Trükkös csalók újabb aljas módszerei: így fosztják ki az időseket

Pénzcentrum
2014. május 2. 16:02

Trükkös tolvajok ellen nyújtott be vádemelési javaslatot a Kecskeméti Rendőrkapitányság, akik különböző indokokkal jutottak be idős emberek lakásába, ahonnan pénzt loptak el.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást folytatott lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két kecskeméti nő ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján két fiatal kecskeméti nő gyanúsítható megalapozottan a bűncselekmények elkövetésével.

A csalók 2013. nyarán és őszén tíz lakótelepi lakásba jutott be az ott lakó idős személyek - a legidősebb 93 éves volt - megtévesztésével. Nyolc esetben a Nyugdíjfolyósító Intézet munkatársainak adták ki magukat, és azt mondták, hogy hivatalos papírt hoztak, vagy a lakókörülményeket jöttek felmérni esetleg közvélemény kutatást végeznek.

Egy másik alkalommal azt hazudták, hogy az ÁNTSZ-től érkeztek, mert a lakók bejelentést tettek, hogy csótányok vannak a lakásban.  Egyszer pedig azt állították, hogy a Polgármesteri Hivataltól érkeztek a nyugdíjjal kapcsolatban. Elterelték a lakásban lakó idősek figyelmét, és minden esetben készpénzt tulajdonítottak el tőlük.

Az ügyben a nyomozást a Kecskeméti Rendőrkapitányság 2014. április 28-án befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal a Kecskeméti Járási Ügyészségnek küldi meg.

Bár a trükkös tolvajok ellen nehéz védekezni, általában mindig a figyelmetlenség vezet a bajhoz. Vannak ugyanis árulkodó jelek, amik minden esetben azonosak. Hivatalos szervek, közműcégek esetében fontos figyelni arra, hogy a társaság munkatársai emblémával ellátott egységes ruházatot viselnek, és arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Soha nem házalnak, nem próbálják meg valamilyen szolgáltatásra rábeszélni az adott fogyasztót, és nem érkeznek előzetes egyeztetés nélkül. Ami pedig a legfontosabb, nem kérhetnek készpénzt, semmilyen esetben sem! Összeszedtünk néhány tippet, hogyan lehet védekezni az álszakemberek ellen, akik csak a pénzünkre hajtanak.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Készpénzt soha! A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. És nem jöhetnek soha azzal a szöveggel, hogy túlfizetésedet akarják ekképpen megtéríteni: de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.
  • 4. Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • +1. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?