Hazudj, ahol tudsz - ezt tanítják a munkaügyi hivatalban

Pénzcentrum
2015. január 28. 06:00

Elképesztő tapasztalatairól számolt be a Pénzcentrumnak egy fiatal diplomás álláskereső, aki a tavalyi évben veszítette el az állását, és még most is munkát keres. A praktikus tanácsok mellett felháborító tippeket is kapott az adófizetők pénzéből dolgozó munkaügyi szakemberektől.

Ha valaki elveszti az állását, és álláskeresési járadékot szeretne kapni, a következőket kell tennie:

  • Regisztrálnia kell, mint hivatalos álláskereső.
  • Ki kell kérnie a kilépőpapírjait és az elmúlt két év munkaviszonyát igazoló papírokat, és el kell vinnie abba a munkaügyi hivatalba, ahová területileg tartozik.
  • Részt kell vennie a kötelező oktatásokon, amik az elhelyezkedését segítik praktikus és gyakorlati tanácsokkal.
  • Ha olyan munkát ajánlanak neki, ami illik a képzettségéhez és munkatapasztalatához, kötelező azt elfogadni.

A kötelező képzést egy  trénercég munkatársai tartották, a munkaügyi hivatal megbízásából, az egyik budapesti kirendeltsègen. Az oktatásokon sok hasznos infó mellett, például hogyan viselkedjen egy állásinterjún, hogyan szerkesszen önéletrajzot, és milyen stratégia mentén keressen állást, egészen hajmeresztő tanácsokat is kaphat az ember.

Hajrá, gyerekek!

Amint arról fiatal munkavállalónk beszámolt, a trénerek leginkább motiválni akarták a kötelező oktatásra összegyűlteket. Ezért olyanokat mondtak a csoportnak, ahol volt például 39 éves munkaviszony után elbocsátott asszony is, hogy

ügyesnek kell lenni, gyerekek!

Úgy ülsz ott, hogy minden alkalommal újra átéled az elbocsátás helyzetét, sokan nagyon szégyenkeznek, hogy ott kell lenniük. Úgy kezdik a trénerek, hogy külön örüljünk ennek a helyzetnek, mindenkinek át kell esni ezen. Mert minden ember életében átlagosan két és félszer előfordul, hogy munkanélkülivé válik.

- érzékeltette a hangulatot informátorunk.

Csak semmi depi

Figyelmeztették a csoportot, ne keseredjenek el nagyon, hiszen Magyarország élen jár az öngyilkosságban. Még a végén annyira elszomorodnak, hogy tovább rontják a statisztikát.

Irány külföld

Vagy csak simán arra ösztönzik őket, hogy inkább külföldön vállaljanak munkát. Volt olyan tréner, aki azzal példálózott, az ő gyerekei évek óta külföldön élnek, és jól kijönnek a fizetésükből.

Hazudj!

Arra a kérdésre, vajon mit tehet a munkavállaló, ha cukrászként eddig csak egy helyen vállalt munkát, így az önéletrajza vékonyka, konkrétan azt a tanácsot adták, hogy

hazudjon,

színesítse a listát családi vállalkozásban végzett munkával és hasonló, nehezen leinformálható adatokkal.

Titkold el a családi állapotodat!

Amikor pedig valaki (akinek a nevéből minden kétséget kizáróan kiderül, hogy férjnél van) megkérdezte, mit tegyen, ha megkérdezik, akar-e gyereket, azzal segítették ki, hogy hazudja azt, 6-8 éven belül biztos nem szeretne, és még keresi az igazit. Ezek után informátorunk rákérdezett, mégis mit tegyen, ha egyszer a nevéből kiderül, már nem keresi a nagy őt, hanem megtalálta, azt a tanácsot kapta, kovácsoljon előnyt ebből. Hiszen abból, hogy házas, jól látszik, hogy kiegyensúlyozott, stabil, lojális munkaerő lehet.

Kötelező elfogadni, de...

Az álláskeresőt tájékoztatták arról, hogyha a képzettségéhez illő munkát ajánlanak neki, és az érte járó fizetés több mint a munkanélküli járadék (ezt nem nehéz felülmúlni), a munkahely pedig nincs messzebb a lakhelytől, mint másfél óra, akkor el kell fogadnia azt.

Álláskeresőnk a tanácsadás során rákérdezett, mit tehet, ha nem szimpatikus a munkaadó, a munkahely, ahová kiközvetítenék.

Elutasítania hivatalosan nem szabad, így a hivatal szakembere szerint csupán annyit tehet, hogy úgy viselkedik az interjún, hogy semmiképp se vegyék fel.

Már meglévő kapcsolati tőke

Ezeken túl pedig arra is felhívták a figyelmüket, hogy személyes ismeretség útján is keressenek munkát, akár heti rendszerességgel írjanak körbe az ismerőseiknek, hátha valaki tud nekik segíteni.

Új kapcsolati tőke

Azt is ajánlották, hogy mindenki vállaljon önkéntes munkát, így telik az idő legalább, és kapcsolatokat is lehet építeni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Távmunka

Emellett azt is javasolták, nézegessék a távmunka szövetség honlapját, milyen ajánlatok vannak.

Netes keresés

Érdemes ezek mellett folyamatosan fürkészni a Virtuális Munkaerőpiaci Portált is, a rendszerben jelenleg több mint 40 ezer önéletrajz és mintegy 8 ezer állásajánlat érhető el.

Te is találkoztál hasonlóval? Írd meg nekünk! Címünk penzcentrum@penzcentrum.hu

Érezték, hogy baj van

Január elsejével átalakult a munkaügyi rendszer. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) feladatköreit részben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), részben pedig az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vette át. Az indoklás szerint azért, mert a Munkaügyi Hivatal a korábbi struktúrában nem képzett hidat a munkáltatók és az álláskeresők között.

Fiatal munkavállalónk első észrevétele egyébként az volt, milyen nehéz megszerezni a hiteles információt. Mert a Munkaügyi Hivatal honlapján például feltöltött word dokumentumokban kell keresgélni, és azok keltezését vizslatni, vajon melyik is a hatályos verzió. Nem mindig egyértelmű az sem, vajon egy több éves keltezésű bejegyzés még mindig helytálló-e. Pedig a minisztériumi tájékoztatás szerint:

A munkaügyi szervezet törekvése, hogy az általa biztosított támogatások és szolgáltatások az érintett célcsoportot a lehető legszélesebb körben elérjék. Ennek érdekében fejlesztettük az online szolgáltatásokat, amelyek keretében személyes kapcsolat és sorban állás nélkül, a nap 24 órájában igénybe vehető, öninformálásra alkalmas eszközök kerültek bevezetésre az elmúlt években.

Amint azt a Pénzcentrumnak a Nemzetgazdasági Minisztérium elmondta, az ügyfelek elégedettsége magas, elégedettségi mutatójuk folyamatosan meghaladja a 80 százalékot. Ez pedig azt jelzi, hogy a szervezettel kapcsolatba kerülők döntő többségükben kedvezően ítélik meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat működését. Bár a minisztérium a Pénzcentrumnak írt válaszában nem tért ki ennek az elégedettségi mutatónak a részleteire és összetételére, de úgy tűnik, vannak akik kevésbé elégedettek a rendszerrel.

A munkaügyi szervezet ügyfélkörében az NGM információi szerint nem azok vannak többségben, akik újonnan váltak munkanélkülivé, hanem azok, akik korábban már kapcsolatban álltak a munkaügyi kirendeltséggel. Az új ügyfelek aránya folyamatosan csökken, a hivatalt felkeresők kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki. Míg az ezredforduló táján havonta átlagosan több, mint 10 ezer első alkalommal munkanélkülivé váló, vagy tanulmányait befejező fiatal kereste fel valamelyik kirendeltséget, addig az elmúlt évben ez a létszám 6,6 ezerre csökkent.

Másfél évig munkát keresünk

A munkanélküliség a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 szeptembere és novembere között 7,2 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy 83 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt. A munkanélküliek 46,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást, és a munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap, azaz több mint másfél év.

Munkanélküliként a korábbi munkanélküli segély helyett ma már álláskeresési járadékot lehet kapni. A feltételek szigorúak, és kevesebb ideig jár az összeg, mint régebben:

  • Az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgozni kellett.
  • Maximum 90 napig jár az összeg.
  • Az alapján számolják, a munkavállaló hány napot dolgozott az igénylést megelőzően, a munka elvesztése előtti 2 év befizetett munkavállalói járuléka számít. Ha például valaki ledolgozta a kötelező 360 napot, de utána nem talált állást, azaz az elmúlt két évben befizetett járuléka alig van, abban az esetben a legkisebb kötelező bér 130 százaléka alapján számítják ki az álláskeresési járadékot.
  • Az összeg a járulékalap 60 százaléka, ami nem lehet magasabb a minimálbér napi összegénél. Mivel a minimálbér idén maximum bruttó 105 ezer forint, így napi bruttó 3500 forinttal lehet számolni.
  • Arról nem szabad megfeledkezni, hogy amennyiben viszonylag rövid időn belül újra munkanélkülivé válunk, találkozhatunk azzal a problémával, hogy a második alkalommal már kevesebb napig kapjuk majd a járadékot. Munkavállalónk például csak 66 napig kapja ezúttal a járadékot, mert előző évben három hónapig munkanélküli volt. Hiába dolgozik 9 éve, az előző év 3 hónapnyi munkaszünetével jelentősen romlik a vizsgált időszak átlaga.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?