

A korábbi években rengeteg fennakadás volt a tankönyvterjesztésben: tavaly például akadt olyan diák is, aki hónapokkal az évkezdés után jutott csak hozzá a könyveihez. A jelenlegi állás szerint idén az előbbi évekhez képest sokkal kevesebb problémával indult a tanév, legalábbis a Kello kommunikációja szerint az előre megrendelt könyvek hiánytalanul megérkeztek az iskolákba.

A Pénzcentrum információi szerint viszont egy-két iskolában azért van (volt) fennakadás. Egy rákospalotai iskolában a tankönyvek ugyan megjöttek, viszont voltak hiányzó számlák; ezeket a Kello csak később pótolta. Egy csepeli intézményben is hasonló a helyzet, itt viszont még nem történt meg a csekkek pótlása, így a tankönyveket se kapják meg a nebulók. Egy újpesti iskolában pedig voltak hiányzó tetelek is: egy szülő tájékoztatása szerint  többségében megjöttek a tankönyvek, csak a nyelvtankönyvek maradtak le.

Nem mindegy, mikor osztják ki a könyveket

Problémát jelent továbbá, hogy bár az MSZOE tájékoztatása szerint a tankönyvek átvétele csak szeptemberben kezdődhet, a Pénzcentrum információi szerint több iskolában már augusztusban berendelték a szülőket, hogy átvegyék a tankönyveket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tulajdonképpen ezzel megváltoztatják a tanév rendjét, a nyári szünidőben sem szülőt, sem gyereket nem szabadna az iskolába berendelni. Nem szabadna, és nem is szokás, csak különleges időjárási viszonyok, vagy katasztrófahelyzet esetén szokott így rendelkezni egy iskola vezetősége

- mondta el érdeklődésünkre Keszei Sándor.

Nem kapta meg a gyerek a tankönyveket? Hibás a számla? Egyéb problémád van a tankönyvekkel? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?