2 °C Budapest

Év végén is többet kaphatnak a szerencsés dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 5. 05:20

Az év végi juttatások fontos része lehet a SZÉP Kártya. A cafeteriában adott plusz egyrészt olcsóbb a munkáltatóknak, másrészt célzott felhasználása révén elérhetik, hogy dolgozóik kipihenjék magukat egy utazás, wellness-hétvége, családi nyaralás, vagy kulturális program során. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók is hatékonyan használják fel a juttatást, a munkáltatónak pontosan és részletesen el kell magyaráznia annak lehetőségeit, előnyeit.

Szinte már mindenki számára ismert a cafeteria rendszer előnye, melynek egyik fontos előnye, hogy a munkabér terheinél kisebb költséggel kaphassanak a munkaválók különböző célzott juttatásokat. Előfordulhat, hogy a dolgozók mégsem kérik a béren kívüli juttatásokat, aminek a fő oka lehet, hogy nem ismerik részletesen ezeket - mondta el Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

A SZÉP Kártya előnyeiről előző cikkünkben olvashatsz.

Hasznos, ha a munkáltató alaposan, részletesen mutatja be a cafeteria előnyeit, lehetőségeit, például céges újságban, hírlevélben, kör e-mailben. Mindkét félnek érdeke, ha szakértő segítséget vesznek igénybe: hasznos lehet, ha a dolgozók meghallgatnak egy rövid előadást a témáról, majd feltehetik kérdéseiket a szakártő előadónak. Nagyobb cégeknél a HR-es munkatárs foglalkozik a cafeteriával is, így -elvileg- hozzá fordulhatnak a dolgozók kérdéseikkel.

A SZÉP Kártya például egy fontos része lehet a béren kívüli juttatásoknak, mégis sokan nem élnek vele, azért mert nem tudják, mire használhatnák. Ilyenkor a munkáltató feladata lehet, hogy megismertesse alkalmazottait a rendszer előnyeivel. Még akár úgy is, hogy konkrét példát mutat számukra, például éttermet, ahol elkölthetik a kártyán kapott jutatásukat.

Céges üdülők környékén is érdemes összegyűjteni a lehetséges kártyaelfogadó helyeket. Például, hogy hol, hogyan lehet étkezni vagy vizibiciklit bérelni a SZÉP Kártyával.

Szakértők szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a SZÉP Kártya a dolgozók számára (és a munkáltató számára) nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához. Ráadásul az elektronikus kártyák feltöltése lényegesen kevesebb adminisztrációt igényel, mint a papír alapú utalványok osztogatása.

A munkáltatónak fontos felhívnia a figyelmet arra is, hogy minden egyes kártyatulajdonos igényelhet közeli hozzátartozóinak, élettársának társkártyákat, így a családtagok is élhetnek a SZÉP Kártya előnyeivel.


Érdemes lehet, akár cégen belüli hírlevelekkel is felhívni a dolgozók figyelmét e különböző felhasználási módokra. Nagyobb cégeken belül például rendszeresek azok a megírt beszámolók, amik a környék elfogadóhelyeit mutatják be - mondta el kérdésünkre Pajor Mariann, az OHE szakmai vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kevésbé jellemző, de lehetséges az év végi pluszjuttatások kiosztása SZÉP Kártyán is. Ez különösen akkor jöhet jól a cégeknek, ha kifejezetten az a célja, hogy munkavállalóit pihenésre bírja. Ennek egyik módja lehet a SZÉP Kártyán lévő alszámlák megfelelő feltöltése, melyet például egy wellness hétvégén tud felhasználni a juttatásban részesülő dolgozó.

Év végi kiadás esetén a munkáltató akár teljes mértékben feltöltheti a SZÉP Kártya egyes alszámláit, ha a munkavállaló nem kapott az idén még ilyen juttatást. Ebből következően dolgozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy előző munkahelyén mennyi ilyen típusú juttatást kapott. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a béren kívüli juttatások éves maximuma 500 ezer forint lehet, melyet az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött napok mértékével kell arányosítani. Ha például fél éve van munkaviszonyban a jutalmazott, akkor értelemszerűen 250 ezer adható kedvező adózással.

Mire lehet költeni a SZÉP Kártyán kapott támogatást?
a.) a szálláshely alszámlára utalt éves maximum 225 000 forintot az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra, fürdő- és strandbelépőre használhatják a dolgozók.

b.) a vendéglátás alszámlára utalt éves max. 150 000 forintot melegkonyhás
vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra használhatjuk fel, illetve innen is költhetünk a fürdőkben.

c.) a szabadidő álszámlára utalt éves maximum 75 000 forintot, a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra költhetjük.


Ha a kisebb keretet az év végén egyben adjuk ki, annak az az előnye lehet, hogy a munkavállalók sokkal nagyobb jutalomnak érzik az egyben megkapott például 80 ezer forintot, mintha azt kis részletekben, havonta, a fizetésük mellett kaphatták volna ezt kézhez. - véli Fata László.


Sokan ki sem használják

Pajor Mariann elmondta, hogy a legtöbben ugyan kihasználják a kártya lehetőségeit mégis sokszor marad pénz a rendszerben, amit sokan az időkorlát miatt nem tudnak elkölteni. Többségében a felsővezetők felejtik el ezeket a juttatásokat, ezért indított több vállalat programot, aminek a keretében a feleségek is kaptak társkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm