5 °C Budapest

5 dolog, amit mindenki elront az adóbevallásnál (amit holnapig kell leadni)

2015. február 15. 07:02

Hétfőn jár le az egyszerűsített adóbevallás jelentkezési határideje. Így ha nyilatkozatot teszel, az adóhivatal elkészíti a bevallást, neked csak ellenőrizned kell a kész dokumentumot. Ha most kicsúszol az időből, már csak a "klasszikus" adóbevallást választhatsz. Összeszedtük, mire figyelj, hogy még véletlenül se hibázz a nyomtatvány kitöltésében.

1. Határidő

Február 16, hétfő az utolsó nap, amikor még postára lehet adni a nyilatkozatot. Emellett elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni az adóhatósághoz, illetve személyesen is be lehet vinni valamelyik NAV ügyfélszolgálatra.

2. Név

A szükséges 1453 NY nyilatkozat kitöltése során nem mindegy, hogy töltöd ki a név rubrikákat. A B blokkban szerepelnek a személyi adatokra vonatkozó sorok. Sokan nem töltik ki mindkét névre vonatkozó sort, pedig a születési nevet akkor is be kell írni, ha a jelenlegi névvel megegyezik.

3. Cím

Azt a belföldi lakcímet kell megadni, ahová szeretnéd, hogy megérkezzen az ellenőrző nyomtatvány. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik elektronikus úton küldik be a bevallást, hiszen ők elektronikus választ kapnak.

4. A részletező adatok

Ne felejtsd el a C blokkban jelezni, ha a főlapon túl a részletező lapon is feltüntettél valamilyen adatot. A kitöltött lapok számát be kell írni a kódkockába.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Ne küldj be igazolásokat!

Sokan beküldik a nyilatkozattal együtt például a munkáltatói igazolást, vagy az adókedvezményekre jogosító igazolásokat, pedig nem kell. Ezeket a papírokat meg kell őrizni otthon, 2020. december 31-ig. Amikor visszaérkezik (április 20-ig) az elkészült adóbevallás, ezek segítségével kell ellenőrizni az adatokat.

Az adóhivatal majd megküldi április 30-ig a bevallást, neked csak át kell nézni. Ha az adatok helyesek, nincs más dolgod. Azonban ha a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor a javított adatokkal kiegészített példányt május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Ha bármiféle hibát vétettél, arról az adóhatóság értesít tehát, és lesz lehetőséged javításra. Ezzel kapcsolatban a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül is lehet érdeklődni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?