31 °C Budapest

Örülhet, aki ezt kapja főnökétől: milliók járhatnak jól

Pénzcentrum
2013. november 4. 05:14

Habár piaci szakértők és kormányzati vélemények szerint egyértelmű siker a Széchenyi Pihenőkártya, sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, mire, s hogyan használható a SZÉP Kártya. Az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem szállásra, vendéglátásra, szabadidős tevékenységre használható fel.

A cafeteria rendszere legális adómegtakarítást eredményez a munkáltatóknál, illetve választási lehetőséget biztosít a munkavállalóknak a különböző juttatási formák közül - mondta el néhány napja az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség Jegyében Konferencián Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. 2012-ben összesen 71,7 milliárd forintot töltöttek fel SZÉP Kártyára: a Vendéglátás alszámlára 43,2 milliárdot, a Szálláshelyre 17, 8 milliárdot, a Szabadidőre 10,7 milliárdot.

A kártya folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot. Idén szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat közel 50 ezer helyen lehet felhasználni. Bevezetése óta 121 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, ebből 93 milliárd forintot költöttek el a munkavállalók, ami jelentős bevétel a több tízezer, 80 százalékban vidéki elfogadóhely (jellemzően kis-és középvállalkozás) számára.

A munkavállalók számára a cafeteria keretében igényelhető SZÉP kártya jelenleg három pénzintézetnél elérhető. A legnagyobb szereplő ezen a piacon az OTP Bank, amely 75 százalékos piaci részesedéssel bír, közel 700 ezer ezer kártyabirtokossal. 2013 októberéig a kártyatulajdonosok több mint 75 milliárd forintnyi juttatást használtak fel, a mintegy 97 milliárd forintnyi feltöltésből.

Mi is az a SZÉP Kártya?

Habár lassan 2 éve kérhetjük munkáltatónktól, sokan még mindig nem tudják mire, s hogyan használható a SZÉP Kártya. Nos, ez egy olyan, küllemét tekintve leginkább a bankkártyákhoz hasonlítható plasztik lap, amely a korábbi béren felüli juttatásokkal járó utalványokat váltotta le. A kártya segítségével számtalan szolgáltatásért fizethetünk, legyen szó szabadidős tevékenységekről, meleg-étkezésről, üdülésről, avagy múzeumi vagy színházi belépőkről.

  • Szálláshely alszámla: belföldi üdülés során szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (előre összeállított utazási csomagokra), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra.
  • Vendéglátás alszámla: vendéglátóhelyi étkezésre, éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve belföldi szálláshely-szolgáltatásra.
  • Szabadidő alszámla: egészségmegőrzésre és szabadidős programokra, egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport-, szabadidős és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére, belvízi séta és kirándulóhajókra, idegenvezetésre, sportpályák bérlésére, uszodabelépőre és -bérletre, sportegyesületi tagságra, sportés szabadidős képzésre, sporteszköz kölcsönzésre és belföldi szálláshely szolgáltatásra használhatják fel.

Hol, melyik alszámlánkról fizethetünk?

A SZÉP Kártyához tartozó rendelet pontosan meghatározza, hogy kik és milyen alszámláról fogadhatják el az utalványt. A TEÁOR alapaján a szálláshelyeknek és a belföldi utazásszervezőknek mindegyik alszámlával lehet fizetni, de az éttermi és a mozgó vendéglátásért és egyéb vendéglátásért is. Szabadidős alszámlák esetén a következő szolgáltatások vehetők igénybe: humán-egészségügyi ellátás, előadó-művészet, múzeumi tevékenység, növényi-, állatkerti-, természetvédelmi területi belépő, vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység, egyéb szórakoztató és szabadidős tevékenység, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, testedzési szolgáltatás, verseny- és lovaglóistállói tevékenység, belvízi személyszállítás, valamint idegenvezetés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elfogadóhelyeken egyébként azonnal lehet fizetni a kártyával, azonban nem PIN-kódot kell megadni hozzá, csupán alá kell írni a bizonylatot. Természetesen amennyiben az adott szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal és interneten vagy telefonon keresztül kívánjuk használni a kártyát, abban az esetben is lehetőség van az azonnali fizetésre - ilyenkor természetesen előre kell fizetnünk a szolgáltatásért. Amennyiben az adott kártyakibocsájtó engedélyezi, úgy az elfogadóhelyeken, az utazási irodákban, de akár az internetes áruházakban is lehet előleget fizetni a SZÉP kártya segítségével. Egyetlen kivétel létezik ezzel kapcsolatban, mégpedig, ha az elfogadóhely kizárólag utalással hajlandó elfogadni az előleget, a kártyával ugyanis utalásra nincs lehetőség.

Fontos tudni, hogy a SZÉP Kártya használatáról nem kell számlát kérnünk, nem kell elszámolnunk vele utólag a munkáltatóknál. Fizetésnél ugyanakkor lehet áfás számlát kérni, de csak és kizárólag annak a nevére, akié a kártya. Itt fontos megjegyezni, hogy a kártya terhére természetesen kifizethetjük családtagjaink vagy barátaink kontóját is, amennyiben azt jelezzük az elfogadóhely felé, illetve mi is jelen vagyunk a szolgáltatás igénybevételénél.

A költségek

A SZÉP Kártya bevezetése sem a munkaadók, sem a dolgozók számára nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követően azonban szintén díjtalanul meghosszabbítható. Minden egyes kártyatulajdonos igényelhet majd magának társkártyákat, amelyekért ugyan meg kell fizetni az 1500 forint + áfa költségekkel járó díjat, de cserébe a közeli hozzátartozók részére is biztosíthatjuk a SZÉP Kártya előnyeit. Az elveszített, ellopott vagy megsérült kártyák pótlásáért szintén meg kell fizetnünk az imént megnevezett különbözeti díjat, ezeken kívül azonban semmiféle egyéb költség nem számolható fel a kártyával kapcsolatban.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?