7 °C Budapest

Év végén is többet kaphatnak a szerencsés dolgozók

Pénzcentrum
2013. november 5. 05:20

Az év végi juttatások fontos része lehet a SZÉP Kártya. A cafeteriában adott plusz egyrészt olcsóbb a munkáltatóknak, másrészt célzott felhasználása révén elérhetik, hogy dolgozóik kipihenjék magukat egy utazás, wellness-hétvége, családi nyaralás, vagy kulturális program során. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók is hatékonyan használják fel a juttatást, a munkáltatónak pontosan és részletesen el kell magyaráznia annak lehetőségeit, előnyeit.

Szinte már mindenki számára ismert a cafeteria rendszer előnye, melynek egyik fontos előnye, hogy a munkabér terheinél kisebb költséggel kaphassanak a munkaválók különböző célzott juttatásokat. Előfordulhat, hogy a dolgozók mégsem kérik a béren kívüli juttatásokat, aminek a fő oka lehet, hogy nem ismerik részletesen ezeket - mondta el Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője.

A SZÉP Kártya előnyeiről előző cikkünkben olvashatsz.

Hasznos, ha a munkáltató alaposan, részletesen mutatja be a cafeteria előnyeit, lehetőségeit, például céges újságban, hírlevélben, kör e-mailben. Mindkét félnek érdeke, ha szakértő segítséget vesznek igénybe: hasznos lehet, ha a dolgozók meghallgatnak egy rövid előadást a témáról, majd feltehetik kérdéseiket a szakártő előadónak. Nagyobb cégeknél a HR-es munkatárs foglalkozik a cafeteriával is, így -elvileg- hozzá fordulhatnak a dolgozók kérdéseikkel.

A SZÉP Kártya például egy fontos része lehet a béren kívüli juttatásoknak, mégis sokan nem élnek vele, azért mert nem tudják, mire használhatnák. Ilyenkor a munkáltató feladata lehet, hogy megismertesse alkalmazottait a rendszer előnyeivel. Még akár úgy is, hogy konkrét példát mutat számukra, például éttermet, ahol elkölthetik a kártyán kapott jutatásukat.

Céges üdülők környékén is érdemes összegyűjteni a lehetséges kártyaelfogadó helyeket. Például, hogy hol, hogyan lehet étkezni vagy vizibiciklit bérelni a SZÉP Kártyával.

Szakértők szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a SZÉP Kártya a dolgozók számára (és a munkáltató számára) nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához. Ráadásul az elektronikus kártyák feltöltése lényegesen kevesebb adminisztrációt igényel, mint a papír alapú utalványok osztogatása.

A munkáltatónak fontos felhívnia a figyelmet arra is, hogy minden egyes kártyatulajdonos igényelhet közeli hozzátartozóinak, élettársának társkártyákat, így a családtagok is élhetnek a SZÉP Kártya előnyeivel.


Érdemes lehet, akár cégen belüli hírlevelekkel is felhívni a dolgozók figyelmét e különböző felhasználási módokra. Nagyobb cégeken belül például rendszeresek azok a megírt beszámolók, amik a környék elfogadóhelyeit mutatják be - mondta el kérdésünkre Pajor Mariann, az OHE szakmai vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kevésbé jellemző, de lehetséges az év végi pluszjuttatások kiosztása SZÉP Kártyán is. Ez különösen akkor jöhet jól a cégeknek, ha kifejezetten az a célja, hogy munkavállalóit pihenésre bírja. Ennek egyik módja lehet a SZÉP Kártyán lévő alszámlák megfelelő feltöltése, melyet például egy wellness hétvégén tud felhasználni a juttatásban részesülő dolgozó.

Év végi kiadás esetén a munkáltató akár teljes mértékben feltöltheti a SZÉP Kártya egyes alszámláit, ha a munkavállaló nem kapott az idén még ilyen juttatást. Ebből következően dolgozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy előző munkahelyén mennyi ilyen típusú juttatást kapott. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a béren kívüli juttatások éves maximuma 500 ezer forint lehet, melyet az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött napok mértékével kell arányosítani. Ha például fél éve van munkaviszonyban a jutalmazott, akkor értelemszerűen 250 ezer adható kedvező adózással.

Mire lehet költeni a SZÉP Kártyán kapott támogatást?
a.) a szálláshely alszámlára utalt éves maximum 225 000 forintot az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra, fürdő- és strandbelépőre használhatják a dolgozók.

b.) a vendéglátás alszámlára utalt éves max. 150 000 forintot melegkonyhás
vendéglátóhelyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra használhatjuk fel, illetve innen is költhetünk a fürdőkben.

c.) a szabadidő álszámlára utalt éves maximum 75 000 forintot, a szabadidő eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra költhetjük.


Ha a kisebb keretet az év végén egyben adjuk ki, annak az az előnye lehet, hogy a munkavállalók sokkal nagyobb jutalomnak érzik az egyben megkapott például 80 ezer forintot, mintha azt kis részletekben, havonta, a fizetésük mellett kaphatták volna ezt kézhez. - véli Fata László.


Sokan ki sem használják

Pajor Mariann elmondta, hogy a legtöbben ugyan kihasználják a kártya lehetőségeit mégis sokszor marad pénz a rendszerben, amit sokan az időkorlát miatt nem tudnak elkölteni. Többségében a felsővezetők felejtik el ezeket a juttatásokat, ezért indított több vállalat programot, aminek a keretében a feleségek is kaptak társkártyát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem