Év végén is többet kaphatnak a szerencsés dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 5. 05:20

Az év végi juttatások fontos része lehet a SZÉP Kártya. A cafeteriában adott plusz egyrészt olcsóbb a munkáltatóknak, másrészt célzott felhasználása révén elérhetik, hogy dolgozóik kipihenjék magukat egy utazás, wellness-hétvége, családi nyaralás, vagy kulturális program során. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók is hatékonyan használják fel a juttatást, a munkáltatónak pontosan és részletesen el kell magyaráznia annak lehetőségeit, előnyeit.

Szinte már mindenki számára ismert a cafeteria rendszer előnye, melynek egyik fontos előnye, hogy a munkabér terheinél kisebb költséggel kaphassanak a munkaválók különböző célzott juttatásokat. Előfordulhat, hogy a dolgozók mégsem kérik a béren kívüli juttatásokat, aminek a fő oka lehet, hogy nem ismerik részletesen ezeket - mondta el Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

A SZÉP Kártya előnyeiről előző cikkünkben olvashatsz.

Hasznos, ha a munkáltató alaposan, részletesen mutatja be a cafeteria előnyeit, lehetőségeit, például céges újságban, hírlevélben, kör e-mailben. Mindkét félnek érdeke, ha szakértő segítséget vesznek igénybe: hasznos lehet, ha a dolgozók meghallgatnak egy rövid előadást a témáról, majd feltehetik kérdéseiket a szakártő előadónak. Nagyobb cégeknél a HR-es munkatárs foglalkozik a cafeteriával is, így -elvileg- hozzá fordulhatnak a dolgozók kérdéseikkel.

A SZÉP Kártya például egy fontos része lehet a béren kívüli juttatásoknak, mégis sokan nem élnek vele, azért mert nem tudják, mire használhatnák. Ilyenkor a munkáltató feladata lehet, hogy megismertesse alkalmazottait a rendszer előnyeivel. Még akár úgy is, hogy konkrét példát mutat számukra, például éttermet, ahol elkölthetik a kártyán kapott jutatásukat.

Céges üdülők környékén is érdemes összegyűjteni a lehetséges kártyaelfogadó helyeket. Például, hogy hol, hogyan lehet étkezni vagy vizibiciklit bérelni a SZÉP Kártyával.

Szakértők szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a SZÉP Kártya a dolgozók számára (és a munkáltató számára) nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához. Ráadásul az elektronikus kártyák feltöltése lényegesen kevesebb adminisztrációt igényel, mint a papír alapú utalványok osztogatása.

A munkáltatónak fontos felhívnia a figyelmet arra is, hogy minden egyes kártyatulajdonos igényelhet közeli hozzátartozóinak, élettársának társkártyákat, így a családtagok is élhetnek a SZÉP Kártya előnyeivel.


Érdemes lehet, akár cégen belüli hírlevelekkel is felhívni a dolgozók figyelmét e különböző felhasználási módokra. Nagyobb cégeken belül például rendszeresek azok a megírt beszámolók, amik a környék elfogadóhelyeit mutatják be - mondta el kérdésünkre Pajor Mariann, az OHE szakmai vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kevésbé jellemző, de lehetséges az év végi pluszjuttatások kiosztása SZÉP Kártyán is. Ez különösen akkor jöhet jól a cégeknek, ha kifejezetten az a célja, hogy munkavállalóit pihenésre bírja. Ennek egyik módja lehet a SZÉP Kártyán lévő alszámlák megfelelő feltöltése, melyet például egy wellness hétvégén tud felhasználni a juttatásban részesülő dolgozó.

Év végi kiadás esetén a munkáltató akár teljes mértékben feltöltheti a SZÉP Kártya egyes alszámláit, ha a munkavállaló nem kapott az idén még ilyen juttatást. Ebből következően dolgozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy előző munkahelyén mennyi ilyen típusú juttatást kapott. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a béren kívüli juttatások éves maximuma 500 ezer forint lehet, melyet az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött napok mértékével kell arányosítani. Ha például fél éve van munkaviszonyban a jutalmazott, akkor értelemszerűen 250 ezer adható kedvező adózással.

Mire lehet költeni a SZÉP Kártyán kapott támogatást?
a.) a szálláshely alszámlára utalt éves maximum 225 000 forintot az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra, fürdő- és strandbelépőre használhatják a dolgozók.

b.) a vendéglátás alszámlára utalt éves max. 150 000 forintot melegkonyhás
vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra használhatjuk fel, illetve innen is költhetünk a fürdőkben.

c.) a szabadidő álszámlára utalt éves maximum 75 000 forintot, a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra költhetjük.


Ha a kisebb keretet az év végén egyben adjuk ki, annak az az előnye lehet, hogy a munkavállalók sokkal nagyobb jutalomnak érzik az egyben megkapott például 80 ezer forintot, mintha azt kis részletekben, havonta, a fizetésük mellett kaphatták volna ezt kézhez. - véli Fata László.


Sokan ki sem használják

Pajor Mariann elmondta, hogy a legtöbben ugyan kihasználják a kártya lehetőségeit mégis sokszor marad pénz a rendszerben, amit sokan az időkorlát miatt nem tudnak elkölteni. Többségében a felsővezetők felejtik el ezeket a juttatásokat, ezért indított több vállalat programot, aminek a keretében a feleségek is kaptak társkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?