14 °C Budapest

Ennek a fele sem tréfa: ezért vagyunk ennyire boldogtalanok

2014. október 18. 07:05

Egy friss felmérés szerint a magyarok kevesebb, mint egyötöde érzi boldognak magát; a legnagyobb gond természetesen a lakosság pénzügyi helyzetével van.

Korábban megjelent toplistáinkban megmutattuk, hogy Panamában élnek a legboldogabb; míg Szíriában, illetve Afganisztánban a legszomorúbb emberek a világon. A Gallup-Healthways felméréséből azonban az is kiderült:

Magyarországon mindössze az állampolgárok 18 százaléka elégedett életével.

Ezzel az értékkel középmezőnyben vagyunk; csakúgy, mint a szomszédos Szlovénia, Lettország, Mongólia és Vietnám. De ugyancsak 18 százalék a boldogsági ráta az állandó harcoktól sújtott Mauritániában, vagy az Ebolától veszélyeztetett Elefántcsontparton is.

A 18 százalék nem sok, érdemes azonban megvizsgálni azt is, hogyan jött ki ez az alacsony érték. Nos, a nemzetközi közvélemény-kutató öt kategóriában kérdezte meg a világ 135 országának, mintegy 133 ezer lakosát, hogy megtudja, mennyire boldogok lakóhelyükön az emberek. Ezek az ismérvek a következők voltak:

  • a lakosság pénzügyi helyzete
  • az emberek kitűzött céljai
  • a lakosság szociális helyzete
  • az emberek fizikai állapota
  • a közösség építő hatása

A statisztikákból kiderült, Magyarországon a legnagyobb gond a lakosság pénzügyi helyzetével van. Az anyagi helyzetet tekintve a magyarok 39 százaléka túlélésre játszik, 34 százaléka vegetál, és csak 26 százaléka érzi azt, van mit a tejbe aprítani. De sokat mondó adat az is, hogy a magyar lakosság 30 százalékának egyáltalán nincsenek céljai, míg az ország szociális helyzetét is csak a lakosság 30 százaléka tartotta megfelelőnek.

A kutatás szubjektív voltát jól szemlélteti, hogy míg a világ legboldogabb országában (Panama) - ahol a lakosok 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól mennek pénzügyileg a dolgai - az egy főre jutó GDP 2013-ban, vásárlóerő paritáson mérve 16 500 dollár/év volt, addig Magyarországon a 19 800 dollár/fő/év GDP-mutató mellett is csak az emberek 26 százaléka elégedett anyagi helyzetével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm