Ide kerül a NAV által lefoglalt vagyon

2014. január 14. 13:30

Évente több milliárd forint értékben foglal le különböző termékeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Napi.hu most annak járt utána, hogy mi lett ezek sorsa.

A legnagyobb mennyiségű termék a büntető-, szabálysértési-, illetve a jövedéki eljárások során kerül a hatósághoz - tudtuk meg a NAV-tól. Mivel ez utóbbi eljárás során a termékeket az általános szabály szerint meg kell semmisíteni, ezért a továbbiak az első két eljárás során a szervezethez került árukkal foglalkozunk.
Nem mindent a NAV tárol
A NAV-nál a legtöbb lefoglalt árut az Áru-és Bűnjelkezelő Hivatal tárolja (NAV ÁBH), amely jelenleg az országban három helyen (Csepelen a Petróleum utcában, a fővárosi Száva utcában, illetve Ságváron.) rendelkezik raktárbázissal. Ezen kívül a NAV szervezeti egységeinél is működnek bűnjelraktárak, így például a NAV Bevetési Főigazgatóságánál és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is tárolnak lefoglalt árukat, de szerződés alapján van külsős tárolókapacitásuk is. Fontos kitétel azonban, hogy ezekbe a tárolókba nem kerülhet olyan dolog, amelynek tárolására, kezelésére a NAV ÁBH nem jogosult (fegyver, lőszer, kábítószer, robbanóanyag stb.), valamint az a dolog, amelynek tárolására a NAV ÁBH a megfelelő tároló hellyel nem rendelkezik (élelmiszerek, hűtött tárolást igénylő termékek, egyes tűz- és robbanásveszélyes termékek, speciális kezelést igénylő dolgok).

A büntetőeljárások során 2011-ben 7,3 milliárd forintnyi, 2012-ben 8 milliárd, míg tavaly 7,4 milliárd forint értékben foglaltak le termékeket az adóhatóság emberei, míg szabálysértés miatt átlagosan évente mintegy 60 millió forintnyi áru kerül a NAV-hoz.

A lefoglalt tételeket a NAV, amennyiben azokat nem kell a jogosultnak visszaadni, kiadni, vagy például a bíróságnak átadni, akár értékesítheti is (, de lehetőség van a karitatív felajánlásokra, ahogy arra is, hogy például a lefoglalt üzemanyagot átadják egy katasztrófahelyzetben érintett településnek, vagy vízügyi hatóságnak, esetleg oktatás vagy gyakorlatozás közben használják fel.

A NAV csak felajánlhatja a terméket jótékonykodásra

Természetesen néhány esetben nincs más megoldás, mint a megsemmisítés. Ilyen az, amikor a termék birtoklása a közbiztonságot veszélyezteti, vagy jogszabályba ütközik, amikor túl rossz minőségű a termék, mintsem másra fel lehessen használni, esetleg, amikor bitorlás, szerzői vagy szomszédos jogok megsértése, jogkezelési adat meghamisítása, vagy éppen iparvédelmi jogok megsértése miatt kobozták el azt.

Ugyancsak meg kell semmisíteni az árut, ha az a közrendet, a közegészséget vagy a közerkölcsöt sértő jellege miatt nem lehet közérdekűen felhasználni. Ez utóbbi megfogalmazás azt jelenti, hogy lehetőség van azt - egyéni szükségleteiket meg nem haladó mértékben - a rászorulók részére ingyen átadni. Erről azonban már nem a NAV dönt, ő csak felajánlja a terméket, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett működő úgynevezett Karitatív Tanács, melynek tagjai közé a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Katolikus Karitász tartozik.

Egy lefoglalt terméket azután lehet felajánlani, miután a bíróság vagy a szabálysértési hatóság jogerősen döntött annak elkobzásáról. Ebben az esetben a tanácsnak 15 napja van reagálni, hogy szüksége van-e ingyen az adott termékekre, melyek jelentős többsége egyébként hamis márkajelzéssel ellátott áru.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Főképp ruha és cipő kerül a rászorulókhoz

Mint a NAV-tól megtudtuk, nincsenek statisztikák arról, hogy pontosan hány darab termék került ilyen módon a Karitatív Tanácshoz, mivel a felajánlás tételenként történik. Egy-egy tétel pedig rendkívül vegyes és nagy terjedelmű lehet, azaz egy ilyen - akár kamionnyi - szállítmányban ugyanúgy lehet ruha, cipő és akár lakberendezési cikk is, ezek értékét pedig nem becslik fel egyenként.

Annyi azonban bizonyos, hogy 2011-ben például 150 felajánlást tett a NAV, amiből 19-et fogadott el a tanács, főképp olyanokat, melyek ruhaneműn és cipőn kívül raklapokat, faléceket (fűtésre) és lakberendezési tárgyakat tartalmaztak. Ezek értéke mintegy 68 millió forint volt. 2012-ben már jóval több, 455 felajánlás érkezett a NAV Bűnügyi Főigazgatóságától, amiből 11 tételt fogadtak be. Forintosítva ugyanez: 550 milliós felajánlásból 232 millió forintnyi érték jutott el a tanácshoz - ennek igen nagy része, kb 220 millió volt a ruhanemű. 2013 októberéig bezárólag 333 (több mint 225 millió forint) tételt ajánlottak fel, ebből 90 tételt fogadtak el több mint 91 millió forint értékben. Itt is szinte minden ruházati cikk, papucs és cipő volt, ám ezek kívül a csomag késkészletet és háztartási eszközöket is tartalmazott.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?