-1 °C Budapest

Év végén is többet kaphatnak a szerencsés dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 5. 05:20

Az év végi juttatások fontos része lehet a SZÉP Kártya. A cafeteriában adott plusz egyrészt olcsóbb a munkáltatóknak, másrészt célzott felhasználása révén elérhetik, hogy dolgozóik kipihenjék magukat egy utazás, wellness-hétvége, családi nyaralás, vagy kulturális program során. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók is hatékonyan használják fel a juttatást, a munkáltatónak pontosan és részletesen el kell magyaráznia annak lehetőségeit, előnyeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szinte már mindenki számára ismert a cafeteria rendszer előnye, melynek egyik fontos előnye, hogy a munkabér terheinél kisebb költséggel kaphassanak a munkaválók különböző célzott juttatásokat. Előfordulhat, hogy a dolgozók mégsem kérik a béren kívüli juttatásokat, aminek a fő oka lehet, hogy nem ismerik részletesen ezeket - mondta el Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

A SZÉP Kártya előnyeiről előző cikkünkben olvashatsz.

Hasznos, ha a munkáltató alaposan, részletesen mutatja be a cafeteria előnyeit, lehetőségeit, például céges újságban, hírlevélben, kör e-mailben. Mindkét félnek érdeke, ha szakértő segítséget vesznek igénybe: hasznos lehet, ha a dolgozók meghallgatnak egy rövid előadást a témáról, majd feltehetik kérdéseiket a szakártő előadónak. Nagyobb cégeknél a HR-es munkatárs foglalkozik a cafeteriával is, így -elvileg- hozzá fordulhatnak a dolgozók kérdéseikkel.

A SZÉP Kártya például egy fontos része lehet a béren kívüli juttatásoknak, mégis sokan nem élnek vele, azért mert nem tudják, mire használhatnák. Ilyenkor a munkáltató feladata lehet, hogy megismertesse alkalmazottait a rendszer előnyeivel. Még akár úgy is, hogy konkrét példát mutat számukra, például éttermet, ahol elkölthetik a kártyán kapott jutatásukat.

Céges üdülők környékén is érdemes összegyűjteni a lehetséges kártyaelfogadó helyeket. Például, hogy hol, hogyan lehet étkezni vagy vizibiciklit bérelni a SZÉP Kártyával.

Szakértők szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a SZÉP Kártya a dolgozók számára (és a munkáltató számára) nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához. Ráadásul az elektronikus kártyák feltöltése lényegesen kevesebb adminisztrációt igényel, mint a papír alapú utalványok osztogatása.

A munkáltatónak fontos felhívnia a figyelmet arra is, hogy minden egyes kártyatulajdonos igényelhet közeli hozzátartozóinak, élettársának társkártyákat, így a családtagok is élhetnek a SZÉP Kártya előnyeivel.


Érdemes lehet, akár cégen belüli hírlevelekkel is felhívni a dolgozók figyelmét e különböző felhasználási módokra. Nagyobb cégeken belül például rendszeresek azok a megírt beszámolók, amik a környék elfogadóhelyeit mutatják be - mondta el kérdésünkre Pajor Mariann, az OHE szakmai vezetője.

Kevésbé jellemző, de lehetséges az év végi pluszjuttatások kiosztása SZÉP Kártyán is. Ez különösen akkor jöhet jól a cégeknek, ha kifejezetten az a célja, hogy munkavállalóit pihenésre bírja. Ennek egyik módja lehet a SZÉP Kártyán lévő alszámlák megfelelő feltöltése, melyet például egy wellness hétvégén tud felhasználni a juttatásban részesülő dolgozó.

Év végi kiadás esetén a munkáltató akár teljes mértékben feltöltheti a SZÉP Kártya egyes alszámláit, ha a munkavállaló nem kapott az idén még ilyen juttatást. Ebből következően dolgozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy előző munkahelyén mennyi ilyen típusú juttatást kapott. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a béren kívüli juttatások éves maximuma 500 ezer forint lehet, melyet az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött napok mértékével kell arányosítani. Ha például fél éve van munkaviszonyban a jutalmazott, akkor értelemszerűen 250 ezer adható kedvező adózással.

Mire lehet költeni a SZÉP Kártyán kapott támogatást?
a.) a szálláshely alszámlára utalt éves maximum 225 000 forintot az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra, fürdő- és strandbelépőre használhatják a dolgozók.

b.) a vendéglátás alszámlára utalt éves max. 150 000 forintot melegkonyhás
vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra használhatjuk fel, illetve innen is költhetünk a fürdőkben.

c.) a szabadidő álszámlára utalt éves maximum 75 000 forintot, a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra költhetjük.


Ha a kisebb keretet az év végén egyben adjuk ki, annak az az előnye lehet, hogy a munkavállalók sokkal nagyobb jutalomnak érzik az egyben megkapott például 80 ezer forintot, mintha azt kis részletekben, havonta, a fizetésük mellett kaphatták volna ezt kézhez. - véli Fata László.


Sokan ki sem használják

Pajor Mariann elmondta, hogy a legtöbben ugyan kihasználják a kártya lehetőségeit mégis sokszor marad pénz a rendszerben, amit sokan az időkorlát miatt nem tudnak elkölteni. Többségében a felsővezetők felejtik el ezeket a juttatásokat, ezért indított több vállalat programot, aminek a keretében a feleségek is kaptak társkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.20 09:24
Nem tudod, hogy mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Vagy már nagy vagy, és még mindig nem tudod? A szen...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?