13 °C Budapest

Milliós lenyúlások az 1 százaléknál, így válassz okosan

Pénzcentrum
2014. március 13. 05:27

Tavaly százmilliókat csaltak el egyes gyermekmentő alapítványok, ezért nem árt megbizonyosodnod arról, hogy civil és egyházi 1 százalékod jó helyre kerül-e. Sok visszaélésről hallani, de ma már egyre fontosabb a tisztességesen működő szervezeteknek, hogy megmutassák, ők valóban arra fordítják az adományokat, amire kapták.

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje, és ez azt jelenti, érdemes elgondolkodni azon, melyik civil szervezetnek és vallási intézménynek ajánlod fel adód 1-1 százalékát. A határidő május 20. Az 1 százalékról való nyilatkozattétel esetében ez a dátum azokra is érvényes, akik egy korábbi határidőnek (február 25.) tettek eleget az egyszerűsített bevallás miatt, és talán megfeledkeztek arról, hogy rendelkezzenek 1 százalékukról. Tehát aki eddig nem tette, még élhet ezen jogával május 20-ig.

A gyakorlatban ez a nyilatkozattétel sokféleképpen működhet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványának segítségével készíted el - postai vagy elektronikus úton - a bevallásodat, akkor annak egy csatolmányában (EGYSZA nyomtatvány) nyilatkozhatsz mind civil, mind pedig egyházi 1 százalékodról. Ha a munkáltatód készíti a bevallásod, neki kell odaadnod egy lezárt borítékban ezen rendelkezésedet, május 10-ig. Ehhez használhatod az internetről letöltött EGYSZA hivatalos nyomtatványt, vagy pedig egy üres papírra is felírhatod, kinek ajánlod a százalékaidat. Arra nagyon figyelj, hogy az egyházi esetében a technikai számot (négyjegyű szám), a civilnél pedig az adószámot helyesen tüntesd fel.

Bár évről évre szigorodik azon szervezetek ellenőrzése, amik ezeket az 1 százalékokat kapják, mégis vannak visszaélések. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzés során óriási visszaéléseket tapasztaltak például két, gyermekmentéssel foglalkozó alapítványnál. Ezek négy év alatt csaknem egymilliárd forintot kaptak, de csak kevesebb, mint hetven millió forintot fordítottak a támogatottakra. A fennmaradó hatalmas összeget "lepapírozták", azaz a magáncélú, túlárazott eszközbeszerzésekről és tevékenységekről kiállított számlákkal igazolták kiadásaikat mint jogos költséget.


Szerencsére egyre több lehetőség nyílik arra, hogy ellenőrzésed alatt tartsd 1 százalékod sorsát, illetve könnyen tájékozódhatsz előre az adott intézményről. Például érdemes megnézni a NAV honlapján az 1 százalék felajánlás részesedésből kizárt szervezeteket. Itt hosszú listát találhatsz azokról, akik nem tettek eleget a korábban megkapott felajánlások elszámolási kötelezettségének. Vagy a NAV megállapította, hogy valótlanságot állítottak közleményükben, vagy csak egyszerűen hibás adatok közlése miatt történtek kizárásra. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy könnyebb legyen védekezni a csalók ellen.

Pénzcentrum.hu EGYSZA tippjei:

  • 1. Ne a reklámok alapján dönts! A reklámhadjárat nem feltétlenül jelenti azt, hogy nemes a cél, vagy hogy valóban arra megy a pénz, mint amire hirdetik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, akikről sokat hallunk, első helyen állnak a találati listákon a böngészőnkben, azok megbecsült és becsületes intézmények. De például a fent említett, KEHI által ellenőrzött alapítványok azért kerültek előkelő helyre a keresőoldalakon, mert több száz domain-nevet (honlap címet) megvásároltak, hogy az összes kapcsolódó keresőszóval ezekre az alapítványokra találjanak a netezők.

  • 2. Személyes ismeretség, ajánlás alapján válassz! Érdemes körbekérdezni családodban, baráti körödben, kinek milyen tapasztalata van az efféle felajánlásokkal kapcsolatban. Előfordulhat, hogy egy ismerős közelről (vagy akár közvetve) ismer egy-egy szervezetet, vagy annak munkáját, így nyugodt szívvel tudja neked ajánlani.

    TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

    A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 3.Tájékozódj! Próbálj meg minél több információt szerezni az adott intézményről, mielőtt nekik adod a pénzed. Honlapjukon jó esetben fel vannak tüntetve a vezetőség tagjai, a dolgozók. Olvass híreket, nézz utána, nincs-e valamilyen kétes ügyben megemlítve a nevük, nincs-e összefonódás valamilyen másik rossz hírű intézménnyel. A nevekkel amúgy sem árt vigyázni: nagyon sok csaló épít arra, hogy a köztiszteletben álló alapítványok nevéhez nagyon hasonlót használ, így tévesztve meg az adakozókat.

  • 4. Etikai Kódex. A civil szervezetek önkéntesen csatlakozhatnak az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexéhez, ezzel elismerik, hogy működésükben eleget tesznek az előírásoknak. Ezután szigorú ellenőrzésnek vetik alá őket, hogy valóban megfelelnek-e az elvártaknak. Emellett a csatlakozók tagdíjat fizetnek. Az alapértékek a következők: hitelesség, törvényesség, átláthatóság, nyilvánosság. Így aki az Etikai Kódexnek megfelel garantálja, hogy az adományokat, amiket eljuttatnak hozzá, valóban arra a célra fordítja, amire ígérte. Az Átláthatóság honlapján lehet erről bővebben olvasni, és itt található a kódexet elfogadó szervezetek listája is. Mint például a Greenpeace, a Noé Állatotthon Alapítvány, az Országos Szövetség a Daganatos és Leukémiás Gyermekekért, vagy az SOS Gyermekfalu Magyarország.

  • 5. Adhat.hu, nonprofit.hu, átláthatóság.eu. Itt tevékenységi kör és elhelyezkedés alapján kereshetsz az alapítványok között. A weboldalak célja, hogy csak olyan szervezetek szerepeljenek az adatbázisaikban, melyek megbízhatók, működésük átlátható.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?