Te is sokat nyerhetsz: milliárdokat kapnak a magyar dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 8. 05:27

A különféle étkezési utalványokat és az üdülési csekket korábban kizárólag papír alapon kaphatták kézbe a kedvezményezett dolgozók. Ám egy ilyen rendszer működtetése jelentős terheket róhat a szolgáltatókra és a munkaadókra is. (A dolgozóknak sem volt kényelmes a használat, hiszen a meghatározott címletek miatt például nem tudták pontosan kiegyenlíteni az igénybe vett szolgáltatások árát. A rendszert kényelmesebbé és olcsóbbá lehet tenni, ha elektronikusan működtetjük. Hogyan? Erről beszéltünk Gál Tamással az OTP Bank értékesítési igazgatóságának főosztályvezetőjével. (Interjú)

Pénzcentrum.hu: Cafeteria. Egyre többen tudják, hogy ez a szó a kedvezményes adózással adható béren kívüli juttatások összefoglaló neve. De mi az az elektronikus cafetéria?

Gál Tamás: Egyszerűen fogalmazva egy olyan módszer, amikor ezeket a juttatásokat a munkaadó úgy adja, a munkavállaló pedig úgy kapja, hogy akár nem is feltétlenül kell találkozniuk egymással. Ahol a folyamat egyetlen pontján, ahol rendszeresen felbukkan valamilyen papír vagy átvételi, átadási adminisztrációs kényszer!!!, ott már nem beszélhetünk elektronikus cafeteriáról.

Pénzcentrum.hu: Mégis milyen szolgáltatásokat kaphatnak így a dolgozók?

Gál Tamás: SZÉP kártyát és Cafateria kártyát, valamint egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokat, is lehet a rendszeren keresztül működtetni.Pénzcentrum.hu: Milyen előnyei vannak?

Gál Tamás: Hogy csak néhány dolgot említsek: a dolgozó forintra, fillérre pontosan felhasználhatja a kapott juttatásokat, megszűnik a "kényszervásárlás", mivel a kártyás fizetés során pontosan annyit kell csak kifizetni, mint amennyi az igénybe vett szolgáltatás pontos összege. A kártyabirtokos naprakészen megtudhatja, mire és mennyit költött eddig és még mekkora összeg áll rendelkezésére. Ha pedig elveszíti Cafeteria vagy SZÉP kártyáját, bármikor letilthatja, A munkaadóknak - ezzel a modern megoldással, amelyet az OTP kínál - nem kell már szállítani, tárolni, átvetetni, aláíratni az utalványokat, amivel sok munkát, időt és pénzt lehet megtakarítani. Ráadásul a kedvezőbb közteherviselési szabályoknak köszönhetően, a munkavállaló így több nettó összeget vihet haza, mintha bérben kapná meg ugyanezt.

Pénzcentrum.hu: Mennyire terjedt el Magyarországon az elektronikus cafeteria?

Gál Tamás: Csak az OTP 690 ezer SZÉP kártyát bocsátott ki. Ez a siker egyre több munkaadót ösztönöz arra, hogy olyan cafeteria portfoliot tegyen elérhetővé munkavállalói számára, ami kizárólag elektronikus alapon is adható juttatásokat tartalmaz.

Pénzcentrum.hu: Mekkora költségekkel jár az elektronikus cafeteria bevezetése?

Gál Tamás: Mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak ingyenes a plasztiklap. Az utalásnak van költsége csupán. Ezen kívül az elfogadóhelyeknek kell 1,5 százalék+ÁFA jutalékot fizetniük.

Pénzcentrum.hu: Vegyük végig, pontosan milyen juttatásokat kaphatunk elektronikus úton?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gál Tamás: A legnépszerűbb elektronikus cafeteria elem a SZÉP kártya. Három alszámlájáról évente, kedvezményes közteherviselés mellett, legfeljebb 450 000 forint munkáltatói feltöltést lehet adni évente. Ebből 225 ezer forintot adhatunk ki szálláshely alszámlára. Ebből szálláshelyi szolgáltatásokat vagy bármely, a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatást fizethetünk. Maximum 150 ezer forint adható vendéglátóhelyi juttatásra és 75 ezer forintnyi juttatást adhat a munkáltató a szabadidő eltöltésével kapcsolatos költségekre, vagyis például wellnes, sportbelépők vagy éppen színházi bérlet vásárlásra.

Emellett OTP Cafeteria kártyán négy juttatást tehetünk elérhetővé dolgozóink számára: az egészségpénztári befizetésekből az egészségünk megőrzésével és a gyógyulásunkkal kapcsolatos kiadások fedezhetők. Sport- és kultúra utalványok formájában évi 50 ezer forintot kaphatunk. Iskolakezdési támogatásra, kedvezményes közteherviselés mellett évi 29400 forint vehető igénybe gyermekenként. Ebből a juttatásból tankönyveket, tanszereket, vagy ruhák beszerzését fizethetünk. Végezetül munkahelyünktől sportszerek, ruha és egyéb a SZÉP kártyával el nem érhető cikkek beszerzésére ajándékutalványt is kérhetünk. Utóbbi három juttatásfajtát ma már cafeteria kártyával vehetjük igénybe.

Szintén itt kell megemlíteni az Önkéntes Nyugdíjpénztári befizetéseket, amit szintén biztosítani tudunk az elektronikusCafeteria portfóliónkon keresztül, hiszen itt sem kell átvennie és átadnia papír alapon szinte semmit a munkáltatónak illetve a munkavállalónak.

Pénzcentrum.hu: Hogyan kell használni az elektronikus cafeteria különböző termékeit?

Gál Tamás: Mint egy bankkártyát.. A fizetés után azonban kapunk egy bizonylatot, amit a kártyabirtokosnak alá kell írnia. Ügyfeleink egyenlegüket is megtudhatják erről a bizonylatról. Ezt az információt, csakúgy, mint az elfogadóhelyek listáját megnézhetik az interneten vagy okostelefonjukon keresztül is.

Pénzcentrum.hu: A SZÉP kártyát sokan ismerik. A cafeteria kártyát talán kevésbé. Miért?

Gál Tamás: Magyarországon elsőként, 2008-ban vezettük be a Cafeteria kártyát. Csak idén mintegy 1,3 milliárd forintnyi munkáltatói feltöltés érkezett a kártyákra. A Cafeteria kártyát időben megelőzi az OTP Egészségpénztári kártya, mely szintén kedvelt termékünk. Ma már ez a cafeteria elemünk az OTP Cafeteria kártyán található meg, annak egyik, és talán legnépszerűbb alszámlája. Szektorszinten a 4 millió aktív munkavállalóból ma már egymillió egészségpénztári tag. A munkáltatók is felismerték, hogy táppénzköltségeik jelentősen csökkenthetőek, ha dolgozóik egészségébe "fektetnek be".

Pénzcentrum.hu: Milyen lehetőségek vannak még a SZÉP kártyában? Hogyan lehet bővíteni az elérhető szolgáltatásokat?

Gál Tamás: A SZÉP kártyát tekintve 75 százalékos a piaci részesedésünk. Látjuk a dinamikus fejlődést, így természetesen szeretnénk bővíteni az elektonikus cafeteriával elérhető juttatások körét. A technológia a rendelkezésünkre áll. Elsősorban szabályozási kérdés, merre haladhatunk tovább.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?