0 °C Budapest

Ennyit keresnek a minimálbéresek az EU-ban

Pénzcentrum
2015. február 27. 17:34

A legalacsonyabb és a legmagasabb bruttó minimálbér között euróban számolva több mint tízszeres a különbség az Európai Unióban, azonban ha ugyanezt vásárlóerő-paritáson mérve nézzük, már jóval kisebb az eltérés. A magyar minimálbér a lista alsó harmadában szerepel, azonban valamivel kedvezőbb képet mutat, ha az országonként eltérő árakat is figyelembe vesszük.

Euróban átszámítva a magyarországi bruttó minimálbér az alsó harmadba tartozik az uniós tagországok között. Ötszáz euró alatti bruttó minimálbért rajtunk kívül még Bulgáriában (184 euró), Romániában (218 euró), Litvániában (300 euró) és Csehországban (332 euró) adnak - ezen országok közül a csehekkel vagyunk (333 euró) egy szinten.

Az országok közötti árszínvonalbeli különbségektől megtisztított havi minimálbéreket nézve ugyanakkor Magyarország előkelőbb helyen szerepel ezen országoknál, de még Észtországot, Lettországot, Szlovákiát és Horvátországot is maga mögött tudhatja. Annyit azonban érdemes megjegyezni, hogy noha a magyar adatok nagyjából illeszkednek a trendbe,

hazánk munkaerőpiacának igen jelentős problémája, hogy a képzetlenek helyzete foglalkoztathatóság szempontjából rendkívül előnytelen.

Mindez pedig inkább egy alacsonyabb optimális minimálbér irányába mutat.

A legtöbb bruttó minimálbér Luxemburgban van, ahol 1923 euró a minimálbér, ami nagyjából 600 ezer forintnak felel meg. Ha viszont vásárlóerő-paritáson nézzük ezeket a kereseteket, láthatjuk, hogy az európai országok közötti hatalmas különbségek lényegesen mérséklődnek. Az eltérés az utóbbi hat évben sokat zsugorodott: míg 2008-ban a legmagasabb bér a legkisebb tízszerese volt, ma már "csupán" négyszerese annak.

Az átlagkeresetek arányában nézve a minimálbér Csehországban, Észtországban, Romániában és Spanyolországban a legalacsonyabb, annak nagyjából 40 százaléka, míg Franciaországban és Portugáliában a legmagasabb (60%).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jelenleg az Európai Unió 28 tagállamából 22-ben van szabályozott minimálbér, Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Olaszországban és Svédországban nincs ilyen szabályozás érvényben.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?