1 °C Budapest

Te is sokat nyerhetsz: milliárdokat kapnak a magyar dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 8. 05:27

A különféle étkezési utalványokat és az üdülési csekket korábban kizárólag papír alapon kaphatták kézbe a kedvezményezett dolgozók. Ám egy ilyen rendszer működtetése jelentős terheket róhat a szolgáltatókra és a munkaadókra is. (A dolgozóknak sem volt kényelmes a használat, hiszen a meghatározott címletek miatt például nem tudták pontosan kiegyenlíteni az igénybe vett szolgáltatások árát. A rendszert kényelmesebbé és olcsóbbá lehet tenni, ha elektronikusan működtetjük. Hogyan? Erről beszéltünk Gál Tamással az OTP Bank értékesítési igazgatóságának főosztályvezetőjével. (Interjú)

Pénzcentrum.hu: Cafeteria. Egyre többen tudják, hogy ez a szó a kedvezményes adózással adható béren kívüli juttatások összefoglaló neve. De mi az az elektronikus cafetéria?

Gál Tamás: Egyszerűen fogalmazva egy olyan módszer, amikor ezeket a juttatásokat a munkaadó úgy adja, a munkavállaló pedig úgy kapja, hogy akár nem is feltétlenül kell találkozniuk egymással. Ahol a folyamat egyetlen pontján, ahol rendszeresen felbukkan valamilyen papír vagy átvételi, átadási adminisztrációs kényszer!!!, ott már nem beszélhetünk elektronikus cafeteriáról.

Pénzcentrum.hu: Mégis milyen szolgáltatásokat kaphatnak így a dolgozók?

Gál Tamás: SZÉP kártyát és Cafateria kártyát, valamint egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokat, is lehet a rendszeren keresztül működtetni.Pénzcentrum.hu: Milyen előnyei vannak?

Gál Tamás: Hogy csak néhány dolgot említsek: a dolgozó forintra, fillérre pontosan felhasználhatja a kapott juttatásokat, megszűnik a "kényszervásárlás", mivel a kártyás fizetés során pontosan annyit kell csak kifizetni, mint amennyi az igénybe vett szolgáltatás pontos összege. A kártyabirtokos naprakészen megtudhatja, mire és mennyit költött eddig és még mekkora összeg áll rendelkezésére. Ha pedig elveszíti Cafeteria vagy SZÉP kártyáját, bármikor letilthatja, A munkaadóknak - ezzel a modern megoldással, amelyet az OTP kínál - nem kell már szállítani, tárolni, átvetetni, aláíratni az utalványokat, amivel sok munkát, időt és pénzt lehet megtakarítani. Ráadásul a kedvezőbb közteherviselési szabályoknak köszönhetően, a munkavállaló így több nettó összeget vihet haza, mintha bérben kapná meg ugyanezt.

Pénzcentrum.hu: Mennyire terjedt el Magyarországon az elektronikus cafeteria?

Gál Tamás: Csak az OTP 690 ezer SZÉP kártyát bocsátott ki. Ez a siker egyre több munkaadót ösztönöz arra, hogy olyan cafeteria portfoliot tegyen elérhetővé munkavállalói számára, ami kizárólag elektronikus alapon is adható juttatásokat tartalmaz.

Pénzcentrum.hu: Mekkora költségekkel jár az elektronikus cafeteria bevezetése?

Gál Tamás: Mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak ingyenes a plasztiklap. Az utalásnak van költsége csupán. Ezen kívül az elfogadóhelyeknek kell 1,5 százalék+ÁFA jutalékot fizetniük.

Pénzcentrum.hu: Vegyük végig, pontosan milyen juttatásokat kaphatunk elektronikus úton?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gál Tamás: A legnépszerűbb elektronikus cafeteria elem a SZÉP kártya. Három alszámlájáról évente, kedvezményes közteherviselés mellett, legfeljebb 450 000 forint munkáltatói feltöltést lehet adni évente. Ebből 225 ezer forintot adhatunk ki szálláshely alszámlára. Ebből szálláshelyi szolgáltatásokat vagy bármely, a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatást fizethetünk. Maximum 150 ezer forint adható vendéglátóhelyi juttatásra és 75 ezer forintnyi juttatást adhat a munkáltató a szabadidő eltöltésével kapcsolatos költségekre, vagyis például wellnes, sportbelépők vagy éppen színházi bérlet vásárlásra.

Emellett OTP Cafeteria kártyán négy juttatást tehetünk elérhetővé dolgozóink számára: az egészségpénztári befizetésekből az egészségünk megőrzésével és a gyógyulásunkkal kapcsolatos kiadások fedezhetők. Sport- és kultúra utalványok formájában évi 50 ezer forintot kaphatunk. Iskolakezdési támogatásra, kedvezményes közteherviselés mellett évi 29400 forint vehető igénybe gyermekenként. Ebből a juttatásból tankönyveket, tanszereket, vagy ruhák beszerzését fizethetünk. Végezetül munkahelyünktől sportszerek, ruha és egyéb a SZÉP kártyával el nem érhető cikkek beszerzésére ajándékutalványt is kérhetünk. Utóbbi három juttatásfajtát ma már cafeteria kártyával vehetjük igénybe.

Szintén itt kell megemlíteni az Önkéntes Nyugdíjpénztári befizetéseket, amit szintén biztosítani tudunk az elektronikusCafeteria portfóliónkon keresztül, hiszen itt sem kell átvennie és átadnia papír alapon szinte semmit a munkáltatónak illetve a munkavállalónak.

Pénzcentrum.hu: Hogyan kell használni az elektronikus cafeteria különböző termékeit?

Gál Tamás: Mint egy bankkártyát.. A fizetés után azonban kapunk egy bizonylatot, amit a kártyabirtokosnak alá kell írnia. Ügyfeleink egyenlegüket is megtudhatják erről a bizonylatról. Ezt az információt, csakúgy, mint az elfogadóhelyek listáját megnézhetik az interneten vagy okostelefonjukon keresztül is.

Pénzcentrum.hu: A SZÉP kártyát sokan ismerik. A cafeteria kártyát talán kevésbé. Miért?

Gál Tamás: Magyarországon elsőként, 2008-ban vezettük be a Cafeteria kártyát. Csak idén mintegy 1,3 milliárd forintnyi munkáltatói feltöltés érkezett a kártyákra. A Cafeteria kártyát időben megelőzi az OTP Egészségpénztári kártya, mely szintén kedvelt termékünk. Ma már ez a cafeteria elemünk az OTP Cafeteria kártyán található meg, annak egyik, és talán legnépszerűbb alszámlája. Szektorszinten a 4 millió aktív munkavállalóból ma már egymillió egészségpénztári tag. A munkáltatók is felismerték, hogy táppénzköltségeik jelentősen csökkenthetőek, ha dolgozóik egészségébe "fektetnek be".

Pénzcentrum.hu: Milyen lehetőségek vannak még a SZÉP kártyában? Hogyan lehet bővíteni az elérhető szolgáltatásokat?

Gál Tamás: A SZÉP kártyát tekintve 75 százalékos a piaci részesedésünk. Látjuk a dinamikus fejlődést, így természetesen szeretnénk bővíteni az elektonikus cafeteriával elérhető juttatások körét. A technológia a rendelkezésünkre áll. Elsősorban szabályozási kérdés, merre haladhatunk tovább.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem