21 °C Budapest

Trükkös csalók újabb aljas módszerei: így fosztják ki az időseket

Pénzcentrum
2014. május 2. 16:02

Trükkös tolvajok ellen nyújtott be vádemelési javaslatot a Kecskeméti Rendőrkapitányság, akik különböző indokokkal jutottak be idős emberek lakásába, ahonnan pénzt loptak el.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást folytatott lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két kecskeméti nő ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján két fiatal kecskeméti nő gyanúsítható megalapozottan a bűncselekmények elkövetésével.

A csalók 2013. nyarán és őszén tíz lakótelepi lakásba jutott be az ott lakó idős személyek - a legidősebb 93 éves volt - megtévesztésével. Nyolc esetben a Nyugdíjfolyósító Intézet munkatársainak adták ki magukat, és azt mondták, hogy hivatalos papírt hoztak, vagy a lakókörülményeket jöttek felmérni esetleg közvélemény kutatást végeznek.

Egy másik alkalommal azt hazudták, hogy az ÁNTSZ-től érkeztek, mert a lakók bejelentést tettek, hogy csótányok vannak a lakásban.  Egyszer pedig azt állították, hogy a Polgármesteri Hivataltól érkeztek a nyugdíjjal kapcsolatban. Elterelték a lakásban lakó idősek figyelmét, és minden esetben készpénzt tulajdonítottak el tőlük.

Az ügyben a nyomozást a Kecskeméti Rendőrkapitányság 2014. április 28-án befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal a Kecskeméti Járási Ügyészségnek küldi meg.

Bár a trükkös tolvajok ellen nehéz védekezni, általában mindig a figyelmetlenség vezet a bajhoz. Vannak ugyanis árulkodó jelek, amik minden esetben azonosak. Hivatalos szervek, közműcégek esetében fontos figyelni arra, hogy a társaság munkatársai emblémával ellátott egységes ruházatot viselnek, és arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Soha nem házalnak, nem próbálják meg valamilyen szolgáltatásra rábeszélni az adott fogyasztót, és nem érkeznek előzetes egyeztetés nélkül. Ami pedig a legfontosabb, nem kérhetnek készpénzt, semmilyen esetben sem! Összeszedtünk néhány tippet, hogyan lehet védekezni az álszakemberek ellen, akik csak a pénzünkre hajtanak.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Készpénzt soha! A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. És nem jöhetnek soha azzal a szöveggel, hogy túlfizetésedet akarják ekképpen megtéríteni: de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.
  • 4. Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • +1. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem